Последни новини
Home / Законът / Парламентът пак отказа изслушване на Фандъкова и Борисов за „оголения“ кабел и беззаконието в столицата

Парламентът пак отказа изслушване на Фандъкова и Борисов за „оголения“ кабел и беззаконието в столицата

Defakto.bg

От „Спаси София“  нарекоха  „изтъркана от употреба грамофонна плоча“ оправданията на столичния кмет, че все друг е виновен

Главният архитект на район „Триадица“ Иван Шишков  подаде оставка

Мнозинството в парламента гласува „против“ изслушването на министър-председателя Бойко Борисов и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова да дадат обяснение по повод  токовия  удар на тротоар, убил 16-годишно момче на бул.“Иван Гешов“.  И вчера мнозинството отказа да покани двамата по настояване на БСП заради трагедията, социалистите поискаха оставката на Фандъкова заради прехвърлянето на отговорността и прикриване на причините за трагедията.

Христо Проданов от левицата призова колегите си „да се вразумят“ и да гласуват за изслушване на министър-председателя и кмета Фандъкова, а  депутатът Георги Свиленски попита – кой покровителства беззаконието в София.  „Няма нищо страшно да споменете имената на Борисов и Фандъкова, които трябва да дойдат, за да ги изслушаме, и да разберем кой покровителства беззаконието в София. Кой разрешава незаконните павилиони? Не кой пусна кабела, а кой покровителства неззаконните обекти в София. Това интересува столичани, заяви соцдепутатът. С  51 гласа „за“,  „против“ – 99 и  седем въздържали се искането бе отхвърлено.

Междувременно  Фандъкова предпочете да отговаря на въпроси пред  БТВ, вместо в парламента. Тя заяви, че голяма част от незаконно поставените преместваеми обекти на територията на София все още не са премахнати.  От думите й се разбра, че има стотици павилиони, за които от години тече процедура по премахването им.  Като причина за бавните процедури Фандъкова посочи липса на данни за тях или некоректно постъпила информация.   Кметицата заяви, че някои райони са въвели информацията коректно, но други не. Два района – „Триадица“ и „Панчарево“, изобщо не са подавали  данни.

Фандъкова  не отговори конкретно на въпроса кой трябва да понесе отговорност за тежкия инцидент.  По думите се разбра, че като кмет на София тя трябва да предостави цялата налична документация на прокуратурата, която единствено можела да повдига обвинения.

Междувременно на брифинг кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов от  „Демократична България“, отхвърли всички обвинения, отправени му вчера от столичния кмет и екипа й за липсата на контрол върху преместваемите обекти в района.  Той обяви, че главният архитект на район „Триадица“ Иван Шишков е подал оставка заради тежкия инцидент, като уточни, че Шишков  не  е бил изобщо на работа през 2011 г,  когато е издадена „хвърчащата служебна бележка“, по думите на  Фандъкова,  приета от ЧЕЗ като основание за присъединяване на фаталния павилион към електроразпределителната мрежа.   Божилов заяви още, че има документи в администрацията, които ще  установят кой е замествал титуляра, но те ще бъдат предадени на разследващите органи, за да се докаже по надлежен ред авторство. Той заяви още, че от СО не е искано премахването на фаталния павилион в столицата.

От движението  „Спаси София“ също поставиха остри въпроси към столичния кмет. Питат как така  Фандъкова не отговаря за нищо, след като контролира Столичния инспекторат с над 340 служители.  На самата кметица са  пряко подчинени районните администрации,   може да глобява районните кметове или техните служители, ако не си изпълняват задълженията“, напомниха от „Спаси София“ и определиха като изтъркана от употреба грамофонна плоча оправданията, че все друг е виновен, когато  по закон  цялата изпълнителна и контролна власт е съсредоточена в Столичната община и Главният архитект на София“.

About De Fakto

Проверете също

Изказването на Гешев, че трябва да се измете „политическият боклук“ от НС, лишава от легитимност всяко негово искане за снемане на имунитети

 Той не отговаря на основното изискване за един представител на съдебната власт – да бъде …

Обвиниха разследващ полицай, присвоил 26 000 лв. иззети като веществени доказателства

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 32-годишен разследващ полицай присвоил сумата от 26 000 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.