Последни новини
Home / Законът / Прокурорите във ВСС единодушно „за“ радикалния модел за реформа на съдилищата

Прокурорите във ВСС единодушно „за“ радикалния модел за реформа на съдилищата

Defakto.bg

Със 17 „за“ и 5 „против“ Пленумът на ВСС окончателно се произнесе по кой модел ще се реформира картата на съдилищата у нас.

Единодушно (с пълния ресурс от 9 „за“) прокурорите във ВСС подкрепиха избора на мнозинството в Съдийската колегия това да е радикалният модел №4. Той бе предложен от Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев.

„Против“ него и днес гласуваха само съдии: Лозан Панов, Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Севдалин Мавров и Атанаска Дишева.

Решението бе предшествано от близо 4 часа дебат, в който говореха основно съдиите.

Радикалният модел нaй-oбщo пpeдвиждa cepиoзнa cмянa нa poдoвaтa пoдcъднocт мeждy paйoнни, oĸpъжни и aпeлaтивни cъдилищa, пpeминaвaнe нa paйoнни cъдии нa oĸpъжнo нивo (около 400) и нa oĸpъжни – нa aпeлaтивнo, ĸaĸтo и нa eдни paйoнни cъдилищa ĸaтo пoдeлeния нa дpyги. Πлюc “oтдeлeния” нa Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд и нoв мoдeл нa ĸoнĸypcитe зa пoвишeния. По него основна първа инстанция стават окръжните съдилища, а районните ще се занимават с „ликвидните“ дела.

После бе уточнено, че реализацията му ще започне с пилотна промяна в РС чрез превръщането им в териториални отделения – това, което направи и прокуратурата дотук.

Окончателнитге решения за съдебната карта обаче е на Пленума на ВСС.

А несъгласните от Съдийската колегия остро изложиха възраженията си днес.

Цветинка Пашкунова напомни, че избраният модел 4 неминуемо ще рефлектира върху дейността на прокуратурата. Новата подсъдност и функции на окръжните и апелативни съдилища на практика ще обезсмисли проведената досега реформа в рамките на ПРБ.

Пашкунова е категорична и че става дума не за промяна на съдебната география, а за реформа на кариерното развитие, в организацията на работата чрез движение и премествания на съдии, радикална промяна в правораздаването, концептуална промяна за начина на разглеждане на дела. „За тази реформа липсва законодателна обезпеченост, тя не се основава на действащата нормативна уредба и предпоставя много сериозни промени в ЗСВ и процесуалните закони. В крайна сметка ще превърне районните  съдии в чиновници, които гледат заповедни производства и мерки за принуда. Промяната неминуемо ще доведе до неимоверно натоварване на ОС, съответно на АС, а оттам и до натоварване на ВКС„, предупреди Пашкунова.

Подчерта: най-добър е комплексният подход, съчетание между отделяне на териториални отделения и закриване на някои РС. Не е страшно да бъдат закрити съдилища на отстояние 20-30 км и без желаещи магистрати да работят там – Гълъбово и Раднево, Трън и Брезник, Каварна и Балчик, смята Пашкунова.

Вероника Имова подкрепи:  „Без да се съобразим и с прокуратурата, не правим реформа. Предпоставяме нашите решения от едни бъдещи законодателни промени. Освен това с промяната на подсъдността ще лишим системата от съдии, годни качествено да правораздават, за да преминат на по-високо ниво“.

Атанаска Дишева също е против радикалния модел, защото няма да се постигнат целите за повишаване на качеството и ефективността на правораздаването. Посочи – той предвижда значителна промяна за кариерното израстване на съдиите без конкурси и никой не е дал отговор на въпроса колко ще струва тази реформа?

Севдалин Мавров: „Аз гласувах против четирите варианта. Да изберем най-невинния модел, по който тръгна и прокуратурата“.

Лозан Панов се обърна към прокурорите в съвета: „И аз ще призова да не сте само обикновени слушатели на двете тези. Ще ви моля да зададете и въпроса дали ще се увеличат с 5 броя или по-малко апелативните съдилища? Как ще се отрази на достъпа до правосъдие въпросната реформа, след като ОС ще се окаже първа инстанция и достъпа до правосъдие“ и т.н.

Даниела Марчева, от подкрепящите модела, отвърна: „Ползваме прокурорите за буфер в нашите спорове.  Разбирам страховете, съдебната система винаги е била консервативна, последната такава рефома е била по времето на Александър Стамболийски, Всичко друго ще е половинчато, не, четвъртито. Реформа без законови промени не може да се случи, а сякаш нарочно сме поставени в рамка, в която нищо не може да се случи„.

Красимир Шекерджиев увери, че районните съдии няма да бъдат лишени от професионално развитие, напротив. „Има толкова съдии със стаж за окръжен съд, които не са там и никога няма да бъдат. Голяма част от хората с над 30-годишен стаж, които пенсионираме, са районни съдии“, илюстрира той.

Няма да има и промяна в местната подсъдност.

Калина Чапкънова от Прокурорската колегия каза, че не се чувства като буфер. На свой ред напомни за въприетия от тях унифициран модел за преструктурирането на РП, извървения дълъг път. „Това е динамичен процес, в който първоначалните решения могат да претърпят определена еволюция – приемайки принципно унифицирания модел не изключваме и прилагането на диференцирания, където се налага (софийския регион)“, каза Чапкънова. Заяви – във вота си се съобразява и с отражението на съдийски модел върху прокурорския, но се доверява на преценката на мнозинството в СК. Затова подкрепя четвъртия модел. „Не бих си позволила да спъна Съдийската колегия и да гласувам „против“ преобладаващото мнозинство“, обяви Чапкънова.

Същия аргумент – няма да си прости, ако върви против волята на съдиите, изтъкна и Георги Кузманов от Прокурорската колегия.

Други изказвания от прокурори нямаше.

После Пленумът почти без дебати прие и намеренията на Прокурорската колегия за продължаване на „тяхната“ географска реформа, която опря до Софийския регион. Тепърва ще се мисли за обединения и за закриване на РП.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.