Последни новини
Home / Законът / Най после решиха: Продавачите на стари автомобили ще могат да ги пререгистрират до края на 2023 година.

Най после решиха: Продавачите на стари автомобили ще могат да ги пререгистрират до края на 2023 година.

Defakto.bg

 За трети път  управляващите отказаха  да извикат Борисов и Фандъкова в парламента

Продавачите на стари  автомобили, продадени преди 27 декември 2017 година ще  могат да се отписват  в КАТ до края на 2023 година и то само с договора за покупко-продажбата,  реши  парламентът  с поправки в  Закона за дижение по пътищата.

До промените  се стигна по предложение на омбудсмана Диана  Ковачева, която  сигнализира за множество жалби на български граждани, които са осъдени за престъпления, извършени с автомобили, чиито настоящи собственици не са сменили регистрацията на вече регистрираното пътно превозно средство.

Поправките засягат случаите, при  които купувачът  не  изпълнява задължението си да регистрира на свое име закупеното превозното средство, а продавачът не разполага със законови средства да се защити,  когато с продадения  автомобил бъде извършено престъпление или друго  нарушение.

В закона бе записано, че след предоставянето на копието на документа, удостоверяващ прехвърлянето на собствеността, регистрацията на пътното превозно средство се прекратява служебно, с отбелязване в автоматизираната информационна система от отдел/сектор „Пътна полиция“ при областната дирекция на МВР.

В автоматизираната информационна система се отбелязва прекратяването на регистрацията и се вписват данни за купувача,  номер и/или дата на документа за прехвърляне на собствеността.

Разпоредбите ще се прилагат и когато собственоста на пътното превозно средство е  прехвърлена на лице, което не е български гражданин или договорът е сключен извън територията на Република България.

По информация на омбудсмана  много български граждани са  осъдени неприсъствено от гръцкия съд, най-често по обвинение за трафик на мигранти, на десетки години затвор и стотици хиляди лева.  Причината е, че години наред, след като са продали автомобилите си, те продължават да се водят на тяхно име, тъй като не са прехвърлени на новите им собственици.

Последният случай, за който алармира Диана Ковачева, е на млада бременна жена, която при завръщането си от Великобритания е задържана на летището в София и отведена в ареста, с искане за екстрадиция от гръцките власти, защото според международната система тя се води собственик на автомобил, който е бил продаден от нея още през 2015 г., но според гръцките власти тя е извършил на престъпление.

Пак скриха Борисов и Фандъкова от опозицията

Междувременно за  трети пореден ден ГЕРБ отхвърли искането на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова за обстоятелствата довели до смъртта на 16-годишния Людмил от токов  удар на тротоар в столицата.  Последният път, когато Борисов е бил в парламента, е през април м.г.  БСП обяви, че е имала 35 питания и 25 въпроса към Бойко Борисов, но те са отклонявани от ГЕРБ.  Социалистите заявиха, че е срам и позор управляващите да крият премиера.

И  Борисов и столичният кмет  Фандъковдвамата обаче е  време да нарушат омертата за мълчание.  Фаталният  случай извади на повърхността  дълбоките „шахти“ ,  в които е пропаднал контрола и  отговорността на  управляващите за уличните павилиони.

В четвъртък   „Капитал “  писа, че през 2019 г. по предложение на „Обединените патриоти“ и изричното настояване на Валери Симеонов в Закона за устройство на територията са приети промени, с които е даден 1-годишен срок за всички съществуващи преместваеми обекти да преминат през пререгистрация, която е свързана с представянето на редица документи, сред които е и проект за „инженерно-техническа част“. Ако това не се случи – ще  бъдат премахнати.  Това на практика би означавало, че злополучният павилион трябваше да бъде вече премахнат, казва изданието.

Още преди да изтече едногодишният срок обаче, този текст е отменен по емблематичния  за ГЕРБ законодателен маниер –  с предложение между първо и второ четене, направено в друг закон – в случая Закона за туризма. С мотив „намаляване на административната тежест“ депутатите от ГЕРБ начело с Даниела Савеклиева предлагат отпадане на поправката „Симеонов“ в ЗУТ.  Парадоксалното е, че двама от депутатите, които внасят предложението със Савеклиева, година по-рано са гласували „за“ предложението на Симеонов. В крайна сметка текстовете са отменени с гласовете на ГЕРБ, „Обединените патриоти“ и „Воля“.  Валери Симеонов не намира за необходимо да защити предложението си.

Или, както коментира в петък „Сега“ – Парламентът искал да сложи ред в павилионите, но нямал желание

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.