Последни новини
Home / Законът / Петима допуснати до подбора за наш представител в Европейския комитет срещу изтезанията

Петима допуснати до подбора за наш представител в Европейския комитет срещу изтезанията

Defakto.bg

Петима от общо девет кандидати са допуснати до подбора за нов български представител в Европейския комитет за предотвратяване на наказанията. Това става ясно от съобщение на страницата на Министерството на правосъдието.

Александър Минчев

Сред претендентите, минали първата цедка – подбор по документи, е и досегашният ни представител Александър Минчев, лекар, шеф на Медицинския съвет на „Пирогов“. Неговият мандат изтече на 19 декември м.г.

Останалите четирима са Диляна Ангелова от БХК, която активно се занимава с темите за насилието срещу жени и реформата в затворите; Любомир Крилчев – правен експерт по превенция на насилието над деца в УНИЦЕФ; Надя Радковска от ГДИН;
Стоян Мадин – бивш прокурор, съдия и настоящ адвокат с активна гражданска позиция.

Стоян Мадин

Техните имена се изпращат на ръководителя на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. След проведено изслушване с допуснатите кандидати ще бъде извършен подбор на трима души, между които трябва да има и мъже, и жени. Одобрените три кандидатури на Република България ще бъдат изпратени на Бюрото на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, като националният член на Комитета ще бъде избран от Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа („Комитета“) е създаден на основание Европейската конвенция за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание от 1987 г. Всяка държава-членка на СЕ има свой представител в комитета, общо те са 47. Мандатът им е 4 години. Този комитет е различен от комитета на ООН против изтезанията.

Тази година ще се сменя част от състава на комитета. В момента негов президент е Микола Гнатовски (Украйна), професор по международно право в Киевския университет. Вицепрезиденти са Марк Кели (Ирландия, юрист, ангажиран с правата на човека) и Тереза Мария Ритер (Дания, юрист).

Членовете му, по регламент, изпълняват своите функции независимо и безпристрастно и по никакъв начин не са „адвокати“ на държавата. Те участват в посещения в места, в които са настанени лица с ограничена свобода на придвижване, за да оценят отношението на властите към тези лица. Такива места са затворите, институциите за задържане на непълнолетни лица, полицейските управления, центровете за настаняване на бежанци, психиатричните болници, домовете за социални грижи и др. За гарантиране на безпристрастност, в тези проверки не участва членът на комитета от проверяваната държава. Екип на европейския комитет бе у нас през 2020 г., предстои и визита през 2021.

В края на м.г. Министерството на правосъдието обяви процедура за подбор на кандидати, като удълженият срок за подаване на документи изтече на 29 януари. Изискванията са за завършена степен „магистър“ по право, психология, социални дейности, медицина, национална сигурност или „друго подходящо за нуждите на КПИ професионално направление“. Както и за поне тригодишен професионален опит в опазване на обществения ред, изпълнение на наказанията, прилагане на държавната политика за предоставяне на международна закрила, социална работа, здравеопазване или в други дейности, попадащи в компетентността на Комитета. Има и условие за свободно владеене на английски или френски език (ниво B2).

Четирима от кандидатите не са минали подбора по документи, извършен от комисия, назначена от правосъдния министър.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.