Последни новини
Home / Законът / Камарата на следователите пише на Кьовеши за европейските делегирани прокурори

Камарата на следователите пише на Кьовеши за европейските делегирани прокурори

Defakto.bg

Заприличва на кампанията с подкрепите за избора на Гешев

 

Лаура Кьовеши

След Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите изрази подкрепата си за 10-те номинирани за европейски делегирани прокурори, чрез писмо до Лаура Кьовеши. Те бяха подбрани от Прокурорската колегия на 13 февруари измежду 31 кандидати. А публикации в определени медии приветстват избора на кадровиците с аргументи всякакви.

Всичко това много започва да наподобява есента на 2019-а и валящите депеши с „колективни“ подкрепи за единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Но Люксембург (там е седалището на Европейската прокуратура) все пак не е София. Както е известно, процедурата за назначаването на 10-те делегирани в България ще бъде приключена от главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши и тя не е длъжна да се съобрази с националния подбор. А организирането на кампании на родна почва по-скоро вади очи, отколкото да изписва вежди, защото оставя място за съмнение в същинските качества на претендентите от листата и на мотивите за тяхното подреждане. И това е несправедливо, към повечето от тях.

Сега от Камарата на следователите пишат на Кьовеши, че Прокурорската колегия на ВСС „избра чрез открито, прозрачно и безпристрастно гласуване кандидатите, които според тях са демонстрирали най-високо ниво на компетентност и отговарящи на изискванията за длъжността европейски делегирани прокурори“. Следва „изразяване на удовлетвореност“, че сред избраните са и трима следователи – Бисерка Цветкова (НСлС), Мая Ковачева (следствен отдел на СГП) и Преслава Петкова (следовател в спецпрокуратурата).

Писмото до Кьовеши завършва така: „Считаме, че след провеждането на една прозрачна и обективна процедура, при подробно и мотивирано решение на Прокурорската колегия на ВСС излъчените кандидати са най-добре представилите се на изслушването, най-добре подготвените теоретично и практически магистрати, които са с високи етични стандарти и почтеност. Изразяваме нашата подкрепа на така направените предложения за излъчените следователи и се надяваме по Ваше предложение те да бъдат назначени за европейски делегирани прокурори“.

Процедурата е ясна – правилата, гласувани от самата Прокурорска колегия предвидиха, че при отхвърляне на някой от подбраната десетка, се изпращат имената на следващите, получили най-много гласове сред кадровиците. Кои са те – тук.

Натрапва се въпрос – след организираната гилдийна подкрепа за избраните прокурори и следователи, кой ще прати депеша и за единствения съдия в списъка Христо Крачунов?! Или все пак няма нужда от подобни убеждавания за назначенията в ЕП.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.