Последни новини
Home / Актуално / Лозан Панов: Без конкурс директорът на НИП получава служебно втори 5-годишен мандат

Лозан Панов: Без конкурс директорът на НИП получава служебно втори 5-годишен мандат

Defakto.bg
Миглена Тачева

Управителният съвет на НИП прие правила, с които директорът на институцията получава служебно втори 5 – годишен мандат без публична и прозрачна конкурсна процедура.   Това е станало на  заседание на Управителния съвет на Националния институт на правосъдието (НИП), проведено в понеделник, на което са приети изменения и допълнения на Правилата за провеждане на избор на директор на НИП, предложени от самия директор с изтичащ мандат и създаващи специални привилегии за него, оповестиха от Върховния касационен съд.

Според Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд (ВКС), който е и председател на Управителния съвет на НИП,  измененията водят до автоматично удължаване с 5 години на мандата на действащия директор, дори и оценката за работата му да е средна, като се избягва конкурсното начало, гласи  съобщение на ВКС.   Нарушени са  всички принципи, с които трябва да е съобразена процедурата за избор на ръководител на тази институция, ангажирана с обучението на магистратите – равен достъп, публичност и прозрачност, отбелязват от върховната институция.

От юли 2016 г. директор на НИП е  Миглена Тачева, бивш правосъден министър, която замени след конкурс предишния  директор Драгомир Йорданов.

От съобщението на ВКС се разбира, че са създадени специални условия за сегашния директор.

Промените:

Измененията регламентират, че процедурата за избор на директор на НИП се открива не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 1 месец преди изтичане на мандата на действащия директор. С новия Раздел ІV „Преизбиране за втори мандат“ обаче специално за настоящия ръководител на институцията се създава процедура, която изпреварва другата: „Процедурата се открива със заявление от директора за преизбиране за втори мандат, което се регистрира в деловодството на НИП. Заявлението с приложен към него отчет на директора, се подава до председателя на управителния съвет не по-рано от 5 месеца и не по-късно от 3 месеца преди изтичането на мандата.“

Според промените Управителният съвет приема отчета за дейността на директора и оценява постигнатите резултати за срока на мандата му, като в зависимост от степента на тези резултати оценката е „задоволителна“, „добра“ или „много добра“.

Изменените Правила за провеждане на избор на директор на НИП дават възможност при получена оценка най-малко „добра“, т. е. средната сред посочените, Управителният съвет да вземе решение за преизбиране на директора за още един мандат.  Единствено ако действащият директор не пожелае да ръководи НИП и през следващите 5 години или ако оценката му е най-ниската – „задоволителна“, се открива процедура за избор, в която могат да участват кандидати, различни от директора с изтичащ мандат.

Членове на УС са  шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков, главният прокурор Иван Гешев и министърът на правосъдието Десислава Ахладова, както и кадровиците Красимир Шекерджиев и Евгени Иванов и проф. Сашо Пенов, който е представител на министъра на правосъдието.

Подобни проблеми имаше и през 2016 г.  Тогава  Антон Станков,  бивш правосъден министър,  един от  участниците в конкурса,    коментира, че  такъв регламент осуетява равен достъп на „външни“ кандидати за поста, такива, “ които не изпълняват длъжността директор на НИП , не контролират ресурсите на Института  и връзките с Управителния съвет“.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.