Последни новини
Home / Законът / Съдът обяви за незаконен арест на протестиращ по време на Великото народно въстание

Съдът обяви за незаконен арест на протестиращ по време на Великото народно въстание

Defakto.bg
Венелин Божилов

Член на гражданско сдружение БОЕЦ е задържан незаконно от полицията по време на големия антиправителствен протест пред парламента на 2 септември,  наречен от организаторите „Велико народно въстание“. Това се казва в решение на Софийския районен съд, с което отменя заповедта за арест на Венелин Божилов и осъжда МВР да заплати съдебните разходи, съобщи „Сега“.

Мъжът е прибран от полицията още в сутрешните часове на протеста около 9 ч. Тогава организацията БОЕЦ поиска да влезе в Народното събрание, за което имаше подадено заявление по надлежния ред. „В един момент стана бутане между граждани и органите на реда и не знам как се озовах зад кордона. Свидетел по делото разказа как полицията ме дръпна навътре“, коментира Божилов. Той е категоричен – не е провокирал униформените. В крайна сметка е държан 19 часа в ареста.

Освен това му е съставен акт за административно нарушение, в който пише, че възпрепятства работата на ограните и не изпълнява полицейско нареждане. Съдът обаче отбелязва, че за да бъде задържан човек, трябва да има поне подозрение, че може да извърши престъпление. „По това дело се яви някакъв офицер, който твърди, че ме познава. Аз не съм сигурен, че е бил там. Той казва, че е командвал полицаи от провинцията“, разказва още Божилов.

Полицейският арест в случая е бил несъответен на целта на закона и на евроконвенцията за човешките права, категоричен е СРС. Решението може да се обжалва пред Административен съд – София-град. Срокът за това е изтекъл, дотук няма отбелязване за жалба.

След мощния протест от 2 септември прокуратурата поиска от съда постоянно задържане на неколцина от задържаните от полицията (извън казуси като този на Божилов). На 10 септември, окончателно, Софийският градски съд отказа най-тежката мярка за неотклонение за всички, като отмени и две „задържания под стража“, разпоредени от СРС. Шестима от арестуваните бяха освободени без мерки за неотклонение.

Тогава съдия Андрей Ангелов изпрати материалите от делата на Софийсата районна прокуратура за преценка дали полицаят Христо Шоколаров не е извършил престъпление срещу правосъдието, като е лъжевидетелствал. Поводът бе, че пo paзличнитe дeлa за различни протестиращи Шoĸoлapoв бe cвидeтeлcтвaл ĸaĸ пo eднo и cъщo вpeмe бил видял ceдeм дyши нa двe paзлични мecтa дa бeзчинcтвaт.

Четири месеца по-късно СРП отказа да разследва този МВР-служител заради липса на данни за престъпление, съобщи този месец „Свободна Европа“. Според неофициална информация разследващите са приели, че той не е искал умишлено да даде заблуждаващи показания, а не е успял да си спомни точното време на извършените от него арести.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.