Последни новини
Home / Законът / Членовете на ВСС, председателите на съдилища и началниците на прокуратури – със служебни паспорти

Членовете на ВСС, председателите на съдилища и началниците на прокуратури – със служебни паспорти

Defakto.bg

Служебни паспорти, даващи право на безвизово пътуване в ред страни и други привилегии, да се издават и на членовете на ВСС, председателите на отделения във върховните съдилища, завеждащите отдели във върховните прокуратури и националното следствие, началниците на кабинетите на „тримата големи“, както и на председателите на районните, окръжните (и на СГС), апелативните съдилища, на районните, окръжните и апелативни прокурори плюс „директорите на окръжните следствени служби и на Столичната следствена служба“.

Това предвиждат промени в Закона за българските лични документи, внесени в парламента от Министерския съвет. (Текстът на проекта, одобрен от МС на 19 февруари, е достъпен и в системата за правна информация на кабинета – тук.)

В момента право на служебни паспорти имат върховните съдии и прокурори, както и следователите от НСлС. С новия регламент ситуацията се променя – пада екстрата за всички магистрати от ВКС, ВАС, ВКП, ВАП и националното следствие, но тя се дава на кадровиците и на началниците на съдилища и прокуратури от всички нива. Очевидно и на шефовете на следствените отдели към прокуратурите (самостоятелни следствени служби, освен НСлС, вече няма). А ако продължим да се вглеждаме в детайлите, в изброяването не са посочени административните и специализираните съдилища, както и спецпрокуратурите, откъм началници. Но депутатите, почти сигурно, ще поправят този пропуск.

Служебните паспорти дават право на безвизово пътуване до ред страни, например Русия и ЮАР, привилегията да се преминава през ВИП коридорите у нас и в странство, на носителите им се създават улеснения за свободно и безпрепятствено движение, а властите на съответните държави са замолени да им оказват „необходимото съдействие“.

Разликата с дипломатическите паспорти е в привилегиите и имунитета по Виенската конвенция. Право на дипломатически паспорти, както и досега, имат председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор, директорът на НСлС, както и техните заместници. С дипломатически паспорти също са конституционните съдии и представляващият ВСС.

А с новата придобивка се сбъдват отдавнашните настоявания на ВСС за привилегирован статут на неговите изборни членове – 22 на брой, вече на законово ниво.

Промените, всъщност, са резултат от друго – те са отглас от разпоредените проверки, след като миналата година се оказа, че Васил Божков е заминал за Обединените арабски емирства със служебен паспорт, издаден от МВнР. И това стана ясно, когато прокуратурата тръгна да му повдига обвинения (нараснали вече до 18 на брой, задочни).

В мотивите за законовите промени вносителите им заявяват: „Действащата нормативна уредба позволява голям брой лица, които не са служители на администрацията, да използват служебни паспорти при пътуванията си в чужбина. По този начин, на практика, всеки дееспособен български гражданин би могъл да получи служебен паспорт, като регистрира юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение или браншова организация, и бъде избран в ръководството им. Практиката показа, че използването на това основание се използва за злоупотреба с право и използване на привилегиите, които предоставят този вид паспорти и най-вече безвизовото пътуване в чужбина до всички трети страни, с които има сключени споразумения за освобождаване от  изискването за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти.

На следващо място в Допълнителните разпоредби на ЗБЛД е належащо да се добави изрична легална дефиниция на понятието „външнополитически задачи“ по смисъла на закона, която към момента е много обща и позволява разширително тълкуване и възможност за издаване на дипломатически или служебен паспорт при неспазване целта на закона“.

Става дума за хипотезата в закона, при която служебни паспорти получават „лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи – по преценка на министъра на външните работи“. Сега се записва, че „външнополитически задачи са задачи, поставени от Президента на Републиката, министър-председателя, министъра на външните работи или друг държавен орган на изпълнителната, законодателната или съдебната власт, които имат за цел защита на българския интерес, и за изпълнението на които пътуването не е възможно или значително би било затруднено без наличието на издаден дипломатически или служебен паспорт на лицето, изпълнител на задачата.“

Промяната за служебните паспорти е и в детайлното изписване на категории, които имат право на тях.

Като преходна разпоредба предвижда, че издадените вече паспорти са валидни до изтичането на срока им.

Друго изменение е за издаването на шофьорските книжки – обикновената (до 30 дни) и бързата (до 10 дни) услуги вече се регламентират в закона, а не в правилник. Въвежда се и нова, „ускорена услуга“ за издаване на свидетелствата за управление на МПС – до 3 работни дни. Тя е възможна при подмяна на книжката заради изтичане на срока й за валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Един коментар

  1. Какви точно външнополитически задачи може да се възложат на съдии и прокурори от изпълнителната власт, т.е. от министъра на външните работи? Питам само? Иде ми напиша онази дума с многото представки – изпонас….. се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.