Последни новини
Home / Законът / Тачева защити втория си мандат като шеф на НИП със стара позиция на Лозан Панов, която не го опровергава

Тачева защити втория си мандат като шеф на НИП със стара позиция на Лозан Панов, която не го опровергава

Defakto.bg

Със странна позиция  реагира НИП на вчерашната критика на председателя на ВКС Лозан Панов, в която той заяви, че без конкурс директорът на института заема втори петгодишен мандат.   На заседанието си от 22 февруари Управителният съвет (УС) на НИП одобри Миглена Тачева за още един мандат на директорския пост без да обяви конкурсна процедура.

В отговор на позицията на председателя на ВКС,  НИП разпространи до медиите писмо на  Лозан Панов от 2016 г.,  за правото на втори мандат на тогавашния директор Драгомир Йорданов по чл. 255, ал. 2 от Закона за съдебната власт, който гласи:  „Директорът на Националния институт на правосъдието се избира за срок 5 години. Той може да бъде избран за още един мандат, след оценка на дейността му от управителния съвет“.

 От НИП научаваме, че тогава Панов в писмо до членовете  на УС е посочил, че:  „ Тъй като изтичащият мандат е първи за г-н Иорданов като директор на НИП, се намираме в хипотезата на чл. 255, ал. 2, предложение второ от ЗСВ, съответно приложение намира разпоредбата на т. 5 от Правилника.  При заявено от действащия директор съгласие за още един мандат предлагам Управителният съвет да възложи на Председателя на УС изготвянето на проект за оценка на досегашната му дейност.. Обръщам внимание, че тази уредба вече е прилагана в подобна ситуация, след изтичането мандата на проф. Пенчо Пенев като директор на НИП на 01.11.2010 г. до избора и встъпването в длъжност на г-н Йорданов на 01.04.2011 г.“. 

„Опровержението“ съдържа известна изненада –  на практика Лозан Панов по закон е  предложил  Драгомир Йорданов да бъде оценен от  Управителния съвет за работата му през първия мандат, но не е настоявал съветът да не обяви конкурс за поста. А   независимо от  добрата  оценка, която Йорданов  получи навремето след първия си мандат, процедура по избор за директорския пост стартира и именно тя в крайна сметка бе спечелена от Тачева.

Лозан Панов  сега критикува  новосъздадените специални правила за втория мандат,  според които  процедурата се открива не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичане на мандата.  Но, ако в срок от пет месеца преди края на мандата и не по-късно от три месеца, настоящият директор на НИП подаде заявление, с което декларира желанието си за втори мандат, по новите правила, може да няма нов публичен конкурс за поста, а директно преизбиране.  Освен това, казва Панов, според предложението на Тачева процедурата се открива със заявление от директора за преизбиране за втори мандат, към което е приложен отчетът му за първите пет години.  А оценката на УС  се прави по нова тристепенна скала  –   „задоволителна“, „добра“ или „много добра“.

Тези изменения водят до автоматично удължаване с 5 години на мандата на действащия директор, дори и оценката за работата му да е средна, като се избягва конкурсното начало. Нарушават се всички принципи, с които трябва да е съобразена процедурата за избор на ръководител на тази институция, ангажирана с обучението на магистратите – равен достъп, публичност и прозрачност“, заяви в понеделник  Лозан Панов.

В експертно становище на Министреството на правосъдието по повод изтеклия мандат на Тачева, също е застъпена позицията,  че  конкурс за  втори  мандат трябва да бъде обявен.

От НИП декларират, че  институцията е публична, прозрачна и отворена, а новите правила за  избора на Миглена Тачева от 22.02.2021 г. за втори манадат, приети от УС, ще  бъдат публикувани на сайта на институцията.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.