Последни новини
Home / Законът / Увеличават с още двама магистрати щата на Специализирания съд, вземат бройките от Русе и Ловеч

Увеличават с още двама магистрати щата на Специализирания съд, вземат бройките от Русе и Ловеч

Defakto.bg

Дебатът засегна и привилегиите на спецструктурите като държавна политика

Съдийският щат на Специализирания съд да се увеличи с още две бройки. Те да се вземат от окръжните съдилища в Русе и в Ловеч, като се съкратят незаети в момента щатове там.

Това гласува след продължителен дебат Съдийската колегия на ВСС с 8 „за“ срещу 3 „против“.

Искането за нови щатове е направила председателката на СНС Мариета Райкова, то е било за увеличаване с до 4 нови бройки.

В същото време на два пъти ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) отхвърля искането, като се позовава включително на намалялото с 20 % постъпления на дела в спецсъда.

В момента там работят 23 съдии, от 2017 г. до 2019 г. щатът е увеличен с общо 6 бройки.

Привържениците на новата кадрова помощ за специализираната структура се оказаха повече от противниците й. „Против“ бяха Красимир Шекерджиев, Лозан Панов и Атанаска Дишев.

Драгомир Кояджиков, чиято бе идеята новите бройки да се вземат от Русе и Ловеч, се позова на делата с изключителна фактическа и правна сложност в СНС. Илюстрира – всяко дело е с поне трима подсъдими и 40 свидетели, а в едно дело се е случвало да има и по 59 частни обвинители само.

Красимир Шекерджиев отчете намаляването на делата с 20 % за последните три години. Но най-вече – вярно е, че делата са поне с трима подсъдими, но е вярно и че само една четвърт от тях приключват с присъди. „Броят присъди не е такъв, че да направим извод за нетърпима ситуация в този съд. Освен това от делата над 50 % са СРС, които са ангажимент на административните ръководители, не на съдиите. Неоправдано е да осакатим един ОС, който да не може да има три отделения по специализация, за да решим несъществуващ проблем на Специализирания съд. В СГС малко над 30 съдии вършат два пъти повече работа, отколкото 23 съдии в СНС. Да сложим вече край на фаворизирането на този съд“, прикани Шекерджиев.

Вероника Имова възрази и напомни, че материалната компетентност на специализираните структури непрекъснато се увеличава законодателно, те ще започнат да гледат и европейските дела.

Боряна Димитрова каза: „Бях и съм един от най-големите противници на създаването на тези структури, но това няма значение, те са факт. Ако гледаме обективните показатели, без да влагаме емоция – а тя е в повече и заради дадените им привилегии със закон- трябва да подкрепим този съд със съдии. Най-разумно е да се отпуснат две нови щатни бройки“.

Впоследствие това предложение – за новите бройки – автоматично отпадна.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.