Последни новини
Home / Законът / Кадровици в почуда за “надглавния прокурор”, кратките срокове за избора му и дали изобщо ще го има (обновена)

Кадровици в почуда за “надглавния прокурор”, кратките срокове за избора му и дали изобщо ще го има (обновена)

Defakto.bg

Членове на ВСС са в почуда как точно ще изпълнят повелите на последните промени в НПК и в Закона за съдебната власт, въвели фигурата на “прокурора по разследването срещу главния прокурор” (или неговите заместници). Това установи проучване на Де факто.

Енигматичният “надглавен прокурор”, създаден по волята на ГЕРБ и Патриоти, трябва да бъде избран “до три месеца” от влизането на поправките в сила. Те влизат в сила в петък, 26 февруари, то ест изборът трябва да е до 25 май. Формулировката в закона е “провежда процедурата по избора”.

В същото време във ВСС нямат нито процедура, нито правила, нито яснота как точно трябва да се случи всичко. И това не е случайно – промените в НПК бяха експресно внасяни и гласувани от началото на годината. И, в крайна сметка, приети, независимо от отрицателните позиции включително на ПРБ и на самия съдебен съвет. Нещо повече – президентът наложи вето, но то бе отхвърлено от парламентарното мнозинство. В същото време останаха ред нормативни празнини и неясноти. Над съществуването на въпросния Гешо Иванов (по определението на опозиционен депутат) продължава да витае и голяма въпросителна – и тя опира до атакуването на нормите пред Конституционния съд. По-късно през деня президентът изпрати искане до КС.

А, ако си спомним тълкувателното решение на самия КС по въпроса за недосегаемостта на обвинител №1 и признатото от конституционните съдии право и възможност на “всеки” обвинител да провежда независимо разследване срещу Главния, едно евентуално решение на Конституционния съд изглежда предизвестено.

Да, ама, може би и в бъдеще. А законът влиза в сила и трябва да се прилага.

Извън правомощията на “специалния” обвинител да разследва Главния и заместниците му, да внася обвинения срещу тях в спецсъда и да ги поддържа пред апелативния спецсъд и ВКС, да е с 5-годишен мандат, за него е ясно, че трябва да е прокурор, да има поне 12 г. стаж, най-високата атестационна оценка, да не е наказван дисциплинарно. Както и че може да бъде номиниран от поне шестима от Пленума на ВСС (то ест и от прокурори, и от съдии), както и кандидадите да се самопредлагат.  Казано е и че Пленумът на ВСС го избира с мнозинство от поне 15 “за” в 25-членния съвет.

В същото време е разписана и процедура по публично обявяване на кадрови справки, поставяне на въпроси и представяне на становища от неправителствени организации, доклади на две комисии на Прокурорската колегия – етичната и КАК. Кандидадите – вероятно – ще трябва да представят и някакви концепции за невиждания пост и своето пребиваване на него.

Как всичко това, че и изборът, ще се случат за три месеца? – недоумяват кадровици. И напомнят, че стартът на процедурата трябва да е предшестван от разписана от самите тях процедура и правила, за което също се изисква време. Нещо повече – членове на ВСС са амбицирани да пресметнат въведените от депутатите отделни  подсрокове за документи, въпроси, становища, доклади, изслушвания. Защото, не е изключено, сборът да превиши отпуснатите им три месеца за финален избор.

Като и това не е най-голямата беда. А какво ще стане, ако КС отмени текстовете като противоконституционни, ще избираме “надглавен” прокурор за един-два месеца ли, негодуват членове на съвета.

Има подозрения и в трета насока – законодателната задъханост и упоритост в случая може да се дължи и на вече “избран” Гешо Иванов.

Изобщо….

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.