Последни новини
Home / Законът / Кадровици в почуда за „надглавния прокурор“, кратките срокове за избора му и дали изобщо ще го има (обновена)

Кадровици в почуда за „надглавния прокурор“, кратките срокове за избора му и дали изобщо ще го има (обновена)

Defakto.bg

Членове на ВСС са в почуда как точно ще изпълнят повелите на последните промени в НПК и в Закона за съдебната власт, въвели фигурата на „прокурора по разследването срещу главния прокурор“ (или неговите заместници). Това установи проучване на Де факто.

Енигматичният „надглавен прокурор“, създаден по волята на ГЕРБ и Патриоти, трябва да бъде избран „до три месеца“ от влизането на поправките в сила. Те влизат в сила в петък, 26 февруари, то ест изборът трябва да е до 25 май. Формулировката в закона е „провежда процедурата по избора“.

В същото време във ВСС нямат нито процедура, нито правила, нито яснота как точно трябва да се случи всичко. И това не е случайно – промените в НПК бяха експресно внасяни и гласувани от началото на годината. И, в крайна сметка, приети, независимо от отрицателните позиции включително на ПРБ и на самия съдебен съвет. Нещо повече – президентът наложи вето, но то бе отхвърлено от парламентарното мнозинство. В същото време останаха ред нормативни празнини и неясноти. Над съществуването на въпросния Гешо Иванов (по определението на опозиционен депутат) продължава да витае и голяма въпросителна – и тя опира до атакуването на нормите пред Конституционния съд. По-късно през деня президентът изпрати искане до КС.

А, ако си спомним тълкувателното решение на самия КС по въпроса за недосегаемостта на обвинител №1 и признатото от конституционните съдии право и възможност на „всеки“ обвинител да провежда независимо разследване срещу Главния, едно евентуално решение на Конституционния съд изглежда предизвестено.

Да, ама, може би и в бъдеще. А законът влиза в сила и трябва да се прилага.

Извън правомощията на „специалния“ обвинител да разследва Главния и заместниците му, да внася обвинения срещу тях в спецсъда и да ги поддържа пред апелативния спецсъд и ВКС, да е с 5-годишен мандат, за него е ясно, че трябва да е прокурор, да има поне 12 г. стаж, най-високата атестационна оценка, да не е наказван дисциплинарно. Както и че може да бъде номиниран от поне шестима от Пленума на ВСС (то ест и от прокурори, и от съдии), както и кандидадите да се самопредлагат.  Казано е и че Пленумът на ВСС го избира с мнозинство от поне 15 „за“ в 25-членния съвет.

В същото време е разписана и процедура по публично обявяване на кадрови справки, поставяне на въпроси и представяне на становища от неправителствени организации, доклади на две комисии на Прокурорската колегия – етичната и КАК. Кандидадите – вероятно – ще трябва да представят и някакви концепции за невиждания пост и своето пребиваване на него.

Как всичко това, че и изборът, ще се случат за три месеца? – недоумяват кадровици. И напомнят, че стартът на процедурата трябва да е предшестван от разписана от самите тях процедура и правила, за което също се изисква време. Нещо повече – членове на ВСС са амбицирани да пресметнат въведените от депутатите отделни  подсрокове за документи, въпроси, становища, доклади, изслушвания. Защото, не е изключено, сборът да превиши отпуснатите им три месеца за финален избор.

Като и това не е най-голямата беда. А какво ще стане, ако КС отмени текстовете като противоконституционни, ще избираме „надглавен“ прокурор за един-два месеца ли, негодуват членове на съвета.

Има подозрения и в трета насока – законодателната задъханост и упоритост в случая може да се дължи и на вече „избран“ Гешо Иванов.

Изобщо….

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.