Последни новини
Home / Законът / Левицата пак настоя НС да въведе видео наблюдение и прочисти списъците от “мъртви души”

Левицата пак настоя НС да въведе видео наблюдение и прочисти списъците от “мъртви души”

Defakto.bg

Парламентът реши –  няма да заседава от 8 до 24 март

БСП настоя внесените  промени в Изборния кодекс (ИК) да бъдат разгледани от Народното събрание.  На 21 янури т.г. левицата предложи проект за прочистване  на списъците от “мъртви души” чрез активна регистрация и видеонаблюдение на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите.

Предвижда се видеонаблюдение при  преброяване на гласовете след края на изборния процес и попълването на протоколи от секционните избирателни комисии. Законопроектът посочва и действията,  които трябва да се извършат от серия държавни органи за  съставяне на нови избирателните списъци на базата на публичен регистьр на избирателя.

Управляващите обаче оставят впечатление, че грижливо заобикалят внесения законопроект. По подобен начин бе игнориран и  законопроект за промени в Изборния кодекс на извънпарламентарната “Демократична България”, в който се предлагаше  гласуване по пощата.   Текстове предвиждат пощенското гласуване да се провежда в период от не по-малко от 14 и не повече от 25 дни, определен от Централната избирателна комисия (ЦИК), а самото гласуване да приключва 5 дни преди изборния ден.

Днес депутатът Филип Попов (БСП)  определи като несериозни обясненията, че се чакат становища на различните институции. Той се обърна към управляващото мнозинство:

Много пъти сме били свидетели на ваши законопроекти, които се внасят във вторник, а в сряда те вече са на банките на народните представители. Нека този законопроект да влезе в дневния ред на Народното събрание. Той е необходим предвид честността на предстоящите избори. Защо за пореден път нашите предложения, касаещи Изборния кодекс, не намират място в дневния ред на НС“.

Без дебат парламентът прие, че няма да работи от 8 до 24 март.  Депутатите няма да заседават в този период, а при необходимост,  НС ще се свиква извънредно. Контролът върху изпълнителната власт ще се осъществява с писмени отговори на въпроси.

Последното заседание ще на 25 март, когато е последният ден на мандата му. В дневния ред е само една точка – закриване на 44-ото Народно събрание.

 

About De Fakto

Проверете също

Ковид: Наказателните съдии в СРС от сряда до 29 октомври няма да гледат дела в открити заседания, отсрочват ги на нови дати

Наказателните  съдиите на Софийския район съд няма да разглеждат насрочените дела в открити съдебния заседания  …

Единодушно Пленумът на ВКС предлага на ВСС съдия Галина Захарова за председател на ВКС

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) с 83 гласа „за“ прие решение да предложи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.