Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд образува дело за „надглавния“ прокурор, ВСС може да спре избора му

Конституционният съд образува дело за „надглавния“ прокурор, ВСС може да спре избора му

Defakto.bg

Конституционният съд образува дело по искането на президента срещу създаването на фигурата на специален прокурор, който ще разследва Главния.

Съдия Павлина Панова

Делото е № 4/2021 г. , докладчик по него е съдия Павлина Панова.

Вчера Румен Радев атакува като противоконституционни промените в НПК и в Закона за съдебната власт заради нарушения на принципите на независимост на съдебната власт, равенство на гражданите пред закона и недопускане на привилегии, забраната за създаване на извънредни съдилища и изваждането на „особения“ прокурор от йерархичната система за ръководство и контрол в ПРБ, което създава риск от произвол.

Поправките бяха оспорени дори преди да влязат в сила, което ще стане утре. В същото време те предвидиха Пленумът на ВСС да избере новия „надглавен“ прокурор в срок до 3 три месеца, т.е. до 25 май. Ситуацията започна да изглежда шизофренна – от една страна самите кадровици изначално и единодушно бяха против подобна фигура, а съществуването й вече е оспорено като противоконституционно. От друга, законът трябва да се изпълнява.

Изход има, смятат членове на ВСС. И той е в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), който дава право административният орган да спре производството при допуснато от КС искане срещу приложимия закон (чл. 54, ал.1 ,т. 4 АПК). В случая на това основание ВСС може да спре процедурата за избор на специалния прокурор и да изчака решението на конституционните съдии. И кадровиците са готови да го направят.

Преди това обаче трябва да се случат две неща.

Първо, трябва да се изчака определението на КС за допустимост на искането на президента – образуването на делото е само първа стъпка в процедурата. В случая основания за недопустимост не изглежда да има, въпросът е единствено кога в КС ще заседават по въпроса (очакванията са, че няма да се бавят).

Второ, междувременно Пленумът на ВСС (на който бе отредено да избере новия прокурор) трябва да приеме правила за този вот и да открие процедура за него. След което вече и при наличието на допуснато искане от КС, веднага може да я спре. Така няма да се стигне до номинации на кандидати, събиране на документи и становища, но и законът ще бъде изпълнен и всички спокойно ще чакат последната дума на КС.

Както е известно, Конституционният съд няма срок за произнасяне. Но спирането на процедурата може да се случи още през март, смятат кадровици.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.