Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата поиска отстраняване на кмета на Годеч и на заместника му

Спецпрокуратурата поиска отстраняване на кмета на Годеч и на заместника му

Defakto.bg

На 24 февруари 2021 г. Специализирана прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд искания за отстраняване от длъжност на кмета на Годеч Радослав Асенов и на заместник-кмета на общината Надя Сотирова.

Двамата са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група с користна цел, съобщиха от спецпрокуратурата. Обяснението е, че  кметът   ръководил групата, а неговият заместник Сотирова е  участвала в нея, “с цел да се вършат  съгласувано в страната длъжностни и документни престъпления, незаконно придобиване на парични средства от европейски фондове, както и на средства, принадлежащи на българската държава или предоставени от ЕС за съфинансиране на проекти, администрирани от Държавен фонд „Земеделие”.

Отстраняването е поискано, тъй като престъпленията, за които са обвинени, са извършени във връзка с работата им, сочи спецпрокуратурата. Имало и доказателства, че ако продължат да заемат длъжностите си в администрацията на община Годеч, това би попречило на обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Организираната престъпна група е действала на територията на Софийска област и София-град, посочва  обвинението.  За участие са привлечени в качеството на обвиняеми още две лица.

В хода на разследването, на 11.02.2021 г. на територията на гр. Годеч и гр. София са  извършени 18 претърсвания и изземвания, в т.ч. в служебни помещения в община Годеч и в Областната дирекция по безопасност на храните. Иззето е голямо количество книжа, платежни документи на подставени лица, както и парични суми в лева.

С постановление на наблюдаващ прокурор на кмета на община Годеч Р.А. е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари” в размер на 90 000 лева. Същата  мярка е взета и на заместник – кмета. И на двамата  са наложени и забрани да напускат страната.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи заседание по искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на двамата обвиняеми.

 

About De Fakto

Проверете също

Резултатите от изборите за 45-то НС са публикувани в Държавен вестник, на ход е президентът

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК) за резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в …

Президентът: Няма да бавя свикването на Народното събрание, трябва да имаме яснота за правителството

Нямам никакво намерение да бавя свикването на Народното събрание. Нека видим обнародването на списъка на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.