Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата поиска отстраняване на кмета на Годеч и на заместника му

Спецпрокуратурата поиска отстраняване на кмета на Годеч и на заместника му

Defakto.bg

На 24 февруари 2021 г. Специализирана прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд искания за отстраняване от длъжност на кмета на Годеч Радослав Асенов и на заместник-кмета на общината Надя Сотирова.

Двамата са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група с користна цел, съобщиха от спецпрокуратурата. Обяснението е, че  кметът   ръководил групата, а неговият заместник Сотирова е  участвала в нея, “с цел да се вършат  съгласувано в страната длъжностни и документни престъпления, незаконно придобиване на парични средства от европейски фондове, както и на средства, принадлежащи на българската държава или предоставени от ЕС за съфинансиране на проекти, администрирани от Държавен фонд „Земеделие”.

Отстраняването е поискано, тъй като престъпленията, за които са обвинени, са извършени във връзка с работата им, сочи спецпрокуратурата. Имало и доказателства, че ако продължат да заемат длъжностите си в администрацията на община Годеч, това би попречило на обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Организираната престъпна група е действала на територията на Софийска област и София-град, посочва  обвинението.  За участие са привлечени в качеството на обвиняеми още две лица.

В хода на разследването, на 11.02.2021 г. на територията на гр. Годеч и гр. София са  извършени 18 претърсвания и изземвания, в т.ч. в служебни помещения в община Годеч и в Областната дирекция по безопасност на храните. Иззето е голямо количество книжа, платежни документи на подставени лица, както и парични суми в лева.

С постановление на наблюдаващ прокурор на кмета на община Годеч Р.А. е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари” в размер на 90 000 лева. Същата  мярка е взета и на заместник – кмета. И на двамата  са наложени и забрани да напускат страната.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи заседание по искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на двамата обвиняеми.

 

About De Fakto

Проверете също

Ковид: Наказателните съдии в СРС от сряда до 29 октомври няма да гледат дела в открити заседания, отсрочват ги на нови дати

Наказателните  съдиите на Софийския район съд няма да разглеждат насрочените дела в открити съдебния заседания  …

Единодушно Пленумът на ВКС предлага на ВСС съдия Галина Захарова за председател на ВКС

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) с 83 гласа „за“ прие решение да предложи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.