Последни новини
Home / Законът / Цацаров отиде в парламента за отчета на КПКОНПИ, никой нищо не го пита

Цацаров отиде в парламента за отчета на КПКОНПИ, никой нищо не го пита

Defakto.bg

Най-голям брой решения за конфликт на интереси и рекордни глоби наложила комисията през 2020-а

Въпреки обществената чувствителност по темата „корупция“ и най-вече по исковете за гражданска конфискация и последвалите съдебни решения по тях, депутатите днес нямаха въпроси към председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Бившият главен прокурор бе дошъл в НС за отчета на работата на комисията през 2020-а година, то ест под негово ръководство. Народните избраници обаче първо се броиха, после разместваха точки, после поименно се броиха, за да установят кворум от 122-ма (почти на ръба). И започнаха да слушат доклада на ресорната парламентарна комисия за борба с корупцията, като в началото дори забравиха да поканят Цацаров в залата.

Упражнението приключи за петнайсетина минути, единственият изказал се бе Милко Недялков (БСП).

В крайна сметка, от отчета на КПОНПИ става ясно следното:

 • Рекордите са в сферата на конфликта на интереси. А именно – получените сигнали са 242 срещу 166 през 2019 г. и 119 през 2018 г. Приетите решения от КПКОНПИ са 373 за 2020 г. като броят им е по голям в сравнение с предходните години, защото са приети решения във връзка със сигнали, постъпили през 2019 г. Решенията с установен конфликт на интереси са 30, като броят им е най-голям спрямо трите години. Решенията, при които не е установен конфликт на интереси са 92, а решенията, които са за прекратяване на производство за конфликт на интереси са 9. Наложените глоби през 2020 г. от установените конфликти на интереси са 610 000 лв., в сравнение с 2019 г., когато са били значително по малко – 203 000 лв. Потвърдените решения на КПКОНПИ от ВАС през 2020 г. са 11, а отменените решения от съда са 5.
 • По противодействието на корупцията – през 2020 г. са постъпили общо 491 прокурорски проверки, възложени на основание чл. 145, ал. 1, т.3 от ЗСВ, по които са извършвани и се извършват оперативно-издирвателни и справочни мероприятия. По 386 преписки /включително и такива от 2019 год./ работата е приключена и резултатите са докладвани на съответните прокурори. По 74 случая са установени данни за извършени корупционни престъпления.
 • По превенция на корупцията  през 2020 г. са съгласувани общо 79 законопроекта, по отношение на 22 от тях са установени индикации за корупционен риск и са направени 48 предложения за редакция на текстове с цел намаляване и избягване на този риск. От общия брой направени предложения 64,6% са приети, 18,7% не са приети, а за 16,7% все още се очаква информация от вносителите на законопроектите.
 • За публичния регистър на декларациите на хората от властта и техните близки през 2020 г. е извършена проверка по отношение на 21 587 задължени лица, включително свързаните лица. Проверката е приключила с доклад за несъответствие за повече от 2900 лица.
  През 2020 г. общо 679 лица, заемащи висши публични длъжности не са подали или са подали извън законоустановения срок декларациите си. За 72 лица от тях, комисията вече е приела решения за започване на проверка по реда на Глава десета от закона.
 • За отнемане на незаконно придобитото имущество, т.нар. гражданска конфискация през 2020 г. са образувани 2488 проверки. Традиционно това са проверки, които започват по уведомление на Прокуратурата, но 113 от тях са по информация, която е събрана от Публичния регистър и Комисията е взела решение и е предоставила на директорите извършване на проверки за лица от обхвата на чл. 6 – това са висши длъжности, които се заемат от лицата, подложени на проверка.
  Общо през отчетния период са приети 235 решения за образуване на производства. Сумите на бъдещите искове по тези производства възлизат на около 467 млн. лв. Обезпеченото имущество е приблизително на стойност 219 млн. лв.
  Устойчива е тенденцията за предявяване на искове. През 2020 год. те са толкова, колкото и през предходната – 255, като стойността на претендираното имущество е в размер на приблизително 822 млн. лв.
  Предявените искове, които са пред трите инстанции на съдилищата в Република България, са 690, като претенцията, която е отправила Комисията в полза на държавата, е в размер на 3 млрд. 507 млн. 141 хил.
  През отчетния период са влезли в сила общо 47 решения на българските съдилища. По тях са уважени изцяло 21 иска, частично уважени са 17, изцяло отхвърлени са 9 иска и съответно частично отхвърлени са 17. Общата сума, която е присъдена в полза на държавата по исковете, предявени от Комисията са 12 млн. 172 хил. 552 лв., а отхвърлените искове са на стойност 7 млн. 426 хил. 906 лв.

 

„Борбата с корупцията много започва да наподобява борбата с пандемията – в смисъл, че трябва да свикнем да живеем с нея“, отбеляза депутатът Милко Недялков. Така само 2 % от решенията на КПОНПИ през м.г. са били по превенция на корупцията, липсва и анализ 22-те проектозакона на МС, в които е установен корупционен риск. Той настоя занапред да се анализират направените препоръки, както и сферите, в които е констариран рискът. Посочи и че нараства броят на неподадените или неподадени в срок декларации за публичност на имуществото, което издава отношението на властимащите към заоновите им задължения.

Докладът на КПОНПИ бе приет със 76 „за“ и 35 „въздържали се“.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.