Последни новини
Home / Законът / Бивши шефове в ГДБОП влизат в съда по обвинение за подкупи

Бивши шефове в ГДБОП влизат в съда по обвинение за подкупи

Defakto.bg

Специализираната прокуратура внесе в спецсъда обвинителен акт срещу бившия началник на отдел “Наркотици” в ГДБОП Цветан Панков и бившия началник сектор в същия отдел Кирил Ванков, съобщи държавното обвинение.

Прокуратурата твърди, че като длъжностни лица с големи пълномощия те са взимали подкупи за сумите между 20 хил. и 50 хил. лв. месечно за осигуряване на протекции за разпространители на наркотици, е установило разследването, което обхваща периода от началото на 2017 г. до 25.06.2020 г.  Обвинен и предаден на съд за участие в групата е и Д.Т. в качеството му на посредник.

Досъдебното производство срещу престъпната група бе образувано от Специализираната прокуратура по материали на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР.  На 26 юни м.г.  при съвместна акция  на прокуратурата и дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР за  подкуп  с белязани банкноти бяха  задържани Цветан Панков – началник на отдел “Противодействие на наркотрафика”, и Кирил Ванков – ръководител на сектора и още един служител, съобщи главният прокурор. Иван Гешев похвали “Вътрешна сигурност”  за перфектната работа.

Делото за “подкупа”  има потенциала да се нареди в  срамната редица  на “Абсолютния престъпник”, “Бебето от фридзера”  и др.подобни –  коментира след задържането бившият министър на вътрешните работи  Емануил Йорданов,  тогава адвокат на един от двамата обвинени антимафиоти.  “Имаме двама полицаи с дълъг професионален стаж и безупречни професионални биографии.  Срещу тях застават петима души – наркопласьори, които са разследвани от тях.  Тези наркопласьори са подсъдими по друго дело в специализирания съд.  Те се появяват по уникален начин. Всички те са обявени за национално издирване и когато са задържани двамата полицаи, се появяват и дават показания пред съдия.. Когато делото влезе в  „ще падне голям смях“ , прогнозира адвокатът.

В момента бившият началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП е с мярка за неотклонение „домашен арест“, а  другите двама –  са  с парична гаранция.  Със заповед на министъра на вътрешните работи от 15.01.2021 г. на полицейските служители е наложено наказание „дисциплинарно уволнение“.

Предстоящо е Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

About De Fakto

Проверете също

Ковид: Наказателните съдии в СРС от сряда до 29 октомври няма да гледат дела в открити заседания, отсрочват ги на нови дати

Наказателните  съдиите на Софийския район съд няма да разглеждат насрочените дела в открити съдебния заседания  …

Единодушно Пленумът на ВКС предлага на ВСС съдия Галина Захарова за председател на ВКС

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) с 83 гласа „за“ прие решение да предложи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.