Последни новини
Home / Законът / Пловдивски адвокати на протест срещу ръководството на гилдията

Пловдивски адвокати на протест срещу ръководството на гилдията

Defakto.bg
Иван Демерджиев, председател на Пловдивския адвокатски съвет

Пловдивските адвокати излязоха на  протест срещу ръководството на гилдията пред сградата на Висшия адвокатски съвет.  Според тях Висшият адвокатски съвет се интересува основно от наближаващите избори за висши органи на адвокатурата, но не и от проблемите на професията и обществото.

Преди няколко месеца бе проведен подобен протест. Тогава в  центъра на София адвокати от няколко града поискаха оставката на Висшия адвокатски съвет  заради липса или закъсняла реакция при обсъждане на важни за адвокатурата закони, както и по обществено значими въпроси.

Сега инициативата за протеста е на председателя на Пловдивската адвокатска колегия Иван Демерджиев, който пред БНР  заяви, че между двата протеста се забелязва тенденция на реваншизъм.  „Членовете на Висшя адвокатски  съвет, вместо да си вземат поука от това, че Общото събрание на адвокатскта колегия отказа да приеме отчета им, нещо което е прецедент,   те потърсиха саморазправа с хората, които набелязаха за инициатори на протеста.“ Напомни заведенето дело срещу председателя на Хасковската адвокатска колегия Миглена Гунчева за невнесен членски внос по решение на Общото събрание.  „А всъщност инициатор бяха всички български адвокати, които изразиха по недвусмислен начин недоверието си“, напомни Демерджиев.

Очакванията на българските адвокати са много различни от това, което показва като действие или бездействие Висшият адвокатски съвет, коментира още той.  „Искаме силна и обществено ориентирана адвокатура„, подчерта Иван Демерджиев. Той мотивира необходимостта от нов Закон за адвокатурата, така че да бъде уредено Общото събрание на адвокатите да определя бюджета на организацията и да го контролира.

Иван Демерджиев критикува и липсата на позиция на Адвокатския съвет по проекта, а след това и по законодателния акт за регламентирането на фигурата на специалния прокурор, който ще разследва главния. По внесения законопроект ВАдС изрази категорично несъгласие с предложението на ГЕРБ за създаването на фигура на прокурор, разследващ главния прокурор.  Според Демерджиев обаче липсва  сериозна оценка на Висшия адвокатски съвет приетия закон.

Голяма част от изказванията на главния прокурор са насочени към това да се дискредитира адвоката като личност, функция и фигура в процеса, коментира още Иван Демерджиев.

И тези внушения по никакъв начин не бяха отблъснати, нямаше защита от Висшия адвокатски съвет.“

Миналата година пет адвокатски колегии в страната поискаха оставките на главния прокурор Иван Гешев заедно с министъра на правосъдието Данаил Кирилов.   Това бяха адвокатските съвети в Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян, както и адвокати от цялата страна. В позиция към гражданите   адвокатите заявиха, че подготвят подписка с искане, която да бъде изпратена до всички адвокати, а при нужда ще пристъпят към ефективни протестни действия, които ще продължават докато двамата не подадат оставка.  Това стана след позиция  на Висшия адвокатски съвет срещу безпрецедентните действия  на прокуратурата в президентството на 9 юли.

Пред БНР Иван Демерджиев обяви, че ще се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет.   Мандатът на предстоящия състав на съвета изтича и предстои избор на нов.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.