Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров: Не съм виждал по-екзотична фигура от тази на „специалния прокурор“ за разследване на Главния

Сотир Цацаров: Не съм виждал по-екзотична фигура от тази на „специалния прокурор“ за разследване на Главния

Defakto.bg

По-екзотична идея от  тази фигура на  „специалния“ прокурор, който ще разследва главния и  заместниците му,  без да му е подчинен,  не съм виждал.  Това заяви бившият главен прокурор Сотир Цацаров в интервю пред БНТ по повод приетия  в четвъртък доклад от парламента на КПКОНПИ за 2020 г.

Той се  усъмни в ефективността на взетото от  управляващото мнозинство решение за въвеждане на прокурор с 5-годишен мандат по разследването  на главния прокурор.  Цацаров запита – а  кой ще контролира контрольора.   „Ако трябва да приемем на сто процента  екзотичната теза,  че това ще бъде един прокурор, който ще контролира главния, трябва ли да повярваме, че този прокурор ще бъде бъде безгрешен„,  попита Цацаров.

Той направи уговорката, че главният прокурор не трябва да е безконтролен. Докато самият Цацаров беше на върха в прокуратурата, управляващите изобщо не посегнаха към промени в тази област, въпреки критиките от европейските институции.

Президентът Радев атакува като противоконституционни промените в НПК и ЗСВ за въвеждане на  „наддглавния “ прокурор с множество аргументи, сред които и тези за изваждането на „особения“ прокурор от йерархичната система за ръководство и контрол в ПРБ, което създава риск от произвол.    Промените  предвидиха, че  Пленумът на ВСС трябва да избере новия „надглавен“ прокурор в срок до 3 три месеца, т.е. до 25 май.  Образуваното дело пред КС обаче може да спре процедурата по избора му в изчакване на решението. Кадровиците, Висшият адвокатски съвет, прокуратурата голяма част от юридическото войнство се обявиха против въвеждането на фигурата на  „специалния“ прокурор, защото с нея не се решава проблемът за независимото разследване на главния.

Според Цацаров са необходими законови промени относно обема на отнеманото незаконно придобито имущество.  „От това, което наблюдавам, бих казал, че промени са необходими,    има натрупана практика, която трябва да намери отражение в закона„, каза той и отбеляза, че няма политическа воля за това.

На въпрос защо Комисията има претенции за малко под 500 млн. лева, а съдът е уважил за около 20 млн., той обясни, че исковете се предявяват за няколко години, минават и през три съдебни инстанции.  Далеч не всичко е приключило в рамките на отчета за годината, каза той. Освен това и делата пред съда са спирани заради запитвания до Европейския съд в Люксембург, нещо което също забавяло процеса.

За поисканата конфискация на имущество на Васил Божков и жена му,  Цацаров заяви, че антикорупционната  комисия трябва да докаже пред съда тезата си за незаконно имущество. Реално за Божков и директно свързани с него лица, включително жена му Елена Динева, комисията поиска конфискация за  278 млн. лева.

„Малко мислим за това, което подхранва средата на корупция“, каза Цацаров, като разкритикува „дублиращата се“ бюрокрация.  Според него лицата, от които се претендира конфискация, имат  гарантирани възможности за защита на правата си, защото исковете на комисията се предявяват пред съд.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.