Последни новини
Home / Законът / 393-ма от 428 следователи избрали онлайн вот за избора във ВСС

393-ма от 428 следователи избрали онлайн вот за избора във ВСС

Defakto.bg

В огромната си част следователите от страната са предпочели да гласуват онлайн за своя представител във ВСС. От общо 428 следователи тази опция са предпочели 393-ма, съобщават от съдебния съвет.

Така беше и миналата година, когато прокурорите избираха един свой представител във ВСС на мястото на Даниела Машева. Тогава единственият кандидат Евгени Иванов бе избран с малко повече от половината от гласовете, при 62 % участвали във вота, като се очерта и тенденцията за протестен вот, с подаване на недействителни гласове.

На 13 март – първия ден на Общото събрание на следователите за избор на отново единствения претендент, Стефан Петров, то за първи път ще се проведе дистанционно, чрез видеоконферентни връзки (заради пандемията).

От ВСС съобщават още:

Всички следователи ще получат потребителско име и парола, за да могат да се регистрират чрез електронна поща за участието си във видеоконферентната среща чрез уеб базирана платформа. Общото събрание се провежда, ако присъстват повече от половината от включените в съответния списък магистрати. При липса на кворум събранието се отлага за един час по-късно и се провежда независимо от броя на присъстващите. Подсигурени са монитори, които ще осъществят присъствието на всички следователи, за да може да бъде открито заседанието и да бъде проведен избор на председател, на избирателна и секционна комисия, както и самото изслушване на кандидата.

Общото събрание, във втората събота, ще проведе гласуване за кандидата Стефан Петров – следовател в Национална следствена служба. Имащи право на глас са 428 следователи, като 393 от тях са заявили електронно гласуване. За да упражнят своя вот чрез този тип гласуване, ВСС предоставя индивидуален талон. Магистратите имат възможност и за гласуване чрез хартиена бюлетина на място в заседателната зала на Национална следствена служба в гр. София, бул. „Г. М. Димитров“ № 42, бл. 3, ет. 2.

Висшият съдебен съвет използва внедрената информационна система за електронен избор на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите, която гарантира сигурността на гласуването, тайната на вота и свободното волеизявление. Достъпът до нея е ограничен за мрежи, извън територията на България. В системата не е предвидена и няма възможност да се проследи кой магистрат как е гласувал.

Всички данни в информационната система от проведената конферентна среща и от влизане в сила на решението, с което избирателната комисия ще се произнесе за резултата от избора, ще се архивират и пазят 5 години от деня на избора.

Общото събрание на следователите и на двете дати е публично и ще се излъчва в реално време чрез интернет сайта на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.