Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Парламентът запази инвестиционното гражданство, касаело 60-70 души

Окончателно: Парламентът запази инвестиционното гражданство, касаело 60-70 души

Defakto.bg

За първите два месеца на годината 1458 „нови“ българи

Парламентът запази даването на българско гражданство срещу инвестиции. В края на предпоследната си работна седмица депутатите окончателно гласуваха промени в Закона за българското гражданство, предложени от ДПС и подкрепени от ГЕРБ.  Паралелно имаше и проект на МС.

Измененията идват след предупрежденията на eвpoĸoмиcapя Дидиe Peйндepc зa зaплaxaтa зa нaĸaзaтeлнa пpoцeдypa cpeщy Бългapия зapaди “злaтнитe пacпopти”, а в 44-о НС имаше временна комисия начело с Йордан Цонев заради превърналия се в международен скандал c тъpгyвaнeтo нa бългapcĸo гpaждaнcтвo, дoвeл дo apecти в Дъpжaвнaтa aгeнция зa бългapитe в чyжбинa.

Окончателно приетите текстове, според вносителите, са за ограничен кръг от богати чуждестранни инвеститори, пише „Сега“.

Разпоредбата засяга хора, които са получили право на постоянно пребиваване у нас, защото са вложили в страната над 1 000 000 лв. или са увеличи инвестициите си с такава сума чрез придобиване на акции в български търговски дружества, облигации и съкровищни бонове, права по концесиионни договори, или са вложили толкова пари в лицензирана кредитна институция в България за срок от поне 5 години. Такива лица ще могат да подават молби за българско гражданство. Условието е да са получили разрешението за постоянно или дългосрочно пребиваване преди минимум 5 години, да не са разследвани или осъждани от български съд, и да разполагат с доходи, с които да се издържат. Трябва също така да са поддържали направената инвестиция поне 5 години. Ако успеят да придобият български паспорти, членовете на семействата им също ще имат правото да кандидатстват за такива.

„Направеното предложение е съгласувано с министерството на правосъдието, министерството на икономиката, МВР, ДАНС и смятаме, че трябва да бъде подкрепено”, обяви председателката на правната комисия Анна  Александрова (ГЕРБ).

А Йордан Цонев (ДПС) разясни: „Предложението обхваща само инвестиционното гражданство. Само онези, които по стария ред са били абсолютно изрядни и са поддържали инвестицията в разстояние на 5 години, без да я изтеглят, и предложението цели, тъй като те имат права да кандидатстват – получили са вече постоянно пребиваване, цели да предотврати възможността да съдят държавата за това, че са им отнети права, след като те са били добросъвестни по отношение на задълженията, които имат”.

Заплаши и че ако не се приеме предложението, българската държава ще се изложи на риска от съдебни дела: „Кръгът е около 60-70 инвеститора, които, ако тръгнат да ни съдят, размерът на едно обезщетение ще е минимум 1 милион. Искаме да предотвратим тази възможност.”

„Това е продажба на българско гражданство“, обвиниха от ВМРО. Техни кадри пък бяха замесени в скандала с ДАБЧ, а името на лидера им сочено в авторитетни чужди издания.

Депутатите приеха още, че чужди инвеститори ще могат да придобиват българско гражданство по натурализация, ако пребивават постоянно от поне година и са удвоили направената инвестиция или са вложили поне милион в българско дружество, което осъществява приоритетен инвестиционен проект, сертифициран по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Със същата възможност ще разполагат и онези, вложили поне 500 000 лв., пребивават поне от година, увеличили са направената инвестиция до поне 1 000 000 лв. и са разкрили минимум 20 работни места.

Направиха се и допълнения в Закона за чужденците. С поправките се позволява разрешение за продължително пребиваване да получават чужденци, които разполагат с удостоверение за високотехнологичен или иновативен проект (т.нар. „Стартъп виза”) и са станали съдружници или акционери в българско търговско дружество с капитал от поне 1 000 000 лв., от които притежават не по-малко 50 на сто.

Новите български граждани

1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца на тази година. Това съобщи БНР, като се позова на Комисията по българско гражданство към вицепрезидента. Най-много български паспорти са получили граждани от Република Северна Македония.

От началото на годината  е възстановено гражданството на 231 души, 7 са освободените от българско гражданство по тяхно желание.

Данните за 2020-а обобщава членът на комисията Димитър Здравков:

„През 2020 година с издадените от вицепрезидента 279 указа е променено гражданството на близо 19 хиляди души.

142 са указите за придобиване на българско гражданство или за близо 16 хиляди лица. Най-много български паспорти са получили граждани на Република Северна Македония.

Над 55% от общо издадените укази касаят такива лица или това са близо 10 хиляди души. Следвани от граждани на Украйна – близо 2 хиляди, Република Сърбия – около 1200, Молдова, Албания и Турция.“

Димитър Здравков опроверга твърдението, че процедурата по получаване на гражданство е тромава и бавна.

„Това не е така и законодателят е определил една разумна времева рамка съобразно важността на процедурата. Например, когато едно лице подаде своите документи в Министерство на правосъдието, за да започне процедурата, минават за различните законови основания, на които се кандидатства, между 6 и 18 месеца, до момента, в който министърът на правосъдието следва да направи своето предложение до президента.“

Преди това има процедура по съгласуване със службите за сигурност, а всеки отделен случай се разглежда от специално създаден Междуведомствен съвет по гражданство, в който участват различни институции. След становището на съвета министърът на правосъдието прави предложение до президентството.

„И ние тук е президентството извършваме още една допълнителна проверка, за да може преди да постави подписа си, вицепрезидентът да има максималния обем от информация“, обясни Димитър Здравков.

 

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.