Последни новини
Home / Законът / Георги Чолаков номинира Любомир Гайдов за зам.-председател на ВАС

Георги Чолаков номинира Любомир Гайдов за зам.-председател на ВАС

Defakto.bg
Председателят на ВАС Георги Чолаков

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков стартира днес процедура за избор на заместник – председател на съда и ръководител на Втора колегия. За поста е предложен председателят на Шесто отделение Любомир Гайдов (на снимката горе), съобщиха от ВАС.

Кандидатурата на Гайдов ще бъде подложена на гласуване от Пленума на съдиите от ВАС, който ще се състои на 9 март. После ще бъде внесена в Съдийската колегия на ВСС, която гласува назначенията и на зам.-председателите на съдилищата.

В момента Върховният административен съд е само с един зам.-председател – Мариника Чернева, която ръководи Първа колегия на съда. След избора на Чолаков начело на ВАС негова заместничка стана и Надежда Джелепова, като ръководител на Втора колегия. След това Джелепова бе избрана за конституционен съдия и на нейно място дойде Милка Панчева. Миналата година обаче съдия Панчева бе пенсионирана. Така сега за зам.-председател на ВАС е предложен Любомир Гайдов. Преди време той беше зам.-министър на здравеопазването.

От ВАС съобщават:

Съдия Гайдов има над 28 години юридически стаж. В областта на административното правораздаване има над 13 години опит, от които повече от четири години във Върховния административен съд, а останалите  – като административен съдия в Административен съд – София област. Последната му месторабота извън съдебната система е била като заместник-министър на здравеопазването в периода 10 февруари – 5 май 2017 г. по времето на служебния кабинет.

Съдия Гайдов е роден през 1968 г. Магистър е по право от СУ „Св. Климент Охридски“ и има диплом по „Стопански и финансов мениджмънт“ от Института за следдипломна квалификация към УНСС. Бил е хоноруван по „Здравен мениджмънт“ в Института по следдипломна квалификация към УНСС. Изнасял е лекции по Административнопроцесуален кодекс в Института за публична администрация.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

В Софийския районен съд събират подписи в подкрепа на ВКС за неуспеха на единната информационна система

В най-голямия съд в страната, Софийския районен съд, тече събиране на подписи в подкрепа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.