Последни новини
Home / Законът / Гръмкият процес САПАРД за “онези” евросредства окончателно погина, по давност

Гръмкият процес САПАРД за “онези” евросредства окончателно погина, по давност

Defakto.bg

С решение от днес Апелативният специализиран съд окончателно сложи точка на емблематичното дело САПАРД за източване на 7,5 млн. евро от програмата чрез представяне на купени стари машини за нови.

Съдиите Красимира Костова, Магдалена Лазарова и Мариета Неделчева прекратиха наазателното производство срещу обвинения за ръководител на организирана престъпна група, източила парите с измама, Марио Николов поради изтекла давност. За обвиненията за ръководител на ОПГ, повдигнати на Николов, тя е 15 години.

Обвиненията срещу останалите, сочени от прокуратурата за участници в ОПГ-то, също са зачертавани, поетапно, от давността.

Това е нелепият финал на скандала, гръмнал през 2006 г., по който в Германия отдавна четоха присъди и сключваха споразумения.

У нас обаче делото бе разделено на две и в съда се озоваха отделни производства за измамата, от една страна, и за пране на пари, от друга, чрез организирани престъпни групи.

Делото за прането на пари, по което беше обвиняем и Людмил Стойков, приключи безславно още през ноември 2016 г. с оправдателни присъди на ВКС. Върховните съдии приеха, че в този случай докадателства за ОПГ няма, както твърдеше и Софийският апелативен съд.

Сега Апелативният специализиран съд слага точка и на процеса за самото източване на евросредствата, продължил над 12 години. Някога на първа инстанция СГС чете присъди за Марио Николов и други, оправда само двама. После казусът се озова в специализираните съдилища, където също последваха оправдания и прекратявания. Миналата година ВКС върна делото за ново разглеждане от Апелативния специализиран съд по обвиненията срещу Николов и Ана Шаркова.

 

About De Fakto

Проверете също

Полк. Румен Петков е новият председател на Военно-апелативния съд

С 9 “за” Съдийската колегия избра полк.Румен Петков за председател на Военно-апелативния съд. Конкурентът му, …

Резултатите от изборите за 45-то НС са публикувани в Държавен вестник, на ход е президентът

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК) за резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.