Последни новини
Home / Законът / Доц. Наталия Киселова: ВСС може да забави, но не може да спре избора на „надглавния“ прокурор до решението на КС

Доц. Наталия Киселова: ВСС може да забави, но не може да спре избора на „надглавния“ прокурор до решението на КС

Defakto.bg

Създадоха „специален“ прокурор за шест човека в България

Конституционният съд ще допусне искането на държавния глава за обявяване на противонституционност на поправките в НПК и ЗСВ, с които бе въведена фигурата на „особения“ прокурор по разследването на главния и петимата му заместници.  Това заяви доц. Наталия Киселова пред БНР, която е и преподавател по конституционно право. Междувременно вече  тече тримесечният законов срок, според промените, в който Висшият съдебен съвет трябва да избере „надглавния“ прокурор.  Членове на ВСС допуснаха, че делото пред КС е основателна причина този избор да бъде спрян на основание АПК и бъде изчакано решението на съда.  Според доц. Киселова, ВСС може да позабави процедурата, но без изрични разпоредби в НПК и ЗСВ, не може да я „затвори“ до произнасянето, защото „ оспорването на норми пред Конституционния съд не спира прилагането на закона

Според Киселова по-вероятно е членовете на ВСС все пак да започнат процедурата. Тя  прогнозира, че Конституционният съд ще постарае да се произнесе в по-кратък от зададения тримесечен срок.  „За да не изпадаме после в хипотеза, ако нормите бъдат определени за противоконституционни (а има такова основание), да сме избрали разследващ на главния прокурор и неговите заместници, който остава без работа поради обявяване на противоконституционност на разпоредбите“.

При паритет в броя на гласовете в Конституционния съд, искането се счита за отхвърлено, напомни още конституционалистът. „Аз лично, като чета Тълкувателното решение на КС от миналата година (№11) смятам, че ако съдът е последователен, трябва да отмени  решението си, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор

Ако все пак „специалния“ прокурор бъде избран преди решението на КС, а последва решение, което обяви фигурата за противоконституционна,  новото Народно събрание ще бъде длъжно отново да се занимава с този въпрос, заяви Наталия Киселова. „Дори да е избран, ще се наложи да бъдат променени правилата, респективно друг ред.

Има няколко неща, които трябва да се отчитат. Дали трябва да се бърза преди изборите, дали този въпрос е политически. Част от натиска според мен е да се приеме онова, което мнозинството наложи. Другата възможност е, все пак тези три месеца прехвърлят времето на изборите, и според мен е по-добре да се изчака да минат изборите. Според мен и Конституционният съд тогава ще се произнесе, за да не става част от предизборната реторика.“

Доц. Киселова намира създадената уредба за избор на надглавен прокурор, разследващ главния, за палиативно решение – „хем за чуждестранните партньори да е приемливо, хем да създава сигурност в заемащите в момента длъжността“.

Според специалистът,  правилата трябва да се направят така, че  да не зависят от това кой е главен прокурор и кои са неговите заместници.

Конституционният съд ще заседава на 9 март

Междувременно от КС съобщиха за насрочено разглеждане по допустимост на искането на президента срещу „особения“ прокурор.

Разглеждането му е включено в дневния ред на заседанието на съда на 9 март.

Докладчик по делото е съдия Павлина Панова.

Ако КС допусне искането до разглеждане, ще определи заинтересованите страни по делото и ще им даде срок за становища.

Според членове на ВСС след преминаване на процедурата по допустимостта в Конституционния съд съветът като административен орган може да спре процедурата по избора на „надглавния“ прокурор на основание чл. 54 АПК. Преди това обаче все пак тази процедура трябва да е стартирала.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.