Последни новини
Home / Законът / Вицепрезидентът: Път за никъде е да се пречи на президента да участва в тържествата на връх Шипка, няма как да се случи

Вицепрезидентът: Път за никъде е да се пречи на президента да участва в тържествата на връх Шипка, няма как да се случи

Defakto.bg
Вицепрезидентът почете пред паметника в Докторската градина в София  паметта на над 500-те медици загинали в Руско-турската освободителна война. Снимка:Прессекретариат на президенството

Българите ще отпразнуват Националния си празник независимо от опитите да се попречи на отбелязването му – това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Утре е Националният празник на България и всички ние ще го празнуваме, независимо от това кой и как се опитва да попречи на това да бъде отпразнуван празникът. Не сме толкова наивни. Прави се всичко възможно, за да се ограничат възможностите на президента да разговаря с българските граждани. Това е път за никъде и няма как да се случи“, коментира Йотова.

Вицепрезидентът почете пред паметника в Докторската градина в София  паметта на над 500-те медици загинали в Руско-турската освободителна война, работили в мисията на руския Червен кръст и загубили живота си в битките при Плевен, Пловдив, Мечка и на връх Шипка.

В навечерието на Националния празник на България трябва да си спомним историята, но да мислим и за бъдещето. 3 март е празникът, лишен от политическа конюнктура, близък до сърцето на всеки българин. Венците и цветята ще бъдат положени. Но най-важно е всеки от нас да преживява празника през душата си с почит и памет към онези, които оставиха костите си по българската земя, за да можем днес да говорим на езика си, да имаме вярата си и да отглеждаме свободно следващото поколение на България. 3 март е денят, в който трябва да благодарим на всички, които вървяха заeднo с българския народ по пътя към свободата“, каза още Йотова.

Преди ден, държавният глава  обяви, че ще  участва в  официалните тържества на Шипка по повод 3 март, а часове след това кметът на община Габрово (ГЕРБ) отмени честванията.    Сегашният опит на управляващите е  римейк на миналогодишния им неуспех да осуетят участието на Румен Радев на Шипка.  Тези „държавнически“ усилия в момент,  когато властта отвори „противоепидемично“ заведенията (и не само),  предизвикаха  насмешка, възмущение и обществено брожение в  социалните мрежи.

В аванс Йотова поздрави всички българи, които ще качат утре на връх Шипка, за да отбележат националния празник 3 март. На поклонението вицепрезидентът бе  придружена от 15-годишната Анастасия Треновска от Плевен – победителката на вицепрезидента в инициативата на британското посолство „Посланик за един ден“.

По повод ваксинационния план на правителството Илияна Йотова заяви, че  нито една държава в Европа не е допуснала такъв хаос: „Вчерашният ден беше вторият пореден сериал, който показа провала в тази система. Взимат се решения, които са повече плод на емоции, за това да рапортуваме, че видите ли, вече не сме на последно място в Европа. Ние пак сме на последното място, но хаосът, който създадохме в последните дни, не е в полза никому“.

Тя коментира и вчерашната среща при президента с представители на специалните служби по повод писма получени на „Дондуков 2“ от българи в Република Северна Македония:

Които имат своите притеснения във връзка с предстоящото преброяване в Македония. Всъщност, ако трябва да говорим въобще за темата Македония, за съжаление буксуваме на едно и също място. Ние се връщаме дори в изходна позиция. Самият резултат в кавички от последното заседание на т.нар. Историческа комисия показа, че във всичките тези месеци след 2017 г. не сме свършили нищо“.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.