Последни новини
Home / Законът / Вицепрезидентът: Път за никъде е да се пречи на президента да участва в тържествата на връх Шипка, няма как да се случи

Вицепрезидентът: Път за никъде е да се пречи на президента да участва в тържествата на връх Шипка, няма как да се случи

Defakto.bg
Вицепрезидентът почете пред паметника в Докторската градина в София  паметта на над 500-те медици загинали в Руско-турската освободителна война. Снимка:Прессекретариат на президенството

Българите ще отпразнуват Националния си празник независимо от опитите да се попречи на отбелязването му – това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

“Утре е Националният празник на България и всички ние ще го празнуваме, независимо от това кой и как се опитва да попречи на това да бъде отпразнуван празникът. Не сме толкова наивни. Прави се всичко възможно, за да се ограничат възможностите на президента да разговаря с българските граждани. Това е път за никъде и няма как да се случи“, коментира Йотова.

Вицепрезидентът почете пред паметника в Докторската градина в София  паметта на над 500-те медици загинали в Руско-турската освободителна война, работили в мисията на руския Червен кръст и загубили живота си в битките при Плевен, Пловдив, Мечка и на връх Шипка.

В навечерието на Националния празник на България трябва да си спомним историята, но да мислим и за бъдещето. 3 март е празникът, лишен от политическа конюнктура, близък до сърцето на всеки българин. Венците и цветята ще бъдат положени. Но най-важно е всеки от нас да преживява празника през душата си с почит и памет към онези, които оставиха костите си по българската земя, за да можем днес да говорим на езика си, да имаме вярата си и да отглеждаме свободно следващото поколение на България. 3 март е денят, в който трябва да благодарим на всички, които вървяха заeднo с българския народ по пътя към свободата“, каза още Йотова.

Преди ден, държавният глава  обяви, че ще  участва в  официалните тържества на Шипка по повод 3 март, а часове след това кметът на община Габрово (ГЕРБ) отмени честванията.    Сегашният опит на управляващите е  римейк на миналогодишния им неуспех да осуетят участието на Румен Радев на Шипка.  Тези “държавнически” усилия в момент,  когато властта отвори “противоепидемично” заведенията (и не само),  предизвикаха  насмешка, възмущение и обществено брожение в  социалните мрежи.

В аванс Йотова поздрави всички българи, които ще качат утре на връх Шипка, за да отбележат националния празник 3 март. На поклонението вицепрезидентът бе  придружена от 15-годишната Анастасия Треновска от Плевен – победителката на вицепрезидента в инициативата на британското посолство „Посланик за един ден“.

По повод ваксинационния план на правителството Илияна Йотова заяви, че  нито една държава в Европа не е допуснала такъв хаос: „Вчерашният ден беше вторият пореден сериал, който показа провала в тази система. Взимат се решения, които са повече плод на емоции, за това да рапортуваме, че видите ли, вече не сме на последно място в Европа. Ние пак сме на последното място, но хаосът, който създадохме в последните дни, не е в полза никому“.

Тя коментира и вчерашната среща при президента с представители на специалните служби по повод писма получени на „Дондуков 2“ от българи в Република Северна Македония:

Които имат своите притеснения във връзка с предстоящото преброяване в Македония. Всъщност, ако трябва да говорим въобще за темата Македония, за съжаление буксуваме на едно и също място. Ние се връщаме дори в изходна позиция. Самият резултат в кавички от последното заседание на т.нар. Историческа комисия показа, че във всичките тези месеци след 2017 г. не сме свършили нищо“.

 

About De Fakto

Проверете също

Резултатите от изборите за 45-то НС са публикувани в Държавен вестник, на ход е президентът

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК) за резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в …

Президентът: Няма да бавя свикването на Народното събрание, трябва да имаме яснота за правителството

Нямам никакво намерение да бавя свикването на Народното събрание. Нека видим обнародването на списъка на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.