Последни новини
Home / Законът / ВКС отхвърли протеста на прокуратурата срещу регистрацията на партията на Божков

ВКС отхвърли протеста на прокуратурата срещу регистрацията на партията на Божков

Defakto.bg

  Ще дойде ли ред за пикантните самопризнания  на беглеца Божков за подкупите и Закона за хазарта

Върховният касационен съд остави в сила решението на СГС за регистрация на новата партия „Граждански форум Българско лято“, чийто неформален лидер е Васил Божков.

Върховните съдии Татяна Върбанова, Боян Балевски – докладчик и Петя Хорозова отхвърлиха протеста на прокуратурата срещу регистрацията като неоснователен. Решението е окончателно. Сега в 7-дневен срок Софийският градски съд трябва да впише новата партия.

Прокурорският протест обаче не позволи на „Българско лято“ да се регистрира като самостоятелен участник в парламентарните избори на 4 април. Тя ще се явява с листите на Българско национално обединение, самият Васил Божков оглавява листата в 25 МИР в София, където водачи са Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Решението на ВКС 

Съдебният състав на ВКС приема подадения протест срещу решението на СГС за неоснователен. Регистърният съд е направил верни фактически констатации на базата на представените документи и служебни справки от Националната база данни „Население“. Твърденията в протеста, че не е посочено как точно и по какъв начин е било проведено „онлайн“ учредителното събрание се опровергават от съдържанието на протокол за проведено учредителното събрание, нотариално заверени декларации на участниците, декларацията по чл. 15, ал. 3, т. 8 от Закона за политическите партии (ЗПП) на ръководството на политическата партия, от които се установява, че учредително събрание е проведено на 03.01.2021 г. посредством телеконферентна връзка чрез приложението livewebinar.com.

Обстоятелството, че учредителното събрание е проведено на територията на Република България, в съответствие с императивната норма на чл. 12, ал. 1 от ЗПП, се установява от съдържанието на представените с молбата за вписване документи, в които е посочено, че то е проведено в гр. София, ул. „Московска“ № 43. От страна на представителя на прокуратурата не са посочени никакви факти и доказателства, пряко или косвено опровергаващи данните от представените декларации, а удостоверителната тежест на изявленията в последните следва да бъдат зачетени с оглед охранителния характер на производството по Глава втора на ЗПП.

По отношение на съдържанието на учредителната декларация и по-специално, че в нея се съдържали обидни квалификации по отношение на съдебната власт, то трябва да се отчита, че посочените в протеста като такива цитати се намират в „преамбюла“ на документа и не представляват част от уреденото от закона съдържание, изискващо определяне на основните принципи и цели на учредяваната политическа партия. „Последните са намерили своята ясна формулировка в съдържанието на разделите „мисия“ и „основни принципи“, поради което и учредителната декларация отговаря на изискванията на закона“, се казва в решението на ВКС.

Относно направената от първоинстанционния съд служебна проверка в системата на ГРАО върховните съдии пишат: „Извършените от СГС справки от Национална база данни „Население“ са реализирани по реда на Наредба № 14 за реда и начина за предоставяне достъп на органите на съдебната власт до Регистъра на населението – Национална база данни „Население“, в рамките на законодателно възложения на регистърния съд контрол за законосъобразност на извършените действия по учредяване на политическата партия“. В решението на ВКС се напомня, че производството по вписване на политически партии е охранително и за него не се прилагат правилата за събиране на доказателства, относими за  исковия процес, на които се позовава прокуратурата. Липсва и оспорване на данните от тези справки в самия протест. „Следователно оплакванията в тази насока за допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, включително и относно отказа на съда да допусне експертиза за установяване на горните обстоятелства, са неоснователни“, категорични са върховните съдии.

По отношение доводите за проверка на идентичността или приликите на емблемата на политическата партия с подобни на други съществуващи графически изображения тричленният състав на ВКС посочва, че следва се има предвид тяхната неотносимост към преценката, която СГС трябва да извърши в производството по Глава втора от ЗПП. „Член 5 поставя като единствени ограничения политическите партии да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения или да накърняват общочовешките ценности и да противоречат на добрите нрави, в каквито насоки твърдения от страна на прокуратурата не се сочат“, се казва в мотивите.

Ще дойде ли ред за „слугите на народа“  по веригата „подкупи“ , обявени от хазартния бос?!

Междувременно спецпрокуратурата разпространи съобщение заради  медийни въпроси  по публикация на сайта „Биволь“ за  имущество, притежавано от обвиняемия Васил Божков в Париж.

Към момента се провеждат всички възможни действия по разследването, уверява прокуратурата. „Целта на същите е разкриване на обективната истина, обезпечаване на годни доказателства, доказателствени средства и предприемане на мерки по обезпечаване на глобата, конфискацията, и отнемането на вещи в полза на държавата“

И още: Следва да се отбележи, че действията по досъдебното производство, водено срещу Васил Божков, с предмет на разследване извършени множество престъпления против финансовата и данъчната системи, и такива срещу културно-историческото наследство на страната ни, са съобразени със съдържащата се информация в публикацията за притежавани имоти в чужбина. В тази връзка са извършени и се извършват активни действия по разследването“, казва прокуратурата.

Нямаме никакви съмнения, че спрецпрокуратурата полага сериозни усилия в посоката, която обявява срещу обвиняемия бизнесмен Божков.  Напомняме обаче още една страна на казуса –  онази, в която самият Божков се самообвини,  че е  „другата“ страна на верига от подкупи,  които е давал на висши и не чак толкова „слуги на народа“.  За да му върви бизнеса.   В серия шаржове, качени в профила му в социалните мрежи той разказа  историята за промените в Закона  за хазарта срещу ангажимент да се отчита обратно на управляващите,  история на рекета и  от рекет към грабеж, публикува даже от  извлeчeния oт личнaтa cи бaнĸoвaтa cи cмeтĸa зa  нaд 67 млн. лв. в бpoй (cлeд плaтeни дaнъци). Сума, която твърдеше, че за три години е предал нa Bлaдиcлaв  Гopaнoв и Бoйĸo Бopиcoв. И още и още.  Където има дим, има и огън.  В прокуратурата си знаят – ако иска да е ефикасно,  модерното обвинение си сътрудничи с подобни обвиняеми и изстисква признанията им. Ако иска, разбира се.

Досега няма никакъв знак по въпроса.  А обществото чака пълно и всеобхватно разследване, което води до разкриване на обективната истина по многоликия казус –  за престъпления против финансовата и данъчната системи, търговия с влияние, подкупи и др.  Богат избор, господа прокурори.

Е, очевидно ще изчака и тези избори да минат.  Но без илюзии – не се забравят пикантни самопризнания, като тези на беглеца Божков.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.