Последни новини
Home / Законът / Между 5698 и 6402 евро начална заплата на европейските делегирани прокурори

Между 5698 и 6402 евро начална заплата на европейските делегирани прокурори

Defakto.bg

Близо 5698 евро е началната заплата за европейските делегирани прокурори. Ако стажът им е по-голям,  могат да започнат работа с възнаграждение от 6402 евро. Това гласят правилата за работа на европейските делегирани прокурори, гласувани от колегията на Европейската прокуратура, съобщи news.lex.bg

Според правилата кариерата на европейските делегирани прокурори се развива по скала от 8 нива. Те обикновено се назначават на ниво 1, за което е предвидена заплата от 5697.61 евро. Определеното ниво при встъпване в длъжност не може да е по-високо от ниво 3, за него заплатата е 6401,84 евро. Казано е също, че „в случай, че даден европейски делегиран прокурор има съответен стаж, той се ползва от допълнително ниво за всеки период от пет пълни години съответен стаж“. Всяко следващо увеличението е с 6 на сто до достигане на осмо ниво, за което е заложено възнаграждение от 8567.11 евро.

Заплатите се актуализират всяка година, като се отчитат икономическата и социалната политика на Европейския съюз.

Както е известно, на 13 февруари Прокурорската колегия на ВСС у нас направи своя подбор за 10 европейски делегирани прокурори и изпрати листата в Люксембург. Решение за назначаване на „наши“ делегирани прокурори още няма.

По регламент европейският главен прокурор (Лаура Кьовеши) предлага на колегиума на ЕП назначаването на европейски делегирани прокурори, номинирани от държавите-членки. А Колегиумът може да отхвърли номинирано лице, ако то не отговаря на критериите да е действащ магистрат, с доказана независимост и да притежава необходимата квалификация и подходящ практически опит.

Според правилата, приети от колегиума на ЕП (в който са назначените вече европейски прокурори от 22-те държави по регламента) през ноември миналата година, процедурата се развива така:

  • Европейският главен прокурор преценява дали номиниран европейски делегиран прокурор отговаря на критериите за допустимост по регламента, според предоставените от съответната държава-членка документи и след консултация със заместник-европейския главен прокурор и европейския прокурор от тази държава. Ако предоставените документи не са достатъчни за извършване на оценката, европейският главени прокурор иска от държавата-членка допълнителна информация
  • Ако информацията не е достатъчна за преценка изпълнени ли са критериите за допустимост, по искане на европейския главен прокурор работна група европейски прокурори, определени от колегията, събира допълнителна информация. Работната група може да поиска от номинирания за делегиран прокурор да предостави допълнителна информация и / или може да го покани на интервю преди да представи мотивираното си становище пред европейския главен прокурор. Групата се консултира и с европейския прокурор от съответната държава.
  • Европейският главен прокурор оценява спазването на критериите за допустимост въз основа на цялата получена информация и предлага на Колегиума назначаването или отхвърлянето на номинирания европейски делегиран прокурор.
  • Колегиумът  взема решение по предложението  въз основа всички документи, предоставени от държавата-членка и / или номинирания, както на становището на работната група, ако такава е била излъчена.
  • Решението на Колегиума се съобщава на държавата-членка и на номинирания.
  • Решението за отхвърляне на номиниран за европейски делегиран прокурор  се мотивира, като се посочват критериите за допустимост, които не са изпълнени.

Според приетите от Прокурорската колегия на ВСС правила пък при отхвърляне на някой от 10-те предложени кандидати, в Люксембург се изпращат имената на следващите, получили най-много гласове от кадровиците.

От страницата на Европейската прокуратура се вижда, че вече има решения за назначаване на делегирани прокурори от Германия, Естония, Словакия, Чехия, Румъния, Нидерландия.

Според правилата за работата на европейските делегирани прокурори (с 5-годишен мандат) те трябва да са на разположение по всяко време. За извънреден труд и оставане след работно време, когато задълженията го налагат, имат право на надбавка от 400 евро на месец.

Европейските делегирани прокурори ще преминават на следващото ниво на всеки три години, освен ако на най-малко две от последните три атестации колегията на европейските прокурори не оцени изпълнението на служебните им задължения като незадоволително.

Самата атестация ще се извършва на всеки две години и оценката е „задоволителна“ или „незадоволителна“. Формулярът от атестацията може да бъде предаден на националните органи, ако те го поискат, за да подготвят вътрешната оценка за работата на ЕДП.

Наред с атестацията е предвидена идисциплинарна отговорност за европейските делегирани прокурори за всяко неизпълнение на служебните задължения – умишлено или поради небрежност. При доказателство за това европейският главен прокурор може да образува производство. То се разглежда от дисциплинарен състав, който може да предложи и временно отстраняване от длъжност на ЕДП, когато има сериозни основания да се приеме, че нарушението може да доведе до уволнение. Окончателното решение дали и какво наказание да бъде наложено е на колегията от европейски прокурори.

В правилата е предвидено, че ЕДП могат да продължат да упражняват функциите на национални прокурори в съответствие с Регламента за създаване на Европейска прокуратура, само при постигнато съгласие за това между европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и съответните органи на държавите членки на европейските делегирани прокурори. Когато даден европейски делегиран прокурор продължава да работи като обвинител в страната си по други дела, тогава Европейската прокуратура му плаща заплатата, според приетите правила, а държавата членка възстановява разходите на Европейската прокуратура за действително положения от него труд като национален прокурор.

Предвидена е и защита на европейските делегирани прокурори. Тези, които продължат да бъдат и национални обвинители, уведомяват съответния наблюдаващ прокурор за всяка ситуация, която би възпрепятствала изпълнението на задълженията му в качеството на европейски делегиран прокурор, включително всеки потенциален конфликт на интереси.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.