Последни новини
Home / Актуално / Лаура Кьовеши отхвърли седем от десетте български кандидати за делегирани прокурори

Лаура Кьовеши отхвърли седем от десетте български кандидати за делегирани прокурори

Defakto.bg

Европейската прокуратура, шеф на която е Лаура Кьовеши, е отхвърлила седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България – това съобщи изданието  EURACTIV България в сряда.

Европейската прокуратура е уведомила българското министерство на правосъдието с писмо, че имат забележки по седем от десетте български кандидатури, излъчени на 13 февруари, казва пред EURACTIV Милан Ярон, шеф на кабинета на Кьовеши.

Това не е добър знак. Когато искаме допълнителна информация, това не е, защото някой недостатъчно добре си е попълнил автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури”, са думите му.

От тях се разбира, че Европейската прокуратура има две категории забележки, като първата е основно от юридически характер. “Не смятаме, че българските следователи са подходящи за Европейската прокуратура. Уважаваме тяхната работа, признаваме, че според българския закон те са част от съдебната система, но не смятаме, че такива хора имат необходимата квалификация за Европейската прокуратура. Тъй като българските следователи никога не пледират пред съда, а точно това е част от задачата на европейските прокурори, не смятаме тези кандидатури за подходящи”.

Така в  категорията на отхвърлените влизат трима от седемте проблематични кандидати, защото те са следователи.

Във втората категория са кандидати, които са работили като съдии.  “Това са хора, които са били съдии по граждански и търговски дела, без опит в криминално право. Хайде де! Които никога на са водили криминално разследване. И никога не са разследвали престъплeния с фондове на ЕС и нямат прокурорски опит. Хайде де! Сериозно ли?”, изразява недоумение  той. Съдията в листата, одобрена от Прокурорската колегия на ВСС, е един – Христо Крачунов от СРС.

На основата на информацията, която ни беше предоставена и на познаването ни за българската съдебна система, сред кандидатите има хора с много малък или никакъв опит. Те са били активни на ниско местно ниво (районно), докато нашето разбиране за типа престъпления, с които ще се борим, е за такива на окръжно ниво. Мога да спомена три имена, г-жа Вероника Бориславова Трифонова, г-жа Божидара Евгениева Ганева – Димова и г-н Венцислав Данев Фердинандов“, продължава Милан Ярон.

От думите му се разбира и че българската страна е поисала среща по въпроса. “Ние ще организираме тази среща при първа възможност. Но моето очакване е, че българските власти ще ни убеждават, че кандидатите са подходящи, особено ако регламентът се чете по определен начин. Ние обаче не искаме да влизаме в дискусия как да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет”, отбелязва той.

Шефът на кабинета на Кьовеши е категоричен, че  Европейската прокуратура очаква седем нови кандидати от българската страна. На въпрос дали службата на Кьовеши се е сблъскала с подобни проблеми с кандидати от друга страна, той отговоря отрицателно.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра десетте кандидати за поста на делегирани прокурори в България само с едно гласуване при положение, че кандидатите бяха 31. Това доведе до съмнения , че вотът на членовете на ВСС  е съгласуван предварително. Преди да гласуват, всеки член на колегията изреди своите фаворити.

Последен думата взе главният прокурор Иван Гешев. В крайна сметка той подкрепи 7 от избраните – Бисерка Стоянова, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Светлана Шопова-Колева и Христо Крачунов. Кандидатите, които спечелиха, макар и неподкрепени официално от главния прокурор, са Венцислав Фердинандов, Мая Ковачева и Преслава Петкова.

А Лаура Кьовеши, оказва се, е одобрила само трима – Светлана Шопова-Колева (СГП), Бойко Калфин (ОП-Кюстендил) и Димитър Беличев (ОП-Пловдив).

Според правилата, гласувани у нас от Прокурорската колегия на ВСС, при връщане на номиниран в Люксембург се изпраща кандидатурата на следващия по брой гласове. От 31 кандидати, извън 10-те подбрани обаче положителен вот от кадровиците получи само още един прокурор (Димитър Хаджийски от СГП), а за петима прокурори и трима следователи има някаква подкрепа (резултатите от гласуването виж тук). При положение че, както се разбира, Кьовеши има принципни възражения срещу следователите като европейски делегирани прокурори, в списъка на Прокурорската колегия остават само шестима. Всички останали претенденти са с по 0 „за“.  

 

About De Fakto

Проверете също

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Заобикалянето на повсеместния слон в стаята

 Иван Брегов, Институт пазарна  икономика Характерно у нас е, че корупцията живее най-добре по високите …

Един коментар

  1. Петър Обрръемв

    След дълги години отрицателна селекция проблемът с избирането на достатъчно европейски прокурори е неразрешим.Кадровата политика на ВСС е компрометирана.Кой ще подаде оставка?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.