Последни новини
Home / Законът / Кадровиците ще обсъждат на 10 март възраженията на Кьовеши срещу 7 номинирани за делегирани прокурори

Кадровиците ще обсъждат на 10 март възраженията на Кьовеши срещу 7 номинирани за делегирани прокурори

Defakto.bg

На идното си заседание на 10 март Прокурорската колегия на ВСС ще обсъди възраженията на Лаура Кьовеши срещу 7 от 10-те номинирани европейски делегирани прокурори. Това научи Де факто от кадровици.

Вчера стана известно, че Кьовеши отхвърля 70 % от кандидатите, предложени от Прокурорската колегия с възражения за липсата на прокурорски опит на тримата следователи и съдията от листата на ВСС. Критиката срещу друга част от номинираните е липсващият или семпъл опит в дела за престъпления от окръжна подсъдност. Като по този критерий възраженията са включително срещу прокурора на Божков от спецпрокуратурата Венцислав Фердинандов. В крайна сметка, от представения български списък като отговарящи на изискванията са приети само трима обвинители – Светлана Шопова-Колева, Бойко Калфин и Димитър Беличев.

Заваляха възражения, че окончателно „отхвърляне“ на седем претенденти все още няма и формално това е така, но от Люксембург са категорични – искането на допълнителна информация е ясен знак, че не са доволни от предложените кандидати и то не заради не добре попълнени автобиграфии или неясни мотивационни писма.

Процедурата е известна – европейският главен прокурор преценява допустимостта на номинираните според изискванията на регламента за квалификация, практически опит и доказана независимост. При възражения или съмнения се изисква допълнителна информация от държавата-членка, накрая Кьовеши предлага на Колегиума на ЕП да назначи или да отхвърли съответния кандидат с мотивирано решение, което е окончателно. То ест на мястото на неодобрените държавата-членка трябва да изпрати други кандидати за попълване на националната квота. Ако иска.

България още не е изпратила поисканата допълнителна информация и именно това ще обсъжда Прокурорската колегия идната сряда. Според нейни членове възраженията срещу 7-те от листата са неоснователни, тъй като ограничения по регламент кандидатите да са само прокурори няма. От Люксембург обаче дават недвусмислен знак, че няма да приемат подобни аргументи.

Кадровиците ни би трябвало да дебатират и по-нататъшните си действия по отношение на европейските делегирани прокурори. Както писахме, от останалите (извън 10-те подбрани) кандидати, само 6 прокурори са получили някаква подкрепа от членовете на колегията при гласуването на 13 февруари, т.е. дори те не попълват бройката до 7.

В крайна сметка, на този етап може да има и само трима европейски делегирани прокурори в България, допускат от ВСС.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.