Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата отново поиска заличаване на „Български национален съюз Еделвайс”

Прокуратурата отново поиска заличаване на „Български национален съюз Еделвайс”

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе жалба срещу отказа на  Софийски градски съд да прекрати регистрацията на сдружението  „Български национален съюз Еделвайс”.  Движението нашумя с организирането на “Луков марш”, забраняван от властите и съда.

СГП иска от Апелативен съд-София град да отмени решението на първата инстанция като неправилно и незаконосъобразно и постановено след неправилна преценка и анализ на събраните по делото доказателства. Изложени са и мотиви за това.

Прокуратурата смята, че дейността на БНС-Еделвайс е противоконституционна, различава се от декларираното в устава, като целите и дейностите се ползват за прикритие на действително целящи действия, насочени към разпалване на расова, етническа и религиозна вражда, а съдът не е направил необходимото да сравни съдържанието на устава с практическата дейност на самата партия.

 На 16 февруари Софийският градски съд отхвърли иска  за прекратяване на регистрацията на „Български национален съюз Еделвайс” с мотива, че прокуратурата не е доказала твърденията си за  разпалване на расова и етническа вражда и други твърдяни противоконституционни действия.

Предстои насрочване на делото на втора инстанция.

Още по темата тук

About De Fakto

Проверете също

Ковид: Наказателните съдии в СРС от сряда до 29 октомври няма да гледат дела в открити заседания, отсрочват ги на нови дати

Наказателните  съдиите на Софийския район съд няма да разглеждат насрочените дела в открити съдебния заседания  …

Единодушно Пленумът на ВКС предлага на ВСС съдия Галина Захарова за председател на ВКС

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) с 83 гласа „за“ прие решение да предложи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.