Последни новини
Home / Законът / Според анализ на Прокуратурата и МВР за 2020 г., престъпността бележи спад

Според анализ на Прокуратурата и МВР за 2020 г., престъпността бележи спад

Defakto.bg

 

 

Данните за дейността на Прокуратурата на Република България и Министерството на вътрешните работи през 2020 г. затвърждават тенденцията за намаляване на престъпността – това  обобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева в съвместно изявление с главния секретар на МВР Ивайло Иванов след проведено работно съвещание на рководствата на ПРБ и МВР. Главният прокурор Иван Гешев, не участва  в представянето на годишния отчет на държавното обвинение за 2020 г. пред медиите.

През миналата година бяхме изправени пред предизвикателството да работим в условията на пандемия и въпреки това благодарение на ефективното взаимодействие между държавните институции успяхме да отбележим сериозен спад на престъпността с цел гарантиране спокойствието и сигурността на всеки български гражданин“, посочи още Милева.

Битова престъпност

По линия на борбата с конвенционалната престъпност през 2020 г. в страната са проведени 1249 специализирани операции в 3090 населени места. В резултат са разкрити над 2306 престъпления и в качеството на обвиняеми са привлечени 1186 лица.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов допълни, че се наблюдава трайно намаление на кражбите, грабежите и противозаконните отнемания на превозни средства. „Противодействието на конвенционалната престъпност е сред най-чувствителните за обществото теми, свързани с дейността на МВР.  „Отчитайки това, министерството прилага мерки за ефективна превенция”, заяви той.

Ало, измамниците

Прокуратата и МВР отчитат спад от 77% на телефонните измами през 2020 г.  Мобилните оператори са отчели 29 049 позвънявания с цел телефонни измами спрямо 222 605 позвънявания за 2019-та година. Има градове, в които през миналата година не са извършени никакви телефонни измами или е регистрирана само една срещу повече от десет в предходната година, сочат от обвинението.

Много пъти бяхме питани – какъв е смисълът на тези специализирани полицейски операции в малките населени места, включително защо често там са главният прокурор, министърът на вътрешните работи или главният секретар. Резултатите ясно показват защо е имало смисъл! Целта е основно осигуряването на превенция и чрез системни и безкомпромисни действия, да осигурим повече спокойствие на българските граждани, а оттам и повече доверие в държавата и в това, от което се водим, че всички са равни пред закона“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Наркоразпространение

То бе отчетено като приоритет в работата на ПРБ и МВР и продължава да бъде борбата с трафика, производството и разпространението на наркотици. За  периода от 15 септември до края на 2020 г. са проведени 981 операции по противодействие на разпространението на наркотици в районите на учебните заведения в цялата страна. Установени са 508 непълнолетни или малолетни лица, свързани с престъпления с наркотици. Задържани са 221 души и са образувани 297 досъдебни производства. Данните за дейността на правоохранителните институции сочат, че при различни операции срещу наркоразпространението са иззети общо 863 кг кокаин, 49 027 кг канабис, 890 кг марихуана и 360 кг синтетични вещества, обяви Милева.

Незаконни сметища

В резултат на проверки, назначени от Върховната административна прокуратура (ВАП), през изминалата година са установени 1426 незаконни сметища, от които са почистени 370. Открити са 440 замърсявания,  почистени са 122. По време на проверките са иззети 307 985 тона пестициди с изтекъл срок на годност.

Принос в тази насока има на Националната следствена служба (НСлС) , която през 2020 г. е водила  разследвания за незаконосъобразно управление и съхранение на опасни отпадъци. Образувани са 15 досъдебни производства за нерегламентираното им управление, каза Милева.  В резултат на дейността на НСлС са образувани и 279 досъдебни производства за финансови и данъчни престъпления, вследствие на които са предотвратени щети за над 320 милиона лева.

Незаконно имущество

По искане на прокуратурата,  през изминалата година Комисията за противодействие на корупцията и отнемането на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е обезпечила активи в размер на 189 484 331,87 лв., а в периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2020 г. общо обезпеченото имущество възлиза на близо 2,5 млрд. лв.

Защита на свободата на словото

Прокуратурата показа и силна ангажираност в защита на свободата на словото в България, отбелазва прокуратурата.  Разкрити, задържани и предадени на съд са извършителите на бруталното нападение над журналиста Слави Ангелов, който бе пребит в центъра на София. Постигната бе и осъдителна присъда спрямо подсъдим за хулиганство, опитал да попречи на работата на друг журналист – Полина Паунова, отчете Милева. За отказа на МВР и прокуратурата  да бъде разследван побоя над журналиста Димитър Кенаров и да извършат проверка за полицейско насилие, не стана дума.  Кенаров бе пребит и арестуван по време на антиправителствените протести през лятото на миналата година, на които присъстваше като журналист.

18 наградени прокурори, следователи и служители на МВР

Междувременно стана ясно, че  Иван Гешев е участвал в официална церемония по награждаването на прокурори, следователи и служители на МВР. За проявен висок професионализъм са  наградени 18 прокурори, следователи и служители на вътрешното министерство.

Сред отличените са зам.-главният прокурор Десислава Пиронева, шефът на ГДБОП Любомир Янев, заместник-окръжният прокурор на Варна Дияна Иванова, както и двама инспектори в ГДБОП в морския град.

С плакет „Прокуратура на Република България“ са отличени и Димитър Кайряков, прокурор в ОП-Варна.  С Почетен знак „Прокуратура на Република България“ са наградени и шестима служители, участвали в разследването на контрабандата на наркотичните вещества. Това са Деан Горанов, инспектор в сектор БОП-Варна при ГДБОП – МВР, разследващите полицаи от сектор БОП-Варна Живко Страхилов, Борислав Димитров и Пламена Виденова, старши разследващ митнически инспектор при Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ (ГДМРР) Георги Христов и Ириан Никитов, старши експерт при ГДМРР.

Плакет „Прокуратура на Република България“ получиха прокурорът от отдел 04 „Международен“ при ВКП Сава Петров и следователят в отдел 03 „Стопански“ на Националната следствена служба Светослав Василев за работата им по молби за правна помощ от САЩ, свързани с разследване на дейността на лица, използвали рансъмуеър (ransomwear) с наименованието NetWalker.

Прокурорът от Окръжна прокуратура-Стара Загора Ваня Керанова-Робакова получи плакет „Прокуратура на Република България“ за водено от нея наказателно производство, по което е постигната осъдителна присъда за двама извършители на грабеж над възрастен мъж в с. Енина, община Казанлък.

Прокурорите Ивета Маркович и Калин Близнаков от Специализираната прокуратура (СП) и Елица Василева, прокурор от Софийска районна прокуратура, командирована в СП, са отличени с плакет „Прокуратура на Република България“. Ивета Маркович получи наградата за работата й по разследване на организирана престъпна група за изработка и разпространение на неистински парични знаци и български лични документи, неутрализирана на 1 февруари т.г. Калин Близнаков и Елица Василева бяха поощрени за професионално свършена работа по изпълнение на молба за правна помощ от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ по разследване срещу международна престъпна мрежа, действаща на територията на България и Сърбия за трафик на големи количества хероин от Турция през България към САЩ.

Преди церемонията главният прокурор, вътрешният министър Христо Терзийски зам.-главните прокурори Даниела Машева, Десислава Пиронева и Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, както и директорите на ГДБОП и ГД „Национална полиция“ Любомир Янев и Николай Хаджиев са провели работно съвещание, на което са набелязали мерки за опазване на обществения ред и сигурността при провеждане на предстоящите избори за Народно събрание. В Youtube канала на държавното обвинение беше качен и 18-секунден клип без звук от срещата.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.