Последни новини
Home / Законът / В последния момент: Най-тежки наказания за убийство и телесни повреди на адвокат, поискаха депутати

В последния момент: Най-тежки наказания за убийство и телесни повреди на адвокат, поискаха депутати

Defakto.bg

Настояват също за поемни лица адвокати при претърсвания у защитници

Промени в Наказателния кодекс (НК), които да приравнят посегателствата срещу адвокати с тези срещу магистрати, полицаи, митничари, съдебни изпълнители, данъчни, горски и др., внесоха шестима депутати в последния редовен пленарен ден на това Народно събрание.

Другият проект е за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за претърсванията и изземванията при адвокати.

Проектите са подписан от адвоката-депутат Явор Нотев (на снимката) и колегите му от Обединени патриоти и „Воля“ Станислав Станилов, Маргарита Николова, Симеон Найденов, Слави Нецов, Николай Александров. Единственият друг юрист сред тях е Найденов от „Воля“.

На 5 март обаче е последното пленарно заседание на 44-о НС. Следващото ще е на 25 март за закриване на този парламент. И инициативата изглежда обречена, шансът е в следващото Народно събрание да бъде припозната от новите депутати.

Шестимата предлагат допълнения в чл. 116 и в чл. 131 от НК.

Първата промяна добавя в квалифицираните случаи на умишлено убийство (чл. 116, ал.2) и убийството на адвокат. Наказанията в тези случаи са от 20 до 30 г. лишаване от свобода, както и доживотен затвор. В валифицирания състав извън изброените по-горе отдавна са включени също лекарите и учителите.

Другото предложение е посегателството срещу адвокат да влезе в квалифицираните състави за нанасяне на телесни повреди (чл. 131, ал.2), където санкциите също са по-сурови, в зависимост от вида на телесната повреда.

В мотивите си депутатите изтъкват, че в последните години зачестиха случаите, когато адвокати са обект на нападение, нанесени са им побои, поставяни са взривни устройства пред домовете и автомобилите им. Това налага държавата да гарантира по подходящ начин спокойното и безпрепятствено упражняване на тяхната професия за защита правата и законните интереси на гражданите. Депутатите напомнят също, че включването на адвокатурата в глава „Съдебна власт“ на Конституцията подчертава значимостта на адвокатската дейност при функционирането на Темида. За изпълнението на отредената от Конституцията функция обаче адвокатурата трябва да има гаранции за нейната независимост, а адвокатите да се ползват с адекватна защита от посегателства. И още – при упражняване на професионалната си дейност адвокатът има статут, приравнен на този съдия и на тях им се дължи същата защита.

Шестимата настояват и за допълнение в чл. 137 НПК, регламентиращ присъствието на поемни лица извършването на оглед, претърсване, изземване, следствен експеримент, разпознаване. Конретно да се създаде нова алинея 3, че „когато посочените процесуално-следствени действия се извършват по отношение на адвокат или в помещение, използвано от адвокат в професионалната му дейност, поемните лица са членове на Съвета на адвокатската колегия в която е вписан или на Съвета на колегията, където се извършва процесуалното действие, или лица, посочени от председателя на тези адвокатски колегии„.

В мотивите си тук депутатите напомнят за адвокатската тайна и липсата на специална норма в НПК, гарантираща нейното спазване при процесуални действия срещу защитници. Изтъкват също и че още през 2008 г. България е осъдена от Евросъда в Страсбург по делото „Илия Стефанов“ именно заради проведено претърсване и изземване в адвокатска кантора.

Скандали заради нахлуването на разследващи в адвокатски офиси имаше и в последните години.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.