Последни новини
Home / Законът / В последния ден: ГЕРБ отхвърли предложението на БСП за спешно договаряне на руската ваксина „Спутник V“(обновена)

В последния ден: ГЕРБ отхвърли предложението на БСП за спешно договаряне на руската ваксина „Спутник V“(обновена)

Defakto.bg
В петък, началото на предизборната кампани и последен  работен ден на 44 –то НС преди изборите, ГЕРБ  отхвърли предложението на  БСП  парламентът да даде разрешение на МС за преговори на доставка на руската ваксина Спутник V. Левицата настоя   да се засилят оперативните  възможности чрез пряко договаряне да се увеличи вноса с руска ваксина.  Управляващите обаче останаха категорични, че  решение за  внос на руска ваксина или друга от  производител извън ЕС, може да бъде взето само с разрешение на  Брюксел.

Снощи здравната комисия на парламента  прие да бъдат възложени на  Министерския съвет “ необходимите действия“ за  своевременни консултации с Европейската комисия“ с цел проучване на възможностите за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, които са получили разрешение за употреба в държави извън Европейския съюз или Европейското икономическо пространство

До решението се стигна, след като Корнелия Нинова и депутати от левицата внесоха проект, според който МС трябва да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина срещу Ковид-19 „Спутник V“.  Мнозинството  в здравната комисия изключи от решението си споменаването на руската ваксина, но по  принцип подкрепи проекта и възможностите за осигуряване на ваксини от държави, които са извън ЕС.

Разликата е, че заради форсмажорните обстоятелства, социалистите предложиха МС  да предприеме преки действия за договаряне на доставка на ваксини от Русия,  а  управляващите – през административното одобрение на ЕМА.  Заради липсата на ваксини в страната Славчо Атанасов поиска спешно договаряне с  Русия за внос на ваксини.

По време на заседанието бяха изнесени данни, че  други европейски държави, като Унгария, вече се възползват от правото самостоятелно да договорят покупката на ваксини извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз (ЕС). Словакия е втората държава в Европейския съюз след Унгария и 39-тата държава в света, която  разреши прилагането на руската ваксина срещу Covid-19 .  Чехия  вече е внесла 2 милиона от руската ваксина без специално разрешение от ЕК, Австрия също я прилага.

Ние сме длъжни да спазваме действащото законодателство в Република България по отношение на лекарствените продукти в хуманната медицина, което не позволява препарати, които са резултат от биотехнологии, които са за ваксинопрофилактика, да минат през национална ускорена процедура по одобрение. Такава процедура трябва да бъде само централизирана от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА)„, заяви Даниела Дариткова  ГЕРБ.

Корнелия Нинова

Криете се зад гърба на ЕК:

Препращате цялата отговорност към Европейската комисия, зад която се криете за пореден път. Самата Европейска комисия е казала, че държавите могат да поемат тази отговорност, ако искат, стига да имат правителство, което има това мъжество. И не се крийте зад закона за лекарствените продукти. В този закон има какво да се поправи и вие сте променяли тук какви ли не закони за далеч по-малки проблеми, без да ви мигне окото, за няколко часа„, отряза управляващите Крум Зарков.

Даниела Дариткова смело обяви, че предложението на левицата за Спутник е „лобистко“.  Съпартиецът й Гаджев не оспори качествата на руската ваксина, но  прояви загриженост за ваксинирането на руския народ и правенето на геополитика от руската държава,  очевидно незабелязал ниския процент на ваксинирани българи,  репликираха  социалистите.

Нима Орбан и австрийският канцлер са лобисти?!

Нашето предложение било лобизъм за една ваксина!“,  реагира лидерът на БСП Корнелия Нинова.  „Нима австрийският канцлер или германското правителство, или Орбан да са лобисти за руска ваксина. Не само че пристъпват към разговори – купуват и правят производствени мощности. Ако половин Европа са лобисти, то цяла Европа и лидерите са обхванати от лобизъм за руска ваксина. Не, тези хора имат характер и тези хора са държавници, а не се крият от страх зад гърба на европейските институции и ЕК„, заяви тя.  Нинова бе категорична –  правителството на Бойко Борисов „се е провалило с ваксинационния план“. „Хората се наредиха на опашки и ги върнаха обратно, защото ваксини няма. Възложиха на личните лекари да направят списъци и да започнат ваксинационен план, те ги направиха, ваксини няма. Лекарите се връщат обратно и пациентите“.

За оправданията, че законът не позволява пряко договаряне:  „Уважаеми управляващи сменяли сте закони по два пъти за 24 часа. Мога да цитирам много такива, ако някоя групировка трябва да се облагодетелства“,  каза Нинова.

Финално заключи:  „ Отказвате, защото вече договорихте и платихте 13 млн. ваксини за половин милиард лева. Изчерпали сте парите и ви е страх, че някой ден, някой може да ви търси отговорност и не смеете да предприемете следваща крачка.  Говорите за лобизъм от страна на „БСП за България“ , а някой от вас ще дойде ли тук да отговори на един въпрос – вярно ли е, че представител на ГЕРБ в ЕП е тясно и семейно обвързан с представител на една от фирмите и една от ваксините, за които България се договори, плати и внесе и чака още„.

Никой от управляващите  не се нае с отговори.

По-късно в петък  Столичната здравна инспекция на фона на данните, че заразените с коронавирус в София са над 440 на 100 хиляди души, спря плановия прием, плановите операции и свижданията във всички болници в София от понеделник, 8 март.

Предизборната кампания е открита,  30 дни преди вота на 4 април. 

Тя ще продължи до 24 часа на 2 април.  Според приетите от Централната избирателна комисия правила за условията и реда за провеждане на  кампанията, предизборната агитация е забранена 24 часа преди изборния ден и в самия изборен ден. В надпреварата за 45-ото Народно събрание участват 30 партии и коалиции.

Заради коронавируса големи предизборни събития не може да има, заради което партиите планират основно кампания онлайн и срещи очи в очи.

От 1 март са разрешени конгресно-конферентни мероприятия при заетост на 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 метра, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция. Концертите не са разрешени.

Използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави или използват герба и знамето на Република България, както и на чужда държава, или на религиозни знаци и изображения, е забранено.

Депутатите излизат в предизборна ваканция, а голяма част от министрите ще ползват отпуск, тъй като са кандидати за народни представители. Изборният кодекс не задължава министър-председателя Бойко Борисов да излезе в отпуск, но при обиколките си из страната той няма да може да кара държавния джип „Тойота“. Това следва от решение на ЦИК, а отделно популярната „джипка“ е част от автопарка на Националната служба за охрана.

Последното работно заседание на 44-то НС ще е на 25 март.  Дотогава парламентът ще може да се събира само по извънредни поводи.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.