Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия, официално: Кьовеши ни похвали за навременния подбор, процедурата в Люксембург не е приключила

Прокурорската колегия, официално: Кьовеши ни похвали за навременния подбор, процедурата в Люксембург не е приключила

Defakto.bg

Два дни след гръмването на новината за отхвърлянето от Лаура Кьовеши на 7 от 10-те изпратени имена за европейски делегирани прокурори в България, кадровиците излязоха с официално съобщение.

В него те заявяват вече известното – че ще обсъдят писмото на европейския главен прокурор на заседанието на Прокурорската колегия на ВСС на 10 март. И добавят, че все пак са били похвалени от Кьовеши, за „навременното изпълнение“ на процеса за подбор.

Изтъкват също, разбира се, че процедурата по одобрение или отхвърляне на номинираните в Люксембург не е приключила. Което също е известен факт.

Съобщението на ВСС едно към едно:

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на редовното си заседание, насрочено за 10 март 2021 година (сряда), ще обсъди писмото от Европейския главен прокурор – г-жа Лаура Кьовеши, с което в съответствие с чл. 1 от Решението на колегията на Европейската прокуратура от 16 ноември 2020 г. за определяне на правила относно процедурата за назначаване на европейски делегирани прокурори, е изискана допълнителна информация, относно излъчени кандидати от Република България.

В писмото се посочва, че високо е оценено навременното изпълнение на ангажиментите на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в процеса по подбор на европейски делегирани прокурори от страна на Република България. Процедурата е в ход и все още не е приключила„.

Въпросът е в какво точно ще се състои обсъждането на 10 март и в каква посока ще поеме то. Изборите са два – единият е Прокурорската колегия с формални аргументи да не се съгласи с неприемането от Кьовеши на 70 % от подбраните от тях кандидати и да изпрати в Люксембург допълнителни „биографични“ сведения за подготвеността на номинираните да работят в новата Европейска прокуратура. Неофициално вече бяха давани аргументи в тази насока, въпреки преварителните предупреждения от ЕП, че няма да ги приемат.

Другият избор е да се чуят критиките по същество и кадровиците да преоценят критериите си за подбора. Този вариант засега изглежда нереалистичен. Негова същностна подтема би била и бързо решение за нова процедура или за използване на вече наличните ресурси от кандидати – с друг, европейски поглед към тях.

Какво точно ще се случи ще разберем на 10 март.

 

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.