Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия, официално: Кьовеши ни похвали за навременния подбор, процедурата в Люксембург не е приключила

Прокурорската колегия, официално: Кьовеши ни похвали за навременния подбор, процедурата в Люксембург не е приключила

Defakto.bg

Два дни след гръмването на новината за отхвърлянето от Лаура Кьовеши на 7 от 10-те изпратени имена за европейски делегирани прокурори в България, кадровиците излязоха с официално съобщение.

В него те заявяват вече известното – че ще обсъдят писмото на европейския главен прокурор на заседанието на Прокурорската колегия на ВСС на 10 март. И добавят, че все пак са били похвалени от Кьовеши, за „навременното изпълнение“ на процеса за подбор.

Изтъкват също, разбира се, че процедурата по одобрение или отхвърляне на номинираните в Люксембург не е приключила. Което също е известен факт.

Съобщението на ВСС едно към едно:

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на редовното си заседание, насрочено за 10 март 2021 година (сряда), ще обсъди писмото от Европейския главен прокурор – г-жа Лаура Кьовеши, с което в съответствие с чл. 1 от Решението на колегията на Европейската прокуратура от 16 ноември 2020 г. за определяне на правила относно процедурата за назначаване на европейски делегирани прокурори, е изискана допълнителна информация, относно излъчени кандидати от Република България.

В писмото се посочва, че високо е оценено навременното изпълнение на ангажиментите на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в процеса по подбор на европейски делегирани прокурори от страна на Република България. Процедурата е в ход и все още не е приключила„.

Въпросът е в какво точно ще се състои обсъждането на 10 март и в каква посока ще поеме то. Изборите са два – единият е Прокурорската колегия с формални аргументи да не се съгласи с неприемането от Кьовеши на 70 % от подбраните от тях кандидати и да изпрати в Люксембург допълнителни „биографични“ сведения за подготвеността на номинираните да работят в новата Европейска прокуратура. Неофициално вече бяха давани аргументи в тази насока, въпреки преварителните предупреждения от ЕП, че няма да ги приемат.

Другият избор е да се чуят критиките по същество и кадровиците да преоценят критериите си за подбора. Този вариант засега изглежда нереалистичен. Негова същностна подтема би била и бързо решение за нова процедура или за използване на вече наличните ресурси от кандидати – с друг, европейски поглед към тях.

Какво точно ще се случи ще разберем на 10 март.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.