Последни новини
Home / Законът / Радев: „Съкрушителната оценка“ на САЩ за корупцията у нас нямаше да я има, ако властта се бе вслушала в хората

Радев: „Съкрушителната оценка“ на САЩ за корупцията у нас нямаше да я има, ако властта се бе вслушала в хората

Defakto.bg

Ако правителството се беше вслушало в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комисията за външна политика на Сената на САЩ.  Тя отразява всички неща, за които говоря от началото на мандата, и заради които хората протестираха, засягащи и корупцията в България, и уроненото върховенство на правото, задушената свобода на медиите, политизираната съдебна система. 

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в коментар за публикуваната днес позиция на двама сенатори от Комисията по външна политика на Сената на САЩ по отношение на двустранните отношения между България и САЩ.

По рано днес стана известно изявлението на двама щатски сенатори, които обявиха, че  корупция, липсата на медийна свобода и политизацията на съдебната система заплашват отношенията между САЩ и България.  Изявлението бе разпространено в деня на началото на предизборна кампания и е  подписано от  председателя на комисията по външни работи на Сената на американския Конгрес Боб Мемендес  (демократ) и от старшия представителя на Републиканската партия Джим Риш (републиканец), член на комисията.

Продължаващата корупция, намаляването на медийната свобода, политизацията на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона са сериозно предизвикателство за двустранните отношение САЩ-България„, пише в изявлението. им.  И още: „В продължение на почти 8 месеца протести българските граждани поискаха на корупцията да бъде сложен край, а върховенството на закона и демократичните ценности да бъдат уважавани.

„С наближаването на парламентарните избори през април, е изключително важно правителството да защити тези ценности“, казват сенаторите.

И още:Българското правителство и съдебна система трябва да защитават върховенството на закона и равнопоставеността на всички граждани, а не само за някои, и медиите трябва да имат свободата да публикуват истината, без да се страхуват от насилие и наказания“, пише още в документа.

България постигна най-ниски резултати в Европейския съюз както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на пресата на „Репортери без граници“.  Тази класация подчертава широтата на предизвикателствата, пред които е изправена България“, отбелязват сенаторите. Двамата политици посочват, че   САЩ ще подкрепят действия за възстановяване на медийната независимост и върховенството на закона.

Това е поредният сигнал от официални представители на САЩ за проблемите с корупцията у нас.  На 28 януари т.г. постоянният юридически съветник на посолството на САЩ у нас Джесика Ким в дискусия на Атлантическия клуб за корупцията и върховенството на закона, заяви: За разлика от глобалната пандемия от COVID-19, корупционната ендемия на България не може да се лекува с единична или двукратна ваксинация. Това е заболяване, което изисква продължително лечение, усилия и воля“, каза тя.

Наскоро и американският посланик  Херо Мустафа заяви, че проблемите с корупцията у нас са видими и препоръча всички политически сили да се обединят срещу тях.

Ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньор и ако не се вслушва в моите послания, които последно дадох в много ясен вид, то поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор“, посочи президентът Радев

„Вече е много късно управляващите да търсят обществена индулгенция за това, че отмениха тържествените чествания на Шипка с мотиви, които са изцяло политически, а не здравни“, посочи президентът в отговор на журналистически въпрос.

По думите на държавния глава очебиен е контрастът между отменените официални чествания на Шипка и тяхното разрешаване в градовете и отварянето на търговски обекти и ресторанти, в което няма никаква здравна логика.

Крайно време е наистина здравните власти да се разберат кой какво говори, кой какво пише, кой какво изпраща, за да няма този хаос, защото отмяната на официалната церемония е в резултат на писмо до Община Габрово“, заяви още президентът.

Радев подчерта, че единствено благодарение на смелостта и патриотизма на българите не беше опорочен националният празник, за което благодари на всички хора.

Президентът присъства на годишния анализ за състоянието на армията. Държавният глава отбеляза, че е нужно да се обърне внимание на проекта за сухопътните войски и на възможността за повече летателни часове за пилотите

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.