Последни новини
Home / Законът / Гешев отговаря на Брюксел: Разследваме Борисов, но главният прокурор няма абсолютни правомощия

Гешев отговаря на Брюксел: Разследваме Борисов, но главният прокурор няма абсолютни правомощия

Defakto.bg

 

По делата и проверките, свързани с премиера Бойко Борисов, е работено задълбочено, извършени са всички възможни и необходими действия. Това се разбира от отговорите на  главния прокурор Иван Гешев на въпроси на евродепутатите от подгрупата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Отговорите на Гешев са  публикувани късно в петък на сайта на комисията ЛИБЕ на Европейския парламент, част от която е и подгрупата, съобщи в. Сега.

Въпросите  бяха зададени след второто изслушване на 8 януари на българските власти от подгрупата.  И тогава, както и през август миналата година нито премиерът Борисов, нито главният прокурор Гешев се явиха пред евродепутатите.   Сред допълните въпроси на евродепутатите  към българското правителство, вицепремиера, главния прокурор и заместник-правосъдния министър, бяха и  питанията на какъв етап е разследването по случая „Барселона“,  за  снимките от спалнята на премиера Борисов,  както и за правомощията на главния прокурор  да се намесва по конкретни дела.  Евродепутатите се поинтересуваха има ли разследване или проверка по разпространените записи с гласа на Бойко Борисов, който заплашва да заплашва да „изгори“ опозиционен политик (Eлена Йончева), да вкара  МВР в къщата за гости на Ал. Манолев,  проверка в Еврохолд и др.

Можете ли да изясните дали техническата експертиза потвърждава, че това е гласът на премиера Борисов? Предвид големия обществен интерес към случая, това е доста важна подробност от разследването. В предишни ваши изявления сте казвали, че прокуратурата разсекретява и публикува много материали по делата в обществен интерес. Ще представите ли и техническата експертиза на записите и действията, извършени от прокуратурата по този случай?“, попитаха евродепутатите Гешев.

От отговорите, традиционно научаваме, че  главният прокурор не може да разгласява информация за досъдебните производства без разрешението на наблюдаващия прокурор.

Прокуратурата обяснява, че няма нова информация от дадената на евродепутатите през септември 2020 г. за „Барселонагейт“ . Тогава  Специализираната прокуратура сред  сигнал на  „Боец“ е започнала разследване по публикацията в „Ел Периодико“.  Обяснения са снети от лицата, посочени в сигнала (включително от премиера Бойко Борисов), възложени са данъчни ревизии и проверки на физически и юридически лица. Разследването в Испания е класифицирано като „поверително“, поради което изискваната информация от България може да бъде предоставена само при установяване на контакт между наблюдаващите прокурори.  Разследването по случая не е приключило и в тази връзка е необходимо да се изчакат и резултатите от възложените одити на физически и юридически лица като информацията, поискана от компетентните органи в Кралство Испания, обяви м.г. държавното обвинение.

По делото за снимките и видеозаписа от спалнята на премиера са извършени абсолютно всички възможни и необходими действия и разследването е спряно заради неразкриване на извършителя, уверява прокуратурата.  На 22 декември м.г. тя спря  проверката на снимките от спалнята на правителствената вила „Секвоя“, на които се вижда чекмедже, пълно с пачки евро и злато.

Новината  за стопираното обследване на  снимките с кюлчета, злато, пачки и др. дойде  няколко дни, след като държавното обвинение оневини изцяло премиера Бойко Борисов за записите на разговори, в които мъж с неговия глас псува и заплашва, че ще използва държавни институции за саморазправа.   Сега прокуратурата  информира, че след задълбочен анализ на аудиозаписите обвинението е констатирало, че няма данни за извършено престъпление.  В 7-минутния запис се чуваха  вулгарни квалификации по адрес на парламентарния председател Цвета Караянчева,  с които тя нашумя,  също така хвалби как можеш да преметнеш колегите си в ЕС като признаеш, че си прост. Другата хвалба бе: „Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд“ на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене“.

Проблемът  с „онзи запис“ е,  че подопечната на Гешев  прокуратура не е проверила дали  мъжкият глас от изтеклия през юни скандален запис принадлежи на Бойко Борисов. Това съобщи в началото на февруари  съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който сезира българската прокуратура за случая и се сдоби с постановлението за отказ от образуване на производство.

Напълно автентичен е изтеклият през юни запис с гласа на Бойко Борисов, бе заключението е на лаборатория в САЩ, на която евродепутатът от левицата Елена Йончева бе поръчала анализ. В техническия доклад на експретите се казваше, че  записът безспорно е на българския премиер. Той е автентичен и няма следи от монтаж“, заяви Йончева.

Независима експертиза на  сайта „Биволъ“ на записа с гласа на Борисов  също обяви,че гласът  и маниер на говорене поразително приличат на премиера.

Отново имаме замитане под килима„, коментира Иванов начина по който е проведено разследването – разпитвани са само лицата, които могат да са обект на разследването и не са събрани странични данни.

Главният прокурор и заместниците му не осъществяват ръководство и надзор по конкретни дела, поради което не бихме могли да ви предоставим исканата от вас информация по въпроси от 2 до 4 (за делата на Борисов, б.а.)., отговаря Гешев. Има множество законови гаранции, че правомощията на главния прокурор не са абсолютни, уверява Гешев.

Правомощието за произнасяне по конкретен прокурорски акт по линия на надзора за законност се използва само в изключителни случаи, казва  Гешев.  Дава и  пример как през 2019 г. (тогава прокуратурата се ръководеше още от Сотир Цацаров) главният прокурор е отменил прекратяване на разследване в едва 8 от 36 случая. А през 2020 г. (вече Гешев, б.а.) от 28 случая, главният прокурор е уважил само 9, като не е давал писмени указания за действията по разследванията.

 

Правителството до евродепутатите: Не знаем кои медии се финансират с европари

 

Правителството обяснява на ЕП, че е приело план за изпълнение на мерки за преодоляване на предизвикателствата, посочени в доклада на ЕК за върховенството на закона в България. Предвиждали се мерки за „повишаване ефективността на разследванията на корупционни престъпления и постигане на по-солидни резултати по отношение на окончателни присъди в тази област“.

Похвалило се е с въведената фигура на „наддлавен прокурор“ , който ще се занимава само с разследване на   главния и неговите заместници.

На въпросите – има  ли медии, които са финансирани директно или непряко от национални или европейски фондове и можете ли да предоставите списък на медиите, които получават фондове от ЕС,  правителството отговаря, че:  информацията за собствеността и финансирането на медиите се обявява в поддържания от Министерството на културата публичен регистър.  Министерството действа като депозитар на подадените декларации. „Осигуряването на публичност не е свързано с извършването на анализи, като Министерството на културата не може да предостави списък на медиите, които се издържат изцяло или частично с фондове на ЕС„, пише в отговорите.

За златните паспорти, които България продължава да раздава въпреки риска от наказателна процедура, отговорите гласят, че наистина страната няма намерение да се откаже от това и законът е бил променен за по-добър контрол. „Не са обсъждани предложения изцяло да отпадне възможността за придобиване на българско гражданство по натурализация от лица, които са направили инвестиции в България. Цели се постигането на баланс, като от една страна, искаме да дадем ясен знак към Европейската комисия, че ще прекратим лошите практики на получаване на гражданство срещу инвестиции, особено такива, които не се поддържат..“

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.