Последни новини
Home / Законът / БОЕЦ сезира ЦИК за неправомерна предизборна кампания, водена от премиера Бойко Борисов

БОЕЦ сезира ЦИК за неправомерна предизборна кампания, водена от премиера Бойко Борисов

Defakto.bg

Гражданско сдружение „БОЕЦ“ внесе сигнал в Централната избирателна комисия за серия от неправомерни действия, срещи и нарушения на Изборния кодекс извършени от премиера Бойко Борисов, както и от Томислав Дончев и Николай Нанков, в качеството им на кандидати за депутати от ПП ГЕРБ.  В жалбата се казва,че “ от  месеци премиерът Борисов е започнал предизборната си кампания, в хода на която раздава стотици милиони от нашите пари през прозореца на джипката в напън да си осигури още малко време в управлението“.

Не може да имаме законни избори, ако имаме кандидати провеждащи незаконна кампания, посочват в жалбата си от неправителствената организация. „Това е показно купуване на гласове, а използването и на държавната машина, охрана и транспорт е просто наглост и самозабравяне, която опрочава изборния процес, отбелязваг от неправителствената организация до  ЦИК. Приложен и е линк към профила на Борисов, в който са публикувани оспорените предизборни видеоматериали:

И още: От публикуваните видеоматериали става ясно, че като държавни служители, Борисов, Дончев и Нанков използват своето служебно положение за провеждане на предизборна агитация, възползвайки се  и от служебен – държавен транспорт, охрана,  логистика, организация на срещите  и тн. в грубо нарушение на чл. 182 ал. 3 от Изборния Кодекс, което прави всички останали участници и кандидати неравнопоставени в нарушение на българското законодателство. Ясно се вижда, че видеоклиповете, снимките и материалите не съдържат изискуемите по закон задължителни атрибути – „Купуването и продаването на гласове  престъпление”.

Вижда се и че категорично не се спазват противоепидемичните мерки, като лицето Бойко Методиев Борисов демонстрационно се ръкува, прегръща и демонстрира фамилиарна близост с жителите на населените места, с които се среща, като нито той, нито те носят маски и спазват нужната дистанция.  От направената от БОЕЦ проверка установихме и че всички срещи на Борисов, Дончев и Нанков на 07.03.2021г. са в нарушение и на чл. 181. Ал. 3 от Изборния кодекс, респективно и в нарушение на Закона за митингите и манифестациите, като за нито една от срещите няма подадено официално заявлението до общинските власти.

От БОЕЦ отбелязват също, че  „лицето Бойко Методиев Борисов има навика да използва и злоупотребява със служебното си положение и държаните ресурси за лични цели, за което БОЕЦ сме сезирали българската прокуратура , но в случая освен лична изгода с действията си Борисов, Дончев и Нанков потъпкват интересите и правата, както на останалите участници, така и на българското общество, което бива лишено от възможността да получи честна, равнопоставена и прозрачна предизборна кампания“.

На 21 февруари ЦИК обяви решение,  което забрани  безплатното използване на публичен административен ресурс по време на предизборната кампания (от 5 март до в 24,00 ч. на 2 април 2021 г). Бе уточнено, че  става думи за бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и др. транспортни средства, оборудване, движими, недвижими вещи, държавна или общинска собственост. Решението е валидно за всички участници в предизборния  процес,  независимо от постовете които заемат.

От „БОЕЦ съобщиха още, че с постановление от 25 февруари Върховната касационна прокуратура (ВКП) е потвърдила отказа на апелативната и специализираната прокуратура да образуват досъдебно производство срещу Цветан Цветанов и да го разследват за скандала „Апартаментгейт“. Повод за сигнала бяха публикации на „Свободна Европа“, експертни коментари и анализи на „Антикорупционен фонд“, както и последващи публикации на сайта Биволъ по същата тема. Според документите,  данъчната оценка на имота, по която е извършена и замяната, е 386 654 лева за 315 кв. метра. Това включва апартамент от 240 квадрата, двоен гараж, преддверие и асансьорна шахта. При тази цена на придобиване на апартамента излиза, че квадратен метър струва 1227 лева (630 евро), а подобни имоти в други сгради на „Артекс“ се продават на цени от 2400 евро до 3000 евро.

В разгара на скандала Цветанов обяви,  че няма корупция и злоупотреба с влияние и дори заяви, че няма кой да го накаже, защото е изряден. Прокуратурата се позовава на НАП, която е изследвала и доходите и разходите на семейство Цветанов, както и замяна, направена преди покупката на апартамента от „Артекс“ и не е открила проблем.

Така серия от откази на държавното обвинение подкрепят тезата на Цветанов, че високото му обществено положение  (тогава), не е повлияло за  „евтината“ луксозна придобивка.

По-късно стана известно, че БОЕЦ внесъл жалба до главният прокурор Иван Гешев срещу поредният отказ на прокуратурата да образува досъдебно производство срещу Цветанов по сигнала  за #АпартаментГейт, ккато и да  провери по същество представените данни и съмения за извършени престъполения при сключените от него иметни сделки за апартамента с асансьора в хола.  

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.