Последни новини
Home / Избрано / ВМРО иска извънредно заседание на парламента за „неизбежната отбрана“ и квота за българска музика в ефира

ВМРО иска извънредно заседание на парламента за „неизбежната отбрана“ и квота за българска музика в ефира

Defakto.bg

ВМРО настоява за извънредно заседание на Народното събрание за квотата на българската музика и промени в НК за неизбежната отбрана – това се разбра от пост във „Фейсбук“ на Искрен Веселинов, председател на ПГ на ВМРО в 44-то НС.  Идеята му бе разпространена и от пресцентъра на ВМРО.

Повод за инициативата  стана отпускането на  4 267 000 лв. за музикалните творци на свободна практика от министър председателя  заради пандемията. Решението не бе посрещнато еднозначно в общността, а един от популярните изпълнители Христо Петров, популярен като  Ицо Хазарта отбеляза- идеята е лоша и несправедлива – раздават се с лека ръка пари от бюджета на  хора, които не е ясно дали плащат данъци, каза той.

В разговора с творците Борисов, обеща, че:  „Още днес ще си го вкарам в предизборната програма“ –  имаше предвид  квота за излъчване на  българска музика в  държавни и частни радиа и телевизии. „Това ви го обещавам, а аз з нямам неизпълнени обещания„, каза Борисов.

Именно в тези думи на премиера, коалиционният партньор провидя  засвояване на чужди идеи, поне това което се вижда от текста на  Веселинов, който пише:

Премиерът Бойко Борисов вчера обещал задължителна квота българска музика в ефира на радиа и телевизии! Похвално – ВМРО внесохме такова изменение в закона още преди 2 години“. Целта ни беше поне 30% от съдържанието на електронните медии, което ни залива и дори на подсъзнателно ниво променя културната ни матрица, да бъде българско.  Тази пролет парламентарната комисия по култура и медии, доминирана от ГЕРБ, го отхвърли и законопроектът избощо не беше допуснат до пленарна зала, а   да фабрикува доводи “против” бе ангажирана дори комисията за защита на конкуренцията, като че ли става дума за колбаси, а не за духовност, казва Веселенов.

Той призовава лидера на ГЕРБ да докаже, че обещанието му не е поредната предизборна “акция” и да гарантира приемането на закона „още сега“.  Или, като председател на НС Цвета Караянчева   да свика извънредно заседание на Парламента и „да приемем нашия закон, гарантиращ не само материалното оцеляване на българските творци, но и запазването на българската култура и идентичност. Всичко друго е “игра с публиката”.

Отделно е, че и  това предложение търпи критики:  „Като не умееш да направиш хубава песен – дай да направим закон, с който да ни въртят тъпотиите по радиа и телевизии„, коментира Ицо  Хазарта.

Патриотът Веселинов обаче не спира до тук, а разширява програмата на евентуалното извънредно заседание с още една точка: да се гледат на второ четене и промените в Наказателния кодекс за  разширяване на пределите на неизбежната отбрана.

През май месец 2019 г. парламентът прие на първо четене промени в НК, свързани с неизбежната отбрана по предложение  на Искрен Веселинов и депутати от „Обединени патриоти“.  Те  предвиждаха да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се и когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем.

Идеята обаче срещна сериозна съпротива на юридическата общност,  още повече, че  са в сила текстовете (след решение на КС), според които отбраната не е противоправна, ако   нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище или се дължи на уплаха или смущение у отбраняващия се.  За правоприлагащите органи законът е  ясен –   oщe пpeз 1973 г. Пленумът на Bъpxoвния cъд e обяснил  дeтaйлнo ĸoгa мoжe дa имa нeизбeжнa oтбpaнa и ĸoгa нeйнитe пpeдeли ca пpeминaти.

Против преформатирането „на парче“ на класичиския институт в наказателното право се обяви и  Висшият съдебен съвет, а председателят на ВКС и главният прокурор категорично отказаха да  подкрепят идеята.  Това спъна  управляващите да приемат законопроекта на второ четене.  Предизборната кампания не е време за  довършване на изоставени идеи през 4-те години на управление, коментираха юристи и специалисти.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Адв. Лулчева: Завеждаме дело за повдигнато обвинение на Пламен Бобоков без да е извършено престъпление

Тези 32 месеца показват за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.