Последни новини
Home / Законът / Левицата сезира наши и европейски институции за Борисов и джипката, Ахладова – така изпълнява задълженията си

Левицата сезира наши и европейски институции за Борисов и джипката, Ахладова – така изпълнява задълженията си

Defakto.bg

След като БОЕЦ сигнализира ЦИК за нарушения на министър – председателя  Борисов  по време на  предизборната кампания,  левицата оповести, че  е сезирала председателя на Европейския парламент – Давид Сасоли и председателя на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Перес за неспазавено на изборното законодателство от премиера.  Писма, подписан от лидера на БСП Корнелия Нинова са изпратени и до секретаря на Съвета на Европа  Мария Пейчинович Бурич, председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Рик Даемс, Дорис Барнет – председател на Групата на социалистите в Парламентарната асамблея на ОССЕ  и др. политици и организации в ЕС,  ангажирани  с прозрачността на изборите.

Социалистите са изпратили и две жалби до Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съвета за електронни медии (СЕМ), настоявайки Борисов да бъде санкциониран за нарушения на правилата за финансиране на предизборната кампания.

БСП сочи идентични нарушения, като БОЕЦ,  който е от противоположния политически спектър – противоправно използване на  държавен транспорт, охрана и логистика за партийна пропаганда в предизборна обстановка.  Като описва срещите на Борисов и кандидатите за депутати Томислав Дончев и Николай Нанков с избиратели на упавляващата ГЕРБ, левицата посочва, че „това, което се прави,  е крещящо нарушение на Изборния кодекс, който забранява употребата на държавен ресурс в предизборната кампания и регулира финансирането на кампанията и медийните излъчвания, за да гарантира равнопоставеността на кандидатите“.

„Не му прави чест на министър-председателя, използвайки служебното си положение и обществения ресурс, да прави предизборна кампания за сметка на народа. В крайна сметка всички български граждани видяхме, че нощното му шкафче е достатъчно пълно и може сам, с тези средства, да поеме кампанията си„, каза  на брифинг Христо Проданов от БСП.

До европейските институции и лидери, Корнелия Нинова  посочва:  „Само трима министри не са кандидати за народни представители, което ни навежда на мисълта, че злоупотребата с държавни средства е планирана”.   Напомня, че  на 5 март премиерът проведе среща с музикални  изпълнители и им обеща 4,2 милиона държавна помощ.  И още: „Кандидати на управляващите са жури в телевизионни шоута в най-гледаното време. Върви реклама на Българската армия с гласа на министъра на отбраната, лидер на младшия партньор в коалицията и кандидат за депутат.. Тези действия хвърлят сянка върху честността на целия изборен процес”, заявява Нинова и изразява надежда, че  европейските лидери и организации няма да останат безучастни за съдбата на изборите в България ,  „така че  всички партии да имат равни възможности да представят своите платформи и кандидати”.

Любопитно е, че не друг, а правосъдният  министър  Десислава Ахладова, кандидат-депутат от ГЕРБ,  застъпи позицията,  че  премиерът не е в нарушеине на закона, а  изпълнява своите задължения.  „Няма как МинистерскияТ съвет да спре да функционира по време на предизборна кампания„, казва Ахладова в партийната централа на ГЕРБ.  Министър  председателят не раздавал пари от джипката,  защото  „ние, министрите, решаваме къде и кога да отидат тези средства„.  Така научаваме, че  премиерът  Борисов раздава едни пари по изборно време, но те преди това са одобрени от  министрите.  И е очевидно,  тази помощ не може да се случва без джипката. И въобще всичко си е идеално, според управленците ни.

Но не е.

Джипката е на данъкоплатците

Според   чл.161,  ал.5 от Изборния кодекс (ИК), (публикуван на страницата на ЦИК),   министър-председателят, заместник министър-председателите, министрите, народните представители, президента и вицепрезидента на републиката не ползват по избор отпуск (платен или неплатен отпуск)  за времето на предизборнта кампания. Отпускът е задължителен за останалите претенденти от  държавни и местни органи.  Пълномощията на премиера и министрите се запазват и  след регистрацията им като кандидати.

Но според чл. 182 (3)  от ИК  е забранено   ползването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация, а  всяка организирана или „случайна“ среща в предизборна кампания с избирателите,  особено на министър председател и министри,  няма друго предназначение освен изборна пропаганда и агитация.  Не случайно ЦИК излезе със специално решение за забранения административен ресурс на кандидатите за  властта.  Според закона и п.1, т.18 от решението,   „публичен административен ресурс“ са бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и други транспортни средства, оборудване и други движими и недвижими вещи – държавна или общинска собственост, предоставени на администрацията, държавните и местните органи, и държавните и общинските предприятия, както и трудът на служителите в администрацията.

Глобата за нарушаване на тази забрана е от 3000 до 15 000 лв.  Да видим ще стигнат ли силите на ЦИК да си свърши  работата докрай и приложи закона – все пак джипката си е на данъкоплатците,  които временно са я отстъпили за  ползване от парка на НСО.  Тя не върви заедно с  министър председателя, особено по време на предизборни войни.   А ако той непонятно се е слял с нея и не може да я напусне, изход има – да си поеме лично разходите заедно с глобата.

Всичко друго е фасада на демокрация.

(Редактор Лилия Христовска)

About De Fakto

Проверете също

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

Обвиниха Димитър Любенов в умишлено причиняване на смърт на Околовръстното, а не по непредпазливост

Софийска градска прокуратура измени обвинението на Димитър Любенов, привлечен към наказателна отговорност за пътнотранспортното произшествие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.