Последни новини
Home / Законът / Левицата сезира наши и европейски институции за Борисов и джипката, Ахладова – така изпълнява задълженията си

Левицата сезира наши и европейски институции за Борисов и джипката, Ахладова – така изпълнява задълженията си

Defakto.bg

След като БОЕЦ сигнализира ЦИК за нарушения на министър – председателя  Борисов  по време на  предизборната кампания,  левицата оповести, че  е сезирала председателя на Европейския парламент – Давид Сасоли и председателя на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Перес за неспазавено на изборното законодателство от премиера.  Писма, подписан от лидера на БСП Корнелия Нинова са изпратени и до секретаря на Съвета на Европа  Мария Пейчинович Бурич, председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Рик Даемс, Дорис Барнет – председател на Групата на социалистите в Парламентарната асамблея на ОССЕ  и др. политици и организации в ЕС,  ангажирани  с прозрачността на изборите.

Социалистите са изпратили и две жалби до Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съвета за електронни медии (СЕМ), настоявайки Борисов да бъде санкциониран за нарушения на правилата за финансиране на предизборната кампания.

БСП сочи идентични нарушения, като БОЕЦ,  който е от противоположния политически спектър – противоправно използване на  държавен транспорт, охрана и логистика за партийна пропаганда в предизборна обстановка.  Като описва срещите на Борисов и кандидатите за депутати Томислав Дончев и Николай Нанков с избиратели на упавляващата ГЕРБ, левицата посочва, че „това, което се прави,  е крещящо нарушение на Изборния кодекс, който забранява употребата на държавен ресурс в предизборната кампания и регулира финансирането на кампанията и медийните излъчвания, за да гарантира равнопоставеността на кандидатите“.

„Не му прави чест на министър-председателя, използвайки служебното си положение и обществения ресурс, да прави предизборна кампания за сметка на народа. В крайна сметка всички български граждани видяхме, че нощното му шкафче е достатъчно пълно и може сам, с тези средства, да поеме кампанията си„, каза  на брифинг Христо Проданов от БСП.

До европейските институции и лидери, Корнелия Нинова  посочва:  „Само трима министри не са кандидати за народни представители, което ни навежда на мисълта, че злоупотребата с държавни средства е планирана”.   Напомня, че  на 5 март премиерът проведе среща с музикални  изпълнители и им обеща 4,2 милиона държавна помощ.  И още: „Кандидати на управляващите са жури в телевизионни шоута в най-гледаното време. Върви реклама на Българската армия с гласа на министъра на отбраната, лидер на младшия партньор в коалицията и кандидат за депутат.. Тези действия хвърлят сянка върху честността на целия изборен процес”, заявява Нинова и изразява надежда, че  европейските лидери и организации няма да останат безучастни за съдбата на изборите в България ,  „така че  всички партии да имат равни възможности да представят своите платформи и кандидати”.

Любопитно е, че не друг, а правосъдният  министър  Десислава Ахладова, кандидат-депутат от ГЕРБ,  застъпи позицията,  че  премиерът не е в нарушеине на закона, а  изпълнява своите задължения.  „Няма как МинистерскияТ съвет да спре да функционира по време на предизборна кампания„, казва Ахладова в партийната централа на ГЕРБ.  Министър  председателят не раздавал пари от джипката,  защото  „ние, министрите, решаваме къде и кога да отидат тези средства„.  Така научаваме, че  премиерът  Борисов раздава едни пари по изборно време, но те преди това са одобрени от  министрите.  И е очевидно,  тази помощ не може да се случва без джипката. И въобще всичко си е идеално, според управленците ни.

Но не е.

Джипката е на данъкоплатците

Според   чл.161,  ал.5 от Изборния кодекс (ИК), (публикуван на страницата на ЦИК),   министър-председателят, заместник министър-председателите, министрите, народните представители, президента и вицепрезидента на републиката не ползват по избор отпуск (платен или неплатен отпуск)  за времето на предизборнта кампания. Отпускът е задължителен за останалите претенденти от  държавни и местни органи.  Пълномощията на премиера и министрите се запазват и  след регистрацията им като кандидати.

Но според чл. 182 (3)  от ИК  е забранено   ползването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация, а  всяка организирана или „случайна“ среща в предизборна кампания с избирателите,  особено на министър председател и министри,  няма друго предназначение освен изборна пропаганда и агитация.  Не случайно ЦИК излезе със специално решение за забранения административен ресурс на кандидатите за  властта.  Според закона и п.1, т.18 от решението,   „публичен административен ресурс“ са бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и други транспортни средства, оборудване и други движими и недвижими вещи – държавна или общинска собственост, предоставени на администрацията, държавните и местните органи, и държавните и общинските предприятия, както и трудът на служителите в администрацията.

Глобата за нарушаване на тази забрана е от 3000 до 15 000 лв.  Да видим ще стигнат ли силите на ЦИК да си свърши  работата докрай и приложи закона – все пак джипката си е на данъкоплатците,  които временно са я отстъпили за  ползване от парка на НСО.  Тя не върви заедно с  министър председателя, особено по време на предизборни войни.   А ако той непонятно се е слял с нея и не може да я напусне, изход има – да си поеме лично разходите заедно с глобата.

Всичко друго е фасада на демокрация.

(Редактор Лилия Христовска)

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.