Последни новини
Home / Законът / СГС постанови задържане под стража и бърза психиатрична експертиза за Сид Харт Сингх, обвинен за буйство в самолета

СГС постанови задържане под стража и бърза психиатрична експертиза за Сид Харт Сингх, обвинен за буйство в самолета

Defakto.bg

Индийският гражданин Сид Харт Сингх, заради когото преди дни самолет на Ер Франс принудително кацна на летище София, да е с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Това постанови съдия Атанас Атанасов от СГС и разпореди отвеждане на чужденеца в следствения арест на бул. „Г.М.Димитров“.

Едновременно с това съдът настоятелно призова разследващите „в най-бърз порядък“ да бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза, която да установи дали 39-годишният Сингх  страда от някакво психично заболяване и какво, а оттам и годен ли е да носи наказателна отговорност и да пребивава в следствения арест.

Очевидно чужденецът има проблеми, констатира съдия Атанасов. И видя данни за това включително в поведението му в съда днес – мъжът викаше в залата и не реагира на забележите да замълчи, след което бе отстранен от заседанието. Изчака решението в конвойното помещение на Съдебната палата.

Миналата събота от прокуратурата съобщиха, че на 3 март индийски гражданин е застрашил сигурността на полет от Париж за Делхи, извършван от авиокомпания „Ер Франс“. Той се е държал арогантно с пътниците, нападнал е членовете на екипажа, ударил е стюард, блъскал е по вратите на пилотската кабина и принудил командира на самолета да кацне в София. Разследването се провежда от следователи от НСлС, на чужденеца са осигурени преводач и служебен защитник, информирано е посолството на Индия.

Обвинението срещу Сингх е по чл. 341а, ал.3 от Наказателния кодекс. Текстът гласи:

(3) Който извърши насилие спрямо лице, намиращо се на борда на въздухоплавателно средство в полет, ако деянието е от естество да застраши сигурността на това въздухоплавателно средство и не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от пет до десет години.

Налице са и трите предпоставки за задържане под стража- обвинение за тежко престъпление, обосновано предположение за авторството и опасност от укриване, обяви СГС. Решението не е окончателно, може да бъде оспорено пред апелативния съд. Адвокатът на индиеца заяви, че няма да обжалва.

Снимка: БНТ

About De Fakto

Проверете също

Единодушно КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.