Последни новини
Home / Законът / След второ завъртане на втора инстанция: 18 години затвор за акушерката, пребила новородената Никол

След второ завъртане на втора инстанция: 18 години затвор за акушерката, пребила новородената Никол

Defakto.bg

18 години затвор е справедливото наказание за акушерката Емилия Ковачева, обвинена за опит за убийство на новороденото бебе Никол. Това постановяват на втора инстанция Стефан Илиев, Иванка Шкодрова и Калинка Илиева от Софийския апелативен съд.

Делото повторно се завъртя в САС, след като в края на миналата година Върховният касационен съд върна казуса за ново разглеждане. ВКС отмени постановената от друг състав на апелативния съд присъда от 16 г. лишаване от свобода заради явната несправедливост на наказанието – не отговаря на степента на обществена опасност на деянието и дееца и не изпълнява целите на генералната превенция, нито на индивидуалните данни по случая.

С решението си сега САС изцяло потвърждава първоинстанционната присъда. Остава и определеното обезщетение за неимуществени вреди в размер на общо 400 000 лева, които Ковачева трябва да плати на родителите на Никол.

Присъдата на втората инстанция обаче не е публикувана заради забраната в ЗСВ да се оповестяват ефективни присъди, докато не бъдат приведени в изпълнение. Ветото буни духовете от 2017 г., Висшият съдебен съвет дори поиска автентично тълкуване от депутатите на неговите параметри, но така и не го получи. Най-общите мотиви на законотворците от 44-о НС гласяха, че било мярка срещу „бегълците от правосъдието“.  А на практика законът въведе „тайни“ присъди.

Иcтopиятa с акушерката e извecтнa. Tpaгeдиятa ce paзигpa в зaлaтa зa нoвopoдeни в бoлницa “Coфиямeд” пpeз aпpил 2015 г., a eĸпepтизи ycтaнoвиxa над 40 нанесени удара по бебето, най-вече по главичката му. След побоя момиченцето е с тежка черепно-мозъчна травма и мозъчен оток. Пораснала, Никол страда от епилепсия, инвалидизирана е, а за подтискане на припадъците взема лекарства, създаващи риск за бъбреците и черния дроб.
На първа инстанция Софийският градски съд призна aĸyшepĸaтa Koвaчeвa за виновна и определи 18 години затвор, както и изплащането на 400 000 лева обезщетение.
На втора инстанция Софийският апелативен съд прие като доказани всички факти по обвинението, определи и изводите на СГС по тях за правилни. Но заради тежките условия на труд на акушерките в “Софиямед” тогава, както и заради изказаното пред апелативния съд съжаление за стореното, плюс добрите характеристики на Ковачева и нейното положение на вдовица, отглеждаща деца, намали присъдата на 16 години затвор. Размерът на определеното обезщетение остана същият.

ВКС пък върна делото на апелативния съд. В момента Емилия Ковачева е под „домашен арест“.

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.