Последни новини
Home / Законът / Съдът в Русе „пусна“ делото срещу Пламен Бобоков за 50 недекларирани върхове на стрели и остави запори за милиони

Съдът в Русе „пусна“ делото срещу Пламен Бобоков за 50 недекларирани върхове на стрели и остави запори за милиони

Defakto.bg

След няколко отвода на докладчици окръжният съд в Русе проведе разпоредително заседание по делото срещу Пламен Бобоков за държане на 48 броя недекларирани върхове на стрели и 2 броя върхове на копия, не откри процесуални нарушения и насрочи процеса за 12 април.

Предметът на престъплението

Това е третото поред обвинение срещу бизнесмена, но първото, влязло в съда. До него се стигна през ноември миналата година, след като при обиск в дома на Пламен Бобоков в Русе през  юни 2020 г. разследващи открили там въпросните „находки“. Върховете на стрелите и на копията подлежали на регистрация и били повече от три, затова обвинението е по чл. 278, ал. 6 от НК. Общата стойност на 50-те  „археологически обекта“ е 652 лева.

Текстът на НК гласи:
(6) Който държи археологически обект, който не е идентифициран и регистриран по съответния ред, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева, а когато предметът на престъплението представлява национално богатство, както и когато се държат повече от три археологически обекта – с лишаване от свобода до шест години и с глоба от три хиляди до петнадесет хиляди лева. Съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на виновния, както и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 7.

В същото време по това наказателно производство и по искане на прокуратурата са наложени запори върху над 20 имота на бизнесмена – земя и сгради, включително апартаменти в София и Русе и хиляди дки, надвишаващи в пъти стойността на „предмета на престъплението“. А формалният повод е, че обвинението предвижда и конфискация до половината имущество, ако вините бъдат доказани. Подобни случаи на конфискация обаче в практиката няма. Нещо повече, в монография за престъпленията срещу културното наследство нейният автор Красимир Манов е категоричен – криминализирането на държане на археологически обекти без идентификация (защото не си подал съответно заявление до музея) на практика произвежда престъпници. Ако някой ти подари примерно, монета за рожден ден, на другия ден вече си престъпник, илюстрират юристи.

Защитата на Бобоков, адвокат Ина Лулчева настоя пред съда да отмени обезпеченията, като се позова на евроконвенцията за правата на човека, че при налагането на ограниченията трябва да се търси справедлив баланс между обществения интерес и правото на свободно упражняване на собствеността. Посочи и ред осъдителни решения на Европейския съд в Страсбург за запори и конфискации, многократно надвищаващи стойността на предмета на престъплението. Окръжният съд в Русе отказа да свали запорите с аргумента, че справедливият баланс не е нарушен.

По това дело Пламен Бобоков е с „подписка“.

Той допусна паното със стрелите в неговия дом да е подхвърлено и отрече досега да е виждал предметите. „Това дело е един жалък и отчаян опит на прокуратурата с каскет и нейните двама кукловоди да ни притиснат в ъгъла, да ни тероризират и да ни накарат да мълчим“, заяви Бобоков пред журналисти, цитиран от БНТ.

По другите две обвинения срещу него – за участие в ОПГ за „опасни отпадъци“ и за „престъпен сговор“  президентския секретар Пламен Узунов разследванията не са приключили. Затова пък няколко съдилища обявиха за незаконни полицейските арести и на Бобоков, и на Узунов от миналото лято.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.