Последни новини
Home / Законът / Европейският парламент свали имунитета на каталунския политик Карлес Пучдемон

Европейският парламент свали имунитета на каталунския политик Карлес Пучдемон

Defakto.bg

Имунитетът е свален по доклад на Ангел Джамбазки , наречен от Пучдемон „фашист“

Европейският парламент днес прие с гласуване свалянето на имунитета на трима каталунски сепаратистки евродепутати, включително бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, които  Испания издирва, заради опита им да бъде  обявявена независимост  Каталуния през 2017 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.
И тримата – Пучдемон, Тони Комин и Клара Понсати,  след като  станаха евродепутати на изборите преди почти две години, те получиха имунитет.  Понсати, която стана преподавател в Шотландия, е евродепутат от януари 2020 г.

Резултатите се публикуват след снощното тайно гласуване, резултатите от което сочат, че „за“ свалянето на имунитета има 400 гласа. Други 238 са „против“, а 45 са се въздържали.

Гласуването по въпроса за имунитета ни не касае само нас тримата като индивиди. Днешното гласуване касае ценностите, които защитаваме, представата ни за демокрацията и бъдещето, което искаме да изградим в Европа„, казва  вчера Пучдемон в Туитър.

Комисията по юридическите въпроси на ЕП разреши през февруари това сваляне на имунитети, а вчера трите големи групи – Европейска народна партия (175 депутати), Социалистите (145 депутати) и Възраждане (97 депутати) са дали инструкции да се гласува в подкрепа на мярката. Те имат общо 417 от 705-имата евродепутати, а за приемане беше достатъчно обикновено мнозинство.

Пучдемон и Комин живеят в Белгия от 2017 година, където избягаха, след като референдумът за независимост на Каталуния, който те организираха, бе обявен за незаконен от испанския съд.  Тогава белгийският съд отказа да ги екстрадира, а по-късно тримата спечелиха евродепутатски места на изборите през 2019 година. Свалянето на имунитета им сега е  възможност за белгийското правосъдие наново да разгледа молбите на Испания за екстрадиция на Пучдемон и Комин.

Докладчик по случая е българският евродепутат Ангел Джамбазки и парламентарната група на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).  В докладите си той препоръча имунитетът на Пучдемон, Комин и Понсати да бъде вдигнат въз основа на предявените от Испания обвинения в заговор срещу държавата и присвояване на обществени средства.

В интервю за Клуб Z през уикенда Пучдемон нарече „фашист“ българския евродепутат. И увери, че заедно с двамата си съратници ще брани своите права в Съда на ЕС.

В дневния ред на правната комисия от 4 февруари т.г. бе обявено предстоящо разглеждане на въпроса  за имунитета на евродепутата Елена Йончева. Той бе поискан от българската прокуратура през ноември 2019 г.. Междувременно Йончева изпрати жалба до Съда в Страсбург, в която  изложи аргументи, че повдигнатото й обвинение няма юридическа опора, а е опит да бъде отстранена от политичесикя живот.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.