Последни новини
Home / Законът / Криза в Съдийската КАК – кандидати няма, но отхвърлят избрани

Криза в Съдийската КАК – кандидати няма, но отхвърлят избрани

Defakto.bg

Съдийската комисия по атестирането и конкурсите (КАК), ключова за кариерното развитие на магистратите, е в дълбока и – изглежда – непреодолима – криза. Повод за това заключение дава и днешно решение на Съдийската колегия, отхвърлила избрания от Върховния касационен съд за член на КАК районен съдия от София Николай Василев.

Така ситуацията е следната – от 10-членната комисия, без която не може да се проведе нито един конкурс, нито да се приеме атестация (оценка) за съдийската работа, без която пък няма повишения, налични са седем членове. От тях петима са кадровици (но те не се занимават с конкретни преписки) и двама съдии – Марина Михайлова от ВАС и Десислава Николова от Окръжен съд-Добрич. Непопълнени остават три професионални бройки – за магистрати, вещи в гражданското, наказателното и търговското право, които се избират от Общото събрание на ВКС.

А дотук най-вече се стига след промени в съдебния закон, върнали процесите на атестирането по места, но и предвидили генерален контрол върху тях от КАК. Това бе последвано от промяна във вътрешните правила на Съдийската колегия, които – обяснимо – редуцираха състава на ключовата комисия до петима членове от ВСС, един избраник на Общото събрание на ВАС (действащ съдия, спец по административно право) и четирима избраници на Пленума на ВКС  – действащи съдии, от които двама граждански и по един наказателен и търговски. Като отпадна и правилото, че по време на мандата в КАК (максимум 2 години), действащите съдии не работят нищо друго. И още – професионалните избраници при това не могат да са кандидати в конкурси за повишения, нито спрямо тях да се водят (висящи) дисциплинарни дела.

Резултатът – професионалният единствен член от ВАС е наличен. Върховният касационен съд обаче, след многобройни обяви и гласувания, попълни само 1 бройка от квотата си – гражданския съдия от Добрич Николова. Тя, по правилата на ВСС, участва само дистанционно. И няма как иначе – Добрич и София са в различни краища на България.

ВКС, на свой ред, за последно на 18 февруари избра един от малцината подали доументи кандидат Николай Василев, наказателен съдия от СРС, за член на КАК. Днес той бе отхвърлен от кадровиците, защото: не отговаря на изискванията на Вътрешните правила за организацията на дейността на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия – да няма висящи дисциплинарни производства и в случай на участие в конкурс за преместване или повишаване в длъжност да е преминал фазата на изготвяне и обявяване на резултатите на интернет страницата на ВСС. С решение на Съдийската колегия по протокол № 26/31.07.2018 г. срещу него е образувано дисциплинарно производство, на основание чл. 316, ал. 1 от ЗСВ, за налагане на дисциплинарно наказание. Съдия Василев участва и в текущите конкурси за повишаване в длъжност „съдия“ в окръжните съдилища – наказателна колегия и Върховен касационен съд – наказателна колегия.

Това е положението.

About Елена Енчева

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Един коментар

 1. Излиза, че Пленумът е преценил и избрал кандидата, а СК се явява „цензор“ на Пленума на ВКС, което
  не е допустимо от закона.
  Преценката при избор се прави от избиращия орган, който е равнопоставен с другия (СК-ВСС), която избира другата половина от КАК.
  Излиза също, че вътрешните правила на помощен орган са „с примат“ над законови норми – в ЗСВ няма подобни изисквания към кандидатите, каквито самата КАК е приела (вътрешни правила). Не е допустимо с вътрешни правила да се „дописва“ нормативен акт.
  Съвсем отделно е, може ли помощен орган (самата КАК) да коментира избраното лице, т.е. съответната комисия коментира и обсъжда кандидат за неин член – все едно КС да обсъжда и коментира избраните от НС или от ОСС на ВКС и ВАС негови членове.
  После се чудим защо нямало кандидати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.