Последни новини
Home / Законът / Разрешиха на върховните съдилища да назначат съдебни помощници

Разрешиха на върховните съдилища да назначат съдебни помощници

Defakto.bg

Съдийската колегия вдигна мораториума върху назначението на съдебни помощници, но само за двете върховни съдилища – ВКС и ВАС.

Той бе наложен през март миналата година. Тогава колегията разкри 12 нови щата за помощници, като по 5 от тях бяха определени за ВКС и ВАС, а два – за Софийския районен съд. Мораториумът пада за върховните съдилища, не и за СРС.

В днешния дневен ред имаше и предложение за разпределение на 100 нови щатни бройки за съдебни помощници, но разглеждането му бе отложено за 23 март след сериозни възражения от членове на колегията. Остра бе Олга Керелска, която заяви, че предложените идеи не държат сметка за реалността в съдилищата. Насрещно бе упрекната в популизъм. Така или иначе до 23-и членовете на колегията могат да дават своите идеи за разпределяне на новите бройки, трябва да се спази и съгласувателната процедура за изразяване на становища от председателите на съдилащата.

От ВСС съобщават:

„Предложението на Комисия „Съдебна администрация“ е съобразено с натовареността на съдилищата, ролята на съдебните помощници в тяхната дейност, както и със съображения свързани с реформата на съдебната карта. Разпределението е извършено при спазване на съотношението 1 съдебен помощник: 5-6 съдии и е извършено на въз основа на данните от анализите за дейността на съдилищата, вкл. натовареността, през 2019 г. и 2018 г., както и въз основа на статистическите отчети на ВСС“.

 

About De Fakto

Проверете също

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Една година по-късно: ВСС решава заслужил е Иван Гешев поста на главен прокурор или трябва да бъде отстранен

Близо година след като във ВСС бе внесено първото искане за отстраняване на Иван Гешев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.