Последни новини
Home / Законът / ВАС задължи столичния административен съд да се произнесе за видеонаблюдението при броенето на бюлетините

ВАС задължи столичния административен съд да се произнесе за видеонаблюдението при броенето на бюлетините

Defakto.bg

Върховният административен съд задължи столичния административен съд да се произнесе за видеонаблюдението при броенето на бюлетините на идния парламентарен вот.

Определението на върховните съдии Румяна Монова, Красимир Кънчев и Юлия Тодорова е окончателно.

Делото пред ВАС бе по жалба на Коалиция „Демократична България – Обединение“ срещу определение на АССГ от 15 февруари 2021 г. С него съдът е оставил без разглеждане жалбата срещу съвместни Указания относно обработването и защитата на личните данни – на ЦИК и на Комисията за защита на личните данни. В тях се забранява на застъпници, наблюдатели, представители на  участващи в изборите партии, коалиции и инициативни комитети да заснемат процеса на преброяване на бюлетините и съставянето на протоколите, защото това представлява обработка на лични данни.

С определение от 15 февруари съдия Миглена Недева от АССГ обявява жалбата за процесуално недопустима и прекратява делото. Аргументите й са, че атакуваните указания не подлежат на обжалване, тъй като не са изрично посочени в Изборния кодекс. Освен това те не създавали права и задължения, то ест обжалвалата ги коалиция няма правен интерес да го прави. В определението се приема също, че и то самото не подлежи на обжалване.

Не е така, заявяват тримата от ВАС.

Върховните магистрати приемат, че указанията на ЦИК имат характер на административен акт, който подлежи на съдебен контрол, защото засяга администратора на лични данни и законосъобразността на обработката на личните данни. В случая обжалваемостта на административния акт и наличието на правен интерес от оспорване се обосновава с обстоятелството, че Указанията са приети от овластени държавни органи в изпълнение на техните законови правомощия – чл. 57, ал. 1, т. 49 от Изборния кодекс, които целят да породят промени в чужда правна сфера и по отношение на участниците в изборния процес.

В този смисъл са и изложените мотиви в Решение №14/2014 г. на Конституционния съд (КС) по к. д. №12/2014 г. Според решението наличието на правен интерес, обусловен от непосредствено засягане на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица, е необходимо и достатъчно основание за възникване на задължение за държавата да осигури адекватна съдебна защита. С оглед и на цитираната практика на Конституционния съд, един административен акт, който засяга права и законни интереси на адресата, не подлежи на съдебен контрол само тогава, когато законодателят изрично е посочил това в закон, какъвто не е конкретният случай.

Поради това компетентният първоинстанционен административен съд  трябва да се произнесе по същество и да направи конкретна преценка дали даденото тълкуване от ЦИК е съобразено със закона.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.