Последни новини
Home / Законът / Гешев: Няма проблем с делегираните прокурори, изпращаме още информация, никой не е отхвърлен!

Гешев: Няма проблем с делегираните прокурори, изпращаме още информация, никой не е отхвърлен!

Defakto.bg

Кадровици: Процедурното нетърпение на Кьовеши е необяснимо, а ние работим в недокомплект

Прокурорската колегия, онлайн

Прокурорската колегия на ВСС изпраща допълнителна информация на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, изискана с писмо от 25 февруари относно излъчените кандидати за европейски делегирани прокурори от Република България.

Това е единодушното решение на кадровиците, гласувано на заседанието им днес. Това, засега, е и техният официален отговор на сериозните несъгласия на Кьовеши със 7 от 10-те номинирани за делегирани прокурори, за които обществото разбра не от ВСС, а от публикация.

Да напомним – според информацията на EUROAKTIV, а друга няма, главният прокурор на ЕС не приема трима от номинираните, тъй като са следователи (Бисерка Стоянова, Мая Ковачева и Преслава Петкова), които никога не са пледирали пред съд (в Люксембург знаят, че те са магистрати и част от съдебната власт). Заради факта, че е граждански съдия,  не се приема и четвърти кандидат – Христо  Крачунов от СРС. Критиките към останалите трима (Венцислав Фердинандов, Вероника Трифонова и Божидара Ганева) е за малкия или никакъв опит в разследвания, доближаващи се до тези, с които ще се занимава Европейската прокуратура. Няма забележки към трима – Светлана Шопова-Колева, Бойко Калфин и Димитър Беличев.

На този фон днес с особено внимание се очакваше отговорът на Прокурорската колегия, която излъчи листата си от 10 номинирани измежду 31 кандидати на 13 февруари. Вместо това чухме, че процедурата за делегирани прокурори не е приключила и е в начална фаза, че част от информацията е с конфиденциален характер и не може да бъде съобщавана. Все пак тя съдържа описание на нормативната уредба на съдебната власт у нас и на магистратите като такива, както и конкретна информация за служебната дейност на 7-те „проблемни“.

Но най-вече впечатлиха заключения,  че „процедурното нетърпение“ на Европейската прокуратура да иска допълнителни данни, без дори да е получен пълният обем информация от България, е необяснима. Както и че самата ЕП, или поне европейският прокурор от България Теодора Георгиева изрично е посочила, че за делегирани прокурори могат да кандидатстват и обвинители, и следователи, и съдии.

Разбра се и друго – в отделно становище трите номинирани следователки заявяват, че съмненията за възможността им да се справят с новите функции заради тяхната професия, е дискриминация.

Забележително бе заявеното от Иван Гешев. В началото на обсъждането той каза: „Налице е неприключила процедура за подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори, крайното решение е на Колегията на ЕП. Комуникацията е през МП и МВнР, в момента е с конфиденциален характер, моментът за цялостен коментар е след приключването на процедурата. Но споделям казаното от колегата Красимир Шекерджиев от Съдийската колегия, че ПК дължи отговор и то не толкова заради самата ПК, съдебната власт, прокуратурата, а заради професионалната биография и достойнство на цялото съсловие на прокурорите и следователите, които по Конституция са част от съдебната власт, и на кандидатите, особено излъчените„.

В края на заседанието Гешев заключи: „Изпращането на пълния обем от информация е правилният подход. Не виждам сериозен проблем, изобщо не виждам проблем, както всички разбраха, сме в неприключила процедура. Нормално е в хода на различни процедури да има поставяне на въпроси, партньорски разговор и консултации, това е европейският подход„.

Останалите

Огнян Дамянов държеше на хронологията. И изчете правилата за подбор на делегирани прокурори, приети от Колегията на ЕП на 16 ноември 2020 г. „Днес сме длъжни да предоставим отговор по поисканата информация за 7 от предложените за европейски делегирани прокурори“, каза той.

Де факто неведнъж публикува тези правила. Напомняме ги:

Eвpoпeйcĸият глaвeн пpoĸypop пpeцeнявa дaли нoминиpaн eвpoпeйcĸи дeлeгиpaн пpoĸypop oтгoвapя нa ĸpитepиитe зa дoпycтимocт пo peглaмeнтa, cпopeд пpeдocтaвeнитe oт cъoтвeтнaтa дъpжaвa-члeнĸa дoĸyмeнти и cлeд ĸoнcyлтaция cъc зaмecтниĸ-eвpoпeйcĸия глaвeн пpoĸypop и eвpoпeйcĸия пpoĸypop oт тaзи дъpжaвa. Aĸo пpeдocтaвeнитe дoĸyмeнти нe ca дocтaтъчни зa извъpшвaнe нa oцeнĸaтa, eвpoпeйcĸият глaвeни пpoĸypop иcĸa oт дъpжaвaтa-члeнĸa дoпълнитeлнa инфopмaция
Aĸo инфopмaциятa нe e дocтaтъчнa зa пpeцeнĸa изпълнeни ли ca ĸpитepиитe зa дoпycтимocт, пo иcĸaнe нa eвpoпeйcĸия глaвeн пpoĸypop paбoтнa гpyпa eвpoпeйcĸи пpoĸypopи, oпpeдeлeни oт ĸoлeгиятa, cъбиpa дoпълнитeлнa инфopмaция. Paбoтнaтa гpyпa мoжe дa пoиcĸa oт нoминиpaния зa дeлeгиpaн пpoĸypop дa пpeдocтaви дoпълнитeлнa инфopмaция и / или мoжe дa гo пoĸaни нa интepвю пpeди дa пpeдcтaви мoтивиpaнoтo cи cтaнoвищe пpeд eвpoпeйcĸия глaвeн пpoĸypop. Гpyпaтa ce ĸoнcyлтиpa и c eвpoпeйcĸия пpoĸypop oт cъoтвeтнaтa дъpжaвa.
Eвpoпeйcĸият глaвeн пpoĸypop oцeнявa cпaзвaнeтo нa ĸpитepиитe зa дoпycтимocт въз ocнoвa нa цялaтa пoлyчeнa инфopмaция и пpeдлaгa нa Koлeгиyмa нaзнaчaвaнeтo или oтxвъpлянeтo нa нoминиpaния eвpoпeйcĸи дeлeгиpaн пpoĸypop.
Koлeгиyмът  взeмa peшeниe пo пpeдлoжeниeтo  въз ocнoвa вcичĸи дoĸyмeнти, пpeдocтaвeни oт дъpжaвaтa-члeнĸa и / или нoминиpaния, ĸaĸтo нa cтaнoвищeтo нa paбoтнaтa гpyпa, aĸo тaĸaвa e билa излъчeнa.
Peшeниeтo нa Koлeгиyмa ce cъoбщaвa нa дъpжaвaтa-члeнĸa и нa нoминиpaния.
Peшeниeтo зa oтxвъpлянe нa нoминиpaн зa eвpoпeйcĸи дeлeгиpaн пpoĸypop  ce мoтивиpa, ĸaтo ce пocoчвaт ĸpитepиитe зa дoпycтимocт, ĸoитo нe ca изпълнeни.

Евгени Иванов обяви: „Има известно напрежение, но няма върнати кандидати, иска се допълнителна информация. Решението се случва след преценка на всички материали от държавата-членка, а ми прави впечатление, че писмото е изпратено преди да са пристигнали всички изпратени материали. Само стенографските протоколи са 400 страници, преведени на английски. Нищо скрито-покрито няма в цялата процедура и ми е странно това напрежение и тази интерпретация, която се появи. Не мога да си обясня на какво се дължи това процедурно нетърпение от Европейската прокуратура. От 22 държави само 8 са приключили процедурата по номиниране на кандидатите и ние сме една от тях. Аз отново бих гласувал по същия начин, но не мога да си представя как качествените и читави колеги биха се включили в друга процедура. Освен това Прокурорската колегия изпълни всичко при недокомплект – от 11, по закон, в момента сме 9 човека. И докато за единия, светла памет на Евгени Диков, има причина, за другия отсъстващ повече от година постът остана незает, а запълването му е правомощие на парламента.ВСС е изпълнил всичко, което е било по силите му, да осигури прозрачен и открит избор“.

Гергана Мутафова каза, че ако се наложи, ще направи същия избор и всички 10 номинирани отговарят на изискванията на ЕП. „Целта днес е да се докладва публично писмото от ЕП и какво касае то, имаше много невярна интерпретация, включително изнасяне на имена на колеги, те не заслужават такъв коментар на имената и кариерата им“, добави тя.

Калина Чапкънова поясни: „В най-общ вид информацията, която ще изпратим на ЕП, е по нормативната база, регламентираща провеждането на процедурата за избор на делегирани прокурори и общата нормативна рамка на Република България, за структурата на нашата съдебна власт и статута на магистрата. В отговора има и много лична информация именно по работата на всеки от колегите и мислим, че това е най-добрият начин да защитим качествата и квалификацията им. Това е структурата на нашия отговор и ангажиментите ни отново са изпълнени в срок„.

Огнян Дамянов, повторно включване:  „На 11 януари във всички окръжни прокуратури е получен имейл от Теодора Георгиева, нашият представител в ЕП. Тя изрично сочи, че желае тази информация – за статута на делегирани прокурори – да се изпрати и на наказателните колегии на съответния съд и на следствените служби, доколкото в конкурса могат да участват и съдии, и следователи. Най-важният посочен критерий е да са действащи магистрати. В отговора ни, който е няколко десетки страници, има отговор на всички въпроси, поставени от г-жа Кьовеши до нас на 25 февруари. Поставяме още един въпрос – съществуват ли някакви други нормативни изисквания, които са извън регламента и правилата, относно нашите европейски делегирани прокурори, които не са ни известни?“

Накрая кадровиците решиха да изпратят на Кьовеши и писмото на трите следователки, както и протокола от днешното обсъждане.

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.