Последни новини
Home / Законът / Двама разследващи полицаи отиват на съд за подкупи, изнудване и злоупотреба със служебно положение

Двама разследващи полицаи отиват на съд за подкупи, изнудване и злоупотреба със служебно положение

Defakto.bg

Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу двама разследващи полицаи от ГПУ-Калотина. Двамата са обвинени, че от 2019 г. до 29 май 2020 г. от позицията на хора с високо служебно положение са изнудвали  застрашени лица от наказателно преследване.

За набавяне на  неправомерни доходи полицаите подбирали именно  застрашени от наказателно преследване,  обвиняеми или подали молби за връщане на  иззети по досъдебни производства веществени доказателства, съобщава спецпрокуратурата.  Срещу определено „възнаграждение“ те предоставяли информация за предстоящи полицейски операции на криминално проявени лица, съветвали  как да бъде осуетена или смекчена наказателната им отговорност, не събирали своевременно доказателства.

По данни за такава престъпна дейност двамата били поставени под наблюдение на служители от Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР.

Жертва на техни корупционни действия станали двама таксиметрови шофьори. На 14 май м. г. те били спрени от патрул на ГПУ-Калотина и задържани, тъй като превозвали нелегални мигранти от София към границата. Автомобилите са иззети като веществени доказателства, образувано е и досъдебно производство.

На следващия ден двамата разследващи полицаи започнали разпити на шофьорите. Вместо изясняване на обстоятелствата по случая, те започнали да внушават на задържаните колко е тежко положението им, как ги очаква съд и затвор за каналджийство.  С подсещащи въпроси, знаци и гримаси полицаите ги карали „сами“ да стигнат до извода, че може да им се размине, ако платят. Сумата, с която трябвало „да се откупят“, била посочвана с пръстите на ръцете – 4000 лв. от единия и 2000 лв. от другия шофьор, сочи прокуратурата.

За да не бъдат открити у тях, двамата дали указание парите да бъдат предадени в плик без обяснения на тяхно доверено лице – управителка на столичен ресторант. (Впоследствие това не се случва, тъй като поради наложените противоепидемични мерки, ресторантът е затворен.)

Шофьорите не разполагали с поисканите им пари и същия ден били освободени, за да ги намерят и изплатят на части. Изрично били предупредени, че ако това не стане, ще бъдат обвинени и предадени на съд.

Първият транш от 1000 лв. бил даден на двамата разследващи полицаи на 26 май 2020 г. в служебните им кабинети в ГПУ. На 29 май 2020 г. след предаването на втория транш от 1000 лв. двамата служители са задържани.

Към момента те са с мерки за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 40 000 лв. и 5000 лв.

Със заповеди на министъра на вътрешните работи са отстранени от длъжност.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.