Последни новини
Home / Законът / Със Сизифовски труд мнозинство в ЦИК спаси джипката и Борисов от жалбите на БОЕЦ и БСП

Със Сизифовски труд мнозинство в ЦИК спаси джипката и Борисов от жалбите на БОЕЦ и БСП

Defakto.bg

 

В подходящо време, около 23 ч. във вторник, ЦИК разгледа жалбите на сдружение БОЕЦ и БСП, в които се настоява,  премиерът Бойко Борисов да бъде санкциониран за нарушения на правилата за финансиране на предизборната кампания и противоправно използване на  държавен транспорт, охрана и логистика за партийна пропаганда в предизборна обстановка.

Най-напред ЦИК гледа жалбата на БОЕЦ, докладвана от Паскал Бояджийски от квотата на ГЕРБ.  Той обясни набързо, че в нея се съдържат твърдения за  серия от неправомерни действия, срещи и нарушения на Изборния кодекс извършени от премиера Бойко Борисов, както и от Томислав Дончев и Николай Нанков, в качеството им на кандидати за депутати от ПП ГЕРБ.  Видоматериалите са отразени в профила на Борисов, както и от сайта на „Свобода Европа“ и от тях личи, че тримата ползват държавен транспорт в нарушение забраната чл.182 ал.3. от ИК, пише в жалбата.

Бояджийски   разви тезата, че  публикуваното  изявление на  Борисов за политиката на правителството, не е предизборна агитация. Освен това,  не е  налице нарушение на закона, „тъй като  социалните мрежи не са  медиен медийни услуги и са изключени от контрола на ЦИК“ .   Видеото  отразява посещение на министър председател с жители на населените места, които се здрависват с него.  „Не е ясно откъде БОЕЦ вадят извод,  че е налице изборна агитация“, учуди се докладчикът.  Предложи –  жалбата да остане  без уважение.

Аха въпросът да приключи бързо,   но се намеси  Емил Войнов от левицата в ЦИК, който поиска членовете на комисията поне да се запознаят с  линковете в жалбата, преди да я отхвърлят.   След това,   Войнов бе категоричен – сигналът трябва да бъде уважен!

Ясно се вижда от клипа, че  министър председателят извършва  предизборна кампания, обясни той. Цитира Бойко Борисов да казва: „Нашата предизборна кампания е лесна – работа, работа, работа! “ И още: Раздават се листовки, вижда се и поредица от автомобили, с които са пристигнали министър председателят Борисов, вицепремиерът  Дончев и министър  Нанков.  Очевидно е, че е ползван публичен ресурс по време на предизборна камапания, каза  Войнов.  Обърна внимание, че   „Свободна Европа“ е медиа, а не социална мрежа и не върши работа идеята ЦИК по тази причина да не се занимава със  случая.

Единствено е ясно, че ЦИК губи време с проверка на линкове получи безапелационна защита  видният кандидат – депутат от Йорданка Ганчева ( квота ГЕРБ).  Единствено е ясно е, че става дума за министър председателя Бойко Борисов, който е лидер и на политическа партия ГЕРБ.  Той не е излязъл в отпуск,  естествено е,  че ще се движи с автомобили на НСО и по закона за НСО, категорична бе тя.  Не личеше безпокойство,  че  поставеният проблем засяга приложението на Изборния кодекс и забраните му.

Този сигнал да остане за сведение – няма нарушения, такава ни е практиката, предложи Ганчева и призова ЦИК: Държавността  в България  да бъде обезпечена!

В нейна подкрепа се чу глас от залата, че „тези срещи не са предизборна кампания, защото не е  било подавано уведомление до общинските органи – значи агитация не е имало!

Имаме трима кандидати за  народни представитиели, събитията се разиграват в хода на предизборната кампания, а  чл. 182 ал.3 от ИК забранява се използането на държавен и общински ресурс за предизборна агитация,  настоя   Войнов.  За да не се ползва държавен транспорт,  министрите трябва да излизат в отпуск като дъражавни служители“,  заяви той.

Тук обаче се намеси председателят на ЦИК Александър Андреев, според който  по  силата на чл. 15 от закона за НСО става дума за охраната на министър председателя, а не за забранен държавен транспорт. И председателят на ЦИК пропусна да спомене Изборния  кодекс и абсолютната забрана за злоупотреба с държавни средства в предизборната кампания.

С 10 гласа „против“ и 6 „за“,  жалбата на  БОЕЦ бе елиминирана – няма нарушения, няма и наказания.

След това ЦИК се зае с жалбата на БСП,  подписана от Корнелия Нинова срещу публични изяви на премиера Борисов, „от последните дни,  в които той се  изява като кандидат за народен представител“.   В жалбата се твърдят нарушения на правилата за финансиране на предизборната кампания и агитация. БСП сочи идентични нарушения, като БОЕЦ,  – противоправно използване на  държавен транспорт, охрана и логистика за партийна пропаганда в предизборна обстановка.  Като описва срещите на Борисов и кандидатите за депутати Томислав Дончев и Николай Нанков с избиратели на упавляващата ГЕРБ, в жалбата се посочва, че „това, което се прави,  е крещящо нарушение на Изборния кодекс, който забранява употребата на държавен ресурс в предизборната кампания и регулира финансирането на кампанията и медийните излъчвания, за да гарантира равнопоставеността на кандидатите“.  Левицата настояваше да бъде търсена административно- наказателна отговорност от Борисов,  да му се наложат серия глоби за противоправно поведение по време на избори,  а СЕМ да бъде уведомен за злоупотеба с  медиийните свободи.

В сигнал до европейските институции и председателя на ЕП Давид Сасоли,  Нинова казва:  „Само трима министри не са кандидати за народни представители, което ни навежда на мисълта, че злоупотребата с държавни средства е планирана”.

Мнозинството от членовете на ГЕРБ в ЦИК обаче  остана непробиваемо.

В нито един от посочените  репортажи няма елементи  на агитация и пропаганда“, категорична бе  Катя Георгиева.  „Каквото говори Борисов е политика на правителството, а не предизборна  кампания, разтълкува категорично тя предизборните изяви на министър председателя. Настоя жалбата да не бъде уважена.

Попита още – към кого да приложим обществения интерес – към Бойко Борисов или Корнелия Нинова,  пропускайки, че   „като правоприлагащ“ орган ЦИК трябва да огледа  закона безпристрастно и в полза на гражданите.  Пълна с енергия,  тя  предложи  ЦИК да направи ясно разграничение на правомощията и статута на министър на председателят Борисов и на лидера на ГЕРБ Борисов „в коалиция със СДС“ –  защото като кандидат за депутат,  министър председателя не върши предизборна агитация (!)

Дебатът се изражда в един фарс, шикалкавене и разиграване на топката съвсем целенасочено“,  намеси се Николай Николов,  член на ЦИК от левицата.   В закона ясно е казано, че се забранява използването на държавни  автомобили за предизборна агитация от кандидатите  за народни представители.  Според решението на самата ЦИК по п.1, т.18   „публичен административен ресурс“ са бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и други транспортни средства, оборудване и други движими и недвижими вещи – държавна или общинска собственост, предоставени на администрацията, държавните и местните органи, и държавните и общинските предприятия, както и трудът на служителите в администрацията.

За да приложим разпоредбата не е нужно да се разсъждава кой е в отпуск и кой не,  заяви Николов.   „Какво значи няма доказателства за нарушения –  има пълномощно,  23 линка от медии, видени от цялата нация.  Но нямало доказателства!   Дали е ръководене  на вътрешната и външната политика на страната  стоенето в двора на един храм на площада в едно село в предизбората кампания и то  в позицията на кандидат депутат, който  дава указания това да се включи в тази програма за саниране или в онази за финансиране“,  очерта спорната ситуацията той.  Кой ще ни ще ни вземе насеризно след решение да отхвърлим очевидното,  добави Николов.

Членовете на ЦИК от квотата на управляващите не се включиха в дебата дали случващото  нарушава елементарни правила за равенство на всички участници в избирателния процес.

Отново се намеси  Александър Андреев, който отново насочи въпроса  към охраната на Бойко Борисов, отбягвайки проблема за противоправното  ползване на държавната джипка.   От присъстващите 16 души – шестима от БСП гласуваха „за“ санкции срещу Борисов. Останалите 10 – „против“. Четирима отсъстваха от заседанието.

Оцеля и Борисов, и джипката. Засега.  Най-важно е, че  родното законодателство е сътворило такива двусмислени правила,  че министрите и шефът им с подкрепата на „нашите хора“ в институциите,  винаги  са с преференции пред  останалите  кандидати в политическата кампания.  Не им е неудбно, ползват си ги,  като честни държавници.

 

About Лилия Христовска

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.