Последни новини
Home / Законът / ВКС решава окончателно присъдата на лидера на „Воля“ Веселин Марешки след изборите

ВКС решава окончателно присъдата на лидера на „Воля“ Веселин Марешки след изборите

Defakto.bg

Окончателната присъда на лидера на „Воля“ Веселин Марешки се отлага за след изборите на 4 април.  Делото за  изнудване във  Върховния касационен съд бе насрочено за 17 март, но по молба на защитата , е отложено за след изборите.  Новата му дата е 23 април, пише в. Сега.

Съдебната одисея на зам. председателя на парламента не е пречка за участието му в предстоящите избори.  Според закона,  забраната за участие в изборния процес имат лицата, които изтърпяват наказание лишаване от свобода.  Марешки не влиза в тази категория, защото съдът още не се е произнесъл окончателно по оспорваната присъда.   Ако наказанието му бъде потвърдено, той ще трябва да напусне сегашния парламент, при условие, че е още действащ към момента на произнасянето от ВКС.

През септември м.г.  Веселин Марешки, заместник-председател на Народното събрание и лидер на „Воля“ бе осъден ефективно на 4 г. лишаване от свобода и глоба от 8 000 лева от  Варненския апелативен съд.

Втората инстанция призна Марешки за виновен, че в периода от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. заедно с Красимира Колева, за да  принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно по 10 000 лева, го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Присъдата на Колева е 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим и 6 000 лева глоба.

На първа инстанция, във Варненския окръжен съд миналата година оправда Марешки и Колева.  Историята се завърта покрай наема на пицария „Рет хол“ в морския град и отношенията между бивши съпрузи. Като наемателят Миланов плаща на бившия съпруг, а Красимира Колева се обръща към Веселин Марешки да й съдейства тя да получава наема. Бившият й съпруг, от своя страна, потърсил помощна на общинския съветник Костадин Костадинов. Освен за изнудване Марешки бе обвинен и за лека телесна повреда, задето забил юмрук в лицето на Костадинов, но давността по това обвинение изтече.

Варненският апелативен съд отмени частично оправдателната присъда и призна двамата за виновни.

Според изявления на Веселин Марешки от м.г., “ моментът на присъдата е умишлено подбран, за да може в европейския доклад на 23–ти септември да се посочи, че България много успешно вече осъжда т.нар. олигарси или хора с бизнес, които прокуратурата обявява за такива.  Явно някой иска да послужим за жертвоприношение и на наш гръб да се демонстрират някакви „успехи“, коментира той.

Срещу Марешки има и дело за изнудване със заплахи на конкуренти в аптекарския бизнес. Според прокуратурата той е заплашвал седем собственици на аптеки с увреждане на имущество и тенденциозни проверки, ако не му прехвърлят дяловете си или не прекратят бизнеса си.

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.