Последни новини
Home / Законът / Нова, виртуална мисия на ЕК у нас за върховенството на закона. Питат и за „специалния“ прокурор

Нова, виртуална мисия на ЕК у нас за върховенството на закона. Питат и за „специалния“ прокурор

Defakto.bg

На 16 и 17 март представители на Европейската комисия ще проведат виртуални срещи с българските власти по новия доклад за върховенството на закона за 2021 година.

Днес Пленумът на ВСС излъчи своите представители за срещата на 16 март – Боян Магдалинчев, Вероника Имова, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов. Емисарите на ЕК ще разговарят и с Лозан Панов, с ръководството на прокуратурата и др.

Онлайн срещите са по предварително изпратени от Брюксел въпроси, темите  са конфиденциални. Неофициално все пак се промъва информация, че Европейската комисия се интересува от новата фигура на „специалния“ прокурор, който ще разследва Главния и трябва да бъде избран до края на май. Но, както е известно, въпросните законови промени, гласувани от управляващите в края на мандата на 44-о НС са оспорени от президента пред Конституционния съд, който допусна искането и изборът може да бъде спрян.

Съдейи по излъчените представители на ВСС, Брюксел явно се интересува и от Единната информационна система на съдилищата, избрания радикален модел за реформа на съдебната карта и др.

В края на септември миналата година, при представянето на първия доклад за върховенството на закона в държавите от ЕС, България бе посочена зapaди ĸopyпциятa, cвoбoдaтa нa мeдиитe, глaвния пpoĸypop, Bиcшия cъдeбeн cъвeт и cъдeбния инcпeĸтopaт.  “Πpeд Бългapия ocтaвaт пpeдизвиĸaтeлнo в cъдeбнaтa peфopмa, в чacтнocт пpeдпpиeмaнeтo нa мepĸи зa eфeĸтивнa oтчeтнocт и нaĸaзaтeлнa oтгoвopнocт нa глaвния пpoĸypop, ĸaĸтo пpeпopъчвa Beнeциaнcĸaтa ĸoмиcия“, бе пocoчила ĸoмиcиятa. Внимание бе отделено и на гръмки скандали и резултатите от проверките и разследванията по тях, включително „Апартаментгейт“.

Тогава зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова обяви и че мониторингът върху правосъдието и вътрешния ни ред остава паралелно с новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона.

На снимката: Вера Йоурова и Дидие Рейндерс представят доклада за върховенството на закона за 2020 година.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.